IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat
Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

A finals de l'any passat ens arribà la notícia que l'enciclopèdia lliure en català, la Viquipèdia, havia arribat als 20 000 articles. Actualment, ja en més de 30 000.
I que és la Viquipèdia? Idò és la versió catalana de la Wikipedia, una enciclopèdia lliure que han creat els internautes utilitzant un programa que s'anomena wiki. Suposa un gran esforç de col·laboració per arribar a crear unes entrades enciclopèdiques entre els usuaris. La Viquipèdia parteix de la idea que com més retocs es facin a un article, més qualitat tendrà aquest. És per això que anima a tots els internautes a participar-hi.
Tothom pot escriure a la Viquipèdia. Tu també ets un expert en qualque tema: el teu poble, les teves aficions, els llocs on has viatjat ... La idea és que cadascú aporti el seu granet d'arena a aquest colossal projecte de sistematitzar tot el coneixement humà, i fer-ho en el màxim d'idiomes possible.
La Wikipedia existeix en 226 idiomes. La versió anglesa ja té més d'un milió d'articles i en molts pocs anys ja ha aconseguit fer la competència en qualitat a les enciclopèdies de tota la vida com l'Enciclopedia Britannica.
Fa poc, la revista Nature realitzà un estudi la conclusió del qual deia que un article de la Britannica tenia de mitjana tres errors i un de la Wikipedia, quatre. L'estudi es basà en 50 articles, però el que més impressionà, és que la majoria d'errors de la Wikipedia foren corregits immediatament. Qualsevol habitant del planeta amb accés a internet hagués pogut accedir a la pàgina i rectificar els errors.
La pregunta clàssica que sorgeix en els desconeixedors del funcionament intern d'aquesta enciclopèdia en línia és: I que passa si algú amb mala fe esborra un article de l'enciclopèdia o hi escriu insults, amenaces o incorreccions? Idò no passa res. Qualsevol usuari pot desfer els canvis que hagi fet aquest altre usuari i restaurar l'article a la versió anterior. A més, hi ha administradors (viquipedistes elegits democràticament) que poden arribar a esborrar articles si és necessari. Normalment, però, els propis col·laboradors controlen perfectament que la Viquipèdia no es convertexi en un lloc amb continguts poc apropiats.
Per veure-la en acció, podeu anar a l'entrada Fornalutx, per exemple. Simplement, heu de clicar sobre la pestanya que posa edita
per a corregir-la o afegir-hi més informació. Us anim a millorar-la!
El projecte és tan ambiciós i tan important per la cultura humana que alguns ja han proposat la Viquipèdia com a candidata al Premi Nobel de la Pau. Ja sabem que la història l'escrivien (sempre de forma subjectiva) els vencedors. Ara, amb la Viquipèdia tots podem escriure la història i tots els altres àmbits del coneixement. Una manera més d'universalitzar la cultura.
Maig 2006