IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Usuari:Hdodd

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

FITXA PERSONAL

Hola! Pels qui no ho saben, sóc n'Helena Dodd, una alumna de tercer d'ESO nova a Mata de Jonc.Per això és la primera vegada que utilitz un wiki o qualsevol cosa per l'estil. Bé, com que aquesta secció es diu supòs que hauria d'escriure sobre jo mateixa... Peró no sé que dir. A veure, no m'agrada començar amb "sóc alta o baixa, tenc els ulls tal, m'agrada cual..." si voleu saber això, ja sabeu on trobar-me! Bé, fins l'any passat era blaueta, anava a l'Escolania de Lluc. Sí, era interna, i no, els capellans no ens feien de professors. Els capellans, per fer missa. Però no hi he estat tota la meva vida, a Lluc: he anat a tres escoles més i a dues guarderies. Vaig començar aquest cicle a Berlín, el meu lloc de naixement. D'acord, vaig néixer allà, però no me consider alemana en absolut; perquè sóc de família anglo-americana i a més visc a mallorca des de que tenia un any. No practic cap esport en especial, però venc d'una família que apart de menjar hamburgueses (com deveu pensar) són músics. I jo, com no, havia de seguir amb la tradició; causa de que anés a Lluc. Ah! I com que tenc al.lèrgia a les fotos i no sóc fotogènica, me sap greu, però no tenc fotos penjades. Bé, sí, unes matrícules de fotos per un treball de matemàtiques.

PROGRAMARI LLIURE

Un programari lliure és un programari que es pot usar, estudiar modificar, copiar i redistribuir sense restriccions. Normalment es troba gratuït per Internet, o si no es pot comprar econòmicament amb CD-Rom, DVD i altres medis.

Es diu que un programari és lliure quan compleix quatre llibertats:

 1.Llibertat d'executar el programa per qualsevol raó.
 2.Llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies amb l'accés al codi font*  com a requisit.
 3.Llibertat de redistribuir còpies
 4.Llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo amb millores realitzades
      *codi font: sèrie d'instruccions  escrites en algun llenguatge de programació llegible per l'home

-Preguntes sobre el programari lliure:

 1. Què és el projecte GNU? I quina relació té amb el programari lliure?

El projecte GNU va ser el primer sistema operatiu lliure, creat per Richard Stalman el 1985. Es podria dir que va ser una base per crear el Linux, amb el qual es va unir el 1992.

 2. És cert que existeix una cançó del programari lliure?

Sí, la "Free Software song", escrita per Richard Stallman. Es pot escoltar (i veure) a

http://www.youtube.com/results?search_query=free+software+song+stallman&search_type=&aq=1&oq=free+software+song

 3.El programari lliure està estès molt internacionalment?

Sí, perquè la seva base és anar passant i modificant programes, i és més segur que altres programaris privatius. Com a curiositat, fins i tot hi ha un grup de música que s'ha anomenat The GNU/Stallmans; i se celebra un dia internacional del programari lliure des del 2004, tot i que el primer any es va celebrar dia 28 d'agost., i ara ha passat a ser el tercer dissabte de setembre.

 4.La gent que usa programaris lliures es pot considerar hackers?

En Richard Stallman mateix diu en la cançó del programari lliure (anomenada més amunt): "Sereu lliures, hàckers, sereu lliures"... Però no es refereix als que fan intrusions a ordinadors que no són seus, sino a un altre significat: simplement, experts en ordinadors.

 5.a)Com és això que l'accés al codi font és un requisit per editar un programari lliure? 
   b)I en els programaris privatius tembé està disponible el codi font?

a)Significa que un programari que està disdribuït sense codi font no és lliure. Per ser lliure un programa ha de tenir el codi disponible i s'ha de poder modificar. b)Normalment el seu codi font no és disponible, o bé, sota restriccions.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines