IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Taverna viquipèdia

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Contingut

Introducció

Durant el present curs, els alumnes de quart d'ESO, dins l'assignatura d'informàtica, de l'escola Mata de Jonc, han començat a fer ús d'una eina de treball cooperatiu: el Mediawiki. Hem escollit aquesta aplicació, precissament per ser el mateix programa que utilitza la Viquipèdia, que és part de l'objectiu del projecte, que està dissenyat de la següent manera:

El projecte

 • Els professors dissenyam un espai d'ajuda i unes normes.
 • Els alumnes comencen el seu propi wiki allotjat al servidor de la mateixa escola. Allà fan una sèrie de treballs amb les seves pàgines d'usuari, i un com a grup. D'aquesta forma es familiaritzen amb l'eina en sí, comencen a conèixer la sintaxi, i sobretot, s'acostumen a fer feina en grup de forma virtual.
 • Quasi immediatament, s'exporta el mateix model de treball a altres assignatures.
 • Arribats a aquest punt, i conscients de les dificultats que implica aquest tipus de treball, amb edicions d'articles múltiples, algunes d'anònimes, i per múltiples autors, decidim entrar a la Viquipèdia.
 • Escollim un projecte, on als alumnes no els sigui possible "copiar i enganxar" sistemàticament la informació, tendència natural i molt popular en aquesta edat. El projecte treballarà els barris de la seva ciutat, Palma de Mallorca, que ells coneixen, però que no han tractat ni treballat mai enciclopèdicament. D'aquesta manera ens asseguram de que siguin els autors del que escriuen, majorment, o aporten, en qüestió de material gràfic. També consideram que els barris de la ciutat de Palma, o els municipis de qualsevol població tenen cabuda més enllà de cap dubte dins el que és una enciclopèdia, de manera que la nostra acció pedagògica, serà a la vegada una aportació als continguts de la Viquipèdia.

La viquipèdia i l'escola

Nosaltres entenem el que ha de ser la nostra relació amb la Viquipèdia com una simbiosi. Esperam obtenir-ne beneficis, pedagògicament parlant, i esperam també, que la formació d'estudiants dins un àmbit de caire cooperatiu, els acostumarà a un estil de treball i actitud determinades pròpies de la Viquipèdia. Això assegurarà uns futurs col·laboradors, esperam que de qualitat, i amb una sensibilitat ja estructurada i educada dins l'experiència de la mateixa Viquipèdia. El costum, els coneixements adquirits dins la pràctica, seran molt bones eines a tenir en compte, pels que seran un dia, esperam i amb molt d'optimisme ;) els futurs administradors o simplement editors d'articles de qualitat. Però clar, tot això, tot aquest optimisme té un principi, i tampoc tothom té les mateixes habilitats, destresa, o recursos intel·lectuals. Evidentment, cal tenir una mica de paciència, i donar-nos temps, però el resultat final, ben segur que valdrà la pena. A més a més, també està clar, que no tots els usuaris habituals de la viquipèdia són exemples de qualitat contrastada. Només demanem que ens tenguin en compte, i ens respectin com a estudiants, que volem aprendre i participar d'un projecte tan ambiciós com és la Viquipèdia.

Pens que la incorporació de les escoles dins la Viquipèdia, sempre amb criteri, i dins el que és per definició pròpia la Viquipèdia, serà sempre una font de riquesa, diversitat, i una aposta de futur.

El projecte i els administradors

Després de parlar amb alguns dels administradors i usuaris, dins les corresponents pàgines de discussió, hem acordat seguir les seves recomanacions, i començar les següents accions:

 • Etiquetes noves (encara en preparació) per als articles on treballin els nostres alumnes, de manera que quedaran identificats com a part del projecte.
  • Ara mateix ja tenim etiquetes pels nostres estudiants-usuaris que els identifica com a alumnes de l'escola Mata de jonc.
 • Presentació del projecte a la taverna
  • És el text que estau llegint ara mateix i esperam les vostes contribucions amb gran interès. Pensam tenir en compte totes les vostres aportacions, i estam oberts a escoltar a tothom.
  • D'aquí veurem que sortirà. Pensam que amb les idees dels altres usuaris, millorarem molt.

Conclusions

Hem vist que els alumnes s'han topat amb els mateixos problemes que es troba un editor nouvingut. Potser serà qüestió de prèviament donar molta més informació sobre el que volem que sigui un article a la Viquipèdia.

Una mesura de control que ens ha semblat molt bona és que els alumnes facin els seus intents d'article a la seva àrea d'usuari i que, aquests, no passin a ser "públics" fins que tenguin un mínim de qualitat, cosa que, evidentment, decidirà el professor. En alguns casos ho hem fet així, i ha anat molt bé.

De moment, podem aportar feina i entusiasme, i esperam que en el futur, haurem fet aportacions més valuoses dins el que són articles de qualitat. Creim que la viquipèdia i les escoles poden mantenir una relació molt sana, i que fins i tot, si cal, com ha sigut el cas de la Viquipèdia en anglès, es pot crear una secció per a educació. Mentrestant, vull insistir, que si la Viquipèdia, seguint la seva política actual amb els nouvinguts, anima als més joves a participar, sempre amb supervisió si és possible, i criteri, les repercussions seran sempre positives, i les perspectives de futur per al projecte, no només quedaran assegurades, sinó que dirigides en la línia que més li convengui a la Viquipèdia.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines