IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Samuel Finley Breese Morse

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Morse.jpg

Samuel Finley Breese Morse (1791-1872), artista i inventor nord-americà conegut per haver inventat el telègraf elèctric i el codi Morse.

Aportacions a la humanitat

Morse va néixer en Charlestown (actualment, el territori forma part de Boston), Massachusetts, el 27 d'abril de 1791. Va estudiar en el Col·legi de Yale (actualment, Universitat de Yale). Va estudiar pintura a Londres i es va convertir en un retratista i escultor d'èxit. En el 1825 va col·laborar en la fundació de l'Acadèmia Nacional de Dibuix en la ciutat de Nova York i a l'any següent es va convertir en el seu primer president. Va Seguir pintant i va ser professor de pintura i escultura en la Universitat de Nova York en 1832. Per aquella època va començar a interessar-se pels experiments químics i elèctrics, i va desenvolupar un telègraf utilitzant un electroimán, que va acabar en 1836. A l'any següent va presentar una querella legal en l'Oficina de Patents de la ciutat de Washington i va lluitar sense èxit per a poder aconseguir patents europees per al seu aparell.

El telègraf original que va construir

També va inventar un alfabet (actualment conegut com codi Morse) per a utilitzar en el seu telègraf. En 1843, el Congrés d'Estats Units va assignar 30.000 dòlars a Morse perquè construís una línia de telègraf experimental entre la ciutat de Washington i Baltimore, en Maryland. La línia es va instal·lar amb èxit i el 24 de maig de 1844 Morse va enviar el primer missatge: “El que va haver de treballar Déu!”. Posteriorment, Morse va haver de defensar el seu invent en nombrosos judicis, fins que els tribunals van decidir al seu favor. Va rebre molts honors. Els seus últims anys els va dedicar a experimentar amb la telegrafía submarina per cable. Morse va morir el 2 d'abril de 1872 a Nova York.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines