IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Sàhara

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Sàhara
Bandera1.jpg
Capital Al Aiun
Superfície 266.000 km2
Població 500.000 habitants aproximadament
Densitat 3,8 hab/km2
Religions Islam
Idiomes Àrab hassania
Mortalitat infantil 94,3 por 1.000
Índex de natalitat 2,8
Índex d'alfabetització 82%
Saharamapa.jpg

Contingut

Geografia

El desert Sahara és el desert més gran del món. Ocupa més de 9.065.000"km2". Està dividit en dues regions: Saguia al-Hambra i Rio de Oro. Limita al nord amb el Marroc, al est per Argelia i Mauritània i a l'oest amb l'Oceà Atlàntic.

Això són les típiques dunes del Sahara

Història:

Entre els segles XIV i XVII els àrabs van dominar aquesta zona del Sahara sobre els grups Berbers, que eren els habitants autòctons abans de l'arribada dels àrabs. Els Saharawi són descendents d'aquests dos grups i els seus esclaus. Fins al 1904, any que la regió es converteix en colònia espanyola. La regió va estar constantment amenaçada pels intents d'annexió per part del Marroc. Històricament, els vuit clans Saharawi es van mantenir constantment en lluita entre ells per a assolir la supremacia. Després de la retirada d'Espanya en 1976, molts habitants han fugit als campaments de refugiats a Algèria, s'han refugiat a les Illes Canàries, han tornat al desert, o s'han unit al capdavant Polisario exigint la independència.


Moneda:

La moneda del Sàhara Occidental és el dirham marroquí.

1 euro = 11 dirhams.

10dirhamsdavant.jpg

10dirhamsdarrera.jpg

Menjar:

Menjarsahara1.jpg
Menjarsahara2.jpg

El menjar al Sáhara és el més simple que es pot trobar. Tenen els aliments necessàris per sobreviure, subministrats desde Argèlia. Els dematins, anavem a comprar al mercat, i ens acompanyava l'oncle d'en Habuha, que ell n'entenia. Amb els diners que ens gastam un dissabte qualsevl al mercat, al Sáhara, tenen menjar per 3 mesos. El menjar típic és el Cus-cus. És un tipus de semola que, per coure, s'ha de bullir al foc uns minuts. És pot complementar amb qualsevol cosa: amb carn, amb espècies, amb qualsevol cosa.

Societat

Això son les cases del Sàhara


Tants d'anys de presència espanyola al Sàhara han afectat de forma important a l'estil de vida nòmada del poble Saharawi. Durant els menjars, tradicionalment, els homes menjaven abans que les dones i els nins. A causa de la seva pobresa, la majoria dels Saharawi tenen generalment una sola esposa, encara que la seva fe musulmana els permet tenir-ne fins a quatre. Els matrimonis són normalmant dintre del propi clan. La societat tradicional Saharawi estava estructurada en quatre grups principals: guerrers; marabouts, poble pla, que eren els quals pagaven imposts a les classes més altes; i els esclaus negres. Els artesans i músics eren considerats com grups a part pertanyents a les classes baixes.

Això és una perruqueria

Els animals típics de Sahara

Una girafa
Les cabres!

Animals1.jpg

Civeta.jpg

Alguns animals del Sàhara són: les cabres, les civetes, els camells, les girafes, els rinoceronts... També hi ha molts tipus d'aus.

Els paisatges

Això és un dels paisatges del Sàhara


una posta de sol en el Sahara


Els paisatges són desèrtics, casi no hi ha vegetació. El clima és molt extrem, durant el dia fa molta calor i a la nit fa molt fred. Les postes de sol es veuen molt bé i, normalment, no hi ha núvols al cel.

Les tribus

Les relacions entre els beni Hassan i els sanhaja foren complexes. S'establiren acords però també s'enfrontaren, com en el cas de Shur Bubba. Al cap dels segles els sanhaja i els beni Hassan s'acabaren fusionant. D'aquesta mescla prové la major part de la població actual del Sahara Occidental. També formen part de la societat sahrauí, però els descendents dels esclaus negres del sud i els artesans, que tradicionalment es considera procedents de l'Àfrica oriental.


Entre els segles XIII i XVI els habitants del Sahara Occidental nomadejaren a través del desert per rutes més o menys regulars. No coneixien cap frontera ni cap poder terrenal superior a ells.

Cap a finals del segle XVI el sultà del Marroc, Ahmad el Mansor, va enviar una expedició militar a través del Sahara per tal de conquerir Tumbuctú, a l'actual Mali. En aquell temps aquesta ciutat era un gran centre comercial i un punt de reunió de les caravanes. L'empresa va tenir èxit i durant un segle Tumbuctú va sotmetre's al sultà del Marroc. Malgrat això, la conquesta d'aquesta ciutat llunyana no va tenir efectes sobre les tribus del Sahara Occidental, que mai es van estar sota l'autoritat del soltà.

Això són les tribus del Sàhara


Els nins al sahara
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines