IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Reggae

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Reggae1.jpg

Contingut

Què és i d’on és?

És una espècie de rock-and-roll de Jamaica o, més exactament, una forma jamaicana de fer Saul. O també un curiós amalgama de Soul Rock-and-roll i ritmes jamaicans

Quins son els seus origens?

Els orígens del reggae poden trobar-se al mento, una mescla del folklore Àfrica amb el jazz, el gospel i el calipso, que va aparèixer a Jamaica durant la dècada del 1940. La influència del rhythm and blues , que arribava a la illa a través d’emissores de radio de Estats Units, donà pas a que els musics de Jamaica experimentessin amb tambors i amb nous models de baixos. Aquest estil evolucionat i inquiet , conegut a la dècada dels 60 com ska, esta representat per artistes com Prince Buster and the Skatalites. El 1966 el tempo s’havia suavitzat fins arribar a l’estil rocksteady, que donà pas al reggae. El reggae invertí els tradicionals models del rock , fent que la guitarra mantingués la tensió rítmica, amb freqüents acords a contratemps , mentre el baix de guitarra interpretava models melòdics.

Reggae2.jpg

Les estrelles del reggae:

Jimmy Cliff va ser la primera estrella internacional del reggae. Més tard, a la següent generació, Bob marley fouel cantant més prolífic. Va combinar melodies influenciades pel soul amb lletres contestatàries . La seva música s’inspira en el rasteferisme, mescla del misticisme bíblic i de la consciència afrocaribenya. En el moment de la mort de Bob, ell i el seu grup The Wailers eren coneguts mundialment. El so del reggae fou contínuament reinventat per tècnics de so com Lee Perry i King Tubby. Aquests utilitzaren els efectes del retard i de l’eco per crear un so conegut com dub. Durant l’època dels 80, el reggae es va propagar per artistes com Gregory Isaacs.

Reggae3.jpg

Estat actual del reggae:

Intèrprets d'altres cultures com Eric Clapton, Paul Simon i The Police han adoptat molts elements de la música reggae.

Adrià Bauzà

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines