IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Projecte wiki

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
WIKICONFIDÈNCIES
Per parts
  1. Introducció
  2. El projecte
  3. L'eina
  4. Conclusions
  5. Fonts d'informació
El resum


Aquest wiki serà el que vulguin els seus usuaris ..

Per Llorenç Mercer (millorat amb la filosofia wiki)


Quan el coordinador informàtic de l'escola em va parlar del projecte de muntar un wiki, la idea em va agradar molt. Però no va ser fins que vaig llegir a la pàgina principal les paraules "aquest wiki serà el que vulguin els seus usuaris..." que realment vaig comprendre el seu potencial real. Això és el que em va enganxar, i això és precisament el que em resulta més difícil d'explicar als alumnes, i també a tots els que s'han interessat pel projecte o simplement els hi he mostrat.

L'eina

La majoria de gent s'aproxima a la idea de wiki amb el concepte de pàgina web tradicional al cap, i això és un error. El primer i més difícil d'entendre, és que estam parlant d'una eina de treball molt immediata, d'una aplicació dissenyada per a acumular, estructurar, organitzar, i sobretot, ampliar, editar i publicar dades. I tot això de forma ràpida i senzilla, via web, "online". Els usuaris del wiki són els seus propietaris, i tots som potencials usuaris. Aquesta llibertat, tan fora de lloc avui en dia, és precisament un tret d'identitat fonamental del wiki. És difícil explicar i parlar de llibertat. Necessitam fer un exercici de pedagogia amb aquest tema, tant amb els nostres alumnes, acostumats a altres maneres de treballar, com amb companys de feina, amics o qualsevol a qui li expliquem el que estam fent. Tenir llibertat també implica, d'immediat, tenir responsabilitat: ser responsables. Només per treballar temes tan importants com ara la liibertat i la responsabilitat, el wiki ja és un èxit.

Les possibilitats d'un wiki també són gairebé infinites. Un wiki és una eina nova. Un wiki, per definició, és un sistema que permet de forma àgil i ràpida la creació de documents interconnectats de tipus hipertext, i tot via web. El fet realment innovador però, és que tota aquesta activitat creativa sigui pública, o sigui, seguint la filosofia del programari lliure que predica que el coneixement és patrimoni universal. Tot el que cream, totes les pàgines wiki, estan per damunt dels nostres egos, i estan a disposició de qualsevol internauta que les vulgui editar, copiar, distribuir, o publicar, de la manera que consideri més adient. L'objectiu final és el treball de tot un grup d'usuaris, que han col·laborat en una tasca, de forma anònima i que han assolit amb la seva feina en comunitat un resultat superior al que haurien aconseguit tot sols.

El treball de domini públic permet la democratització real de la informació, ja que aconsegueix arribar a un nivell de consens popular difícil d'imaginar mitjançant altres eines. El tema, precisament és aquest: ser conscients de la vàlua de la nostra aportació a un projecte determinat. El podem començar nosaltres mateixos o contribuir a un altre ja creat. Cal ser objectius i assumir que la nostra aportació només ajudarà a enriquir aquell projecte, de la mateixa manera que les aportacions d'altres usuaris tendran el mateix efecte en el nostre.

El projecte

Per engegar el projecte, vàrem cercar un tema perquè els al·lots començassin a treballar.

El tema central del wiki són els mateixos alumnes de quart d'ESO i la seva estada a la nostra escola. Tenen setze anys, i per a molts d'ells, això implica tretze anys de la seva vida. Ells són els que tenen més informació. Ningú els coneix millor, ni té més material utilitzable amb valor històric, sentimental i personal, com ara fotografies o texts, que ells mateixos i les seves famílies. D'aquesta manera ens asseguram que el treball final no depèn d'una recerca a llibres o a internet, i només pot ser resultat dels seus propis recursos. Això no vol dir que el wiki no sigui bo per a fer altres tipus de feines però, per començar, volíem fer-ho amb un tema que fos exclusiu dels alumnes de quart, on ells i les seves amistats i familiars fossin l'únic referent.

Posar ordre a un wiki no és complicat. De fet, la mateixa configuració del programa pràcticament t'obliga a crear categories i subcategories. Són ramificacions que a més a més ajuden a crear aquesta addicció a navegar d'enllaç en enllaç, de paraula a paraula, per a acabar en un lloc totalment imprevisible.

El primer ha estat crear una portada per al wiki de l'escola, i immediatament, han nascut altres apartats dins la mateixa portada, com ara el projecte de quart d'ESO, o una categoria dedicada a articles o notícies publicades que ens puguin interessar. O un altra sobre les matemàtiques. I així creixem cada dia.

L'organització creix en funció de les nostres necessitats, però també respon als conflictes sorgits, no tan sols de tipus tècnic, sinó també ètic. Un mitjà públic, amb fotografies, o imatges de qualsevol tipus, i text, on es pot parlar de terceres persones, etc, planteja situacions on la informació i la llibertat individual entren en conflicte. Només el respecte a la nostra llibertat i a la dels altres pot donar respostes coherents a aquest tipus de situació. L'escola, i el professor en concret, ha de deixar ben clara una normativa que sigui lògica, coherent i que els alumnes puguin entendre i aplicar. Les normes de conducta i de l'usuari han de ser còmodes, han de ser normes que ens permetin expressar-nos sense fer massa esforç. El significat de la paraula wiki ("ràpid") ha de ser també un referent a l'hora de ser coherents amb la normativa. Un wiki, i per tant el seu règim de funcionament intern, ha de ser fàcil d'aplicar, usar i editar.

El que està resultant més interessant, però, ara mateix, és sense dubte aquesta capacitat que té l'aplicació per a donar repostes a les nostres necessitats tal i com es produeixen. Si cream un projecte, que a la vegada que creix i es desenvolupa, planteja necessitats noves, i no les podem satisfer, ben aviat ens estancarem o simplement acabarem dins un embós.

Normalment, les dificultats que es presenten són de caire organitzatiu, i de localització, però també d'estètica.

Conclusió

Pens que el futur de la xarxa, internet, està en experiències d'aquest tipus. Les pàgines web estàtiques, les tradicionals de tota la vida, en mans dels seus webmestres, tenen una finalitat, i la compleixen molt bé, però està clar, que així com evoluciona la xarxa i els seus usuaris, han evolucionat les seves necessitats també. Això implica la necessitat d'expressar-se, i de poder gaudir d'aquest dret i mitjà més lliurement, de forma més dinàmica i totalment interactiva. L'aparició dels blocs en els darrers anys ha suposat una autèntica revolució. La gent ha passat de fer una web normal, a gaudir de l'espai cedit per alguna organització o a utilitzar el seu propi, per a expressar-se sobre la temàtica escollida, i donar la possibilitat als seus lectors, de rebatre els seus arguments amb correus oberts que es van llistant al mateix bloc i que queden com una conversa o debat sobre el tema del dia.

Més informació

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines