IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Principi d'Arquimedes

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Hidrostàtica
Alumnes: Lluís Moragues, Joana M Pascual, Pere Pau Garau, Miquel Serra i Marc Rul·lan
1. Introducció 2. La pressió 3. La pressió atmosfèrica 4. La pressió en els fluids 5. La densitat dels fluids 6. Tensió superficial

7. Vasos comunicants 8. Glossari de termes 9. Fonts d'informació

El principi d'Arquimedes diu: Tot cos sòlid introduït en un fluid, total o parcialment, experimenta una empenta vertical cap a munt (anomenada força ascensional) igual al pes del fluid desallotjat pel cos.

La llegenda diu que Arquimedes es va adonar que al ficar-se dins dins un recipient amb aigua, l'aigua vessada era igual al seu volum. Va sortir de l'aigua cridant:" Ja ho tinc!"

En la pràctica, això significa que tot allò que sura és perquè desallotja un pes de líquid superior al seu propi pes; així, l'empenta és superior al pes i l'objecte sura. Per exemple, cal molta força per a submergir una pilota a l'aigua, perquè desallotja molta aigua però en canvi pesa poc en estar plena d'aire. Si s'omple la pilota de sorra, la densitat augmentarà i la pilota s'enfonsarà.

A la força ascendent que experimenta el cos li diem empenta. L'empenta es igual a:

E = VS•DL•g

- VS: Volum del sòlid submergit.

- DL: Densitat del líquid.

- g: Acceleració de la gravetat (9,81 N/kg).

Per comprovar el principi d'Arquimedes basta suspendre un pes d'un dinamòmetre. Un pic hem pres la seva mesura introduïm el pes dins un líquid i podem comprovar com aquesta davalla en una quantitat que iguala el pes del líquid desallotjat.

Un petroler sura perquè el pes del volum de l'aigua desallotjada és més gran que el pes del vaixell
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines