IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Presentació Stallman

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Richard Matthew Stallman (nascut el 16 de març de 1953 a Manhattan, Nova York) és programador, hàcker, pare i principal defensor de la causa del programari lliure.


Cansat de formar part d'un entorn informàtic hermètic i limitat a uns pocs, on els codis fonts esdevenen un secret incofessable, es va plantejar què podria fer ell com a programador per defugir d'aquest oscurantisme i oferir una perspectiva més lliure de la informàtica. Aquesta idea implicava la necessitat de crear un sistema operatiu específic com a plataforma inicial. Així fou quan l'any 1985, Stallman va publicar un manifest a través del qual declarava les seves intencions i motivacions per crear una alternativa lliure compatible amb UNIX, però diferenciada: assistim al naixement del GNU. Per coordinar la tasca de creació d'aquest sistema operatiu, va fundar l'organització sense ànim de lucre, la Free Software Foundation. Amb la intenció de garantir libertat als usuaris del GNU i evitar que el programari basat en ell esdevingués programari privatiu es va inventar el concepte copyleft, el qual va usar la llicència GPL (traduït com a Llicència pública general) el 1989, orientada principalment a protegir la lliure distribució, modificació i ús del programari. La majoria del sistema GNU, excepte el kernel, es va completar aproximadament en el mateix període de temps.


El fet que en 1991, Linus Torvalds alliberàs el seu nucli Linux sota les condicions de la GPL va permetre que el sistema GNU, aleshores complet i en funcionament, esdevingués el sistema operatiu GNU/Linux que tots coneixem.


A part d'haver desenvolupat i difós aquest sistema, és reconeguda la feina d'Stallman com a programador. Les seves obres més importants, sota el projecte GNU, inclouen l'editor de text Emacs, el compilador GCC i el depurador GDB. Però, sense cap mena de dubtes, caldrà destacar que la influència d'Stallman adquireix especial significació en altres contextos, sobretot el moral, polític i legal, gràcies al moviment del programari lliure, erigit com una alternativa al desenvolupament i distribució del programari privatiu. A l'actualitat, Stallman s'encarrega de difondre la ideologia GNU arreu del món mitjançant xerrades i conferències. Aquesta tasca de difusió ha fet que molta gent el conegui com un profeta o un gurú.


Stallman ha rebut molts de premis i reconeixements per la seva feina. Entre ells, cal destacar quatre doctorats Honoris Causa. El primer, l'any 1996, li atorgà l'Institut Reial de Tecnologia d'Estocolm, de Suècia. El segon li vingué de part de la Universitat de Glasgow (Escòcia) l'any 2001. Dos anys després, aquest guardó li fou donat per Vrije Universiteit Brussel, de Brussel·les (Bègica). El darrer se li concedí l'any 2004 a Argentina, a la Universitat Nacional de Salta.


La primera vegada que Richard Stallman visità les Illes fou l'any 2004, convidat per la Universitat de les Illes Balears. Avui li hem d'agrair la seva presència entre nosaltres. Abans de començar, us assabentam que el conferenciant farà la seva exposició en castellà, ja que és una llengua que domina i és molt gelós de les paraules que usa per referir-se als conceptes. Us deixam, doncs, amb Richard Stallman.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines