IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

P2P

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Què és?

És el que s'anomena una xarxa informàtica entre iguals (en inglès peer-to-peer que és més conegut com a P2P), es refereix a una xarxa que no té clients ni servidors fixes, sinó una serie de nodes que es comporten a la vegada com clients i servidors dels altres nodes de la xarxa.

El P2P es basa principalment en la filosofia de que tots els usuaris han de compartir.

Funcionament

Cada ordinador, de casa nostra etc, té una IP, que cada cop que et conectes a Internet el teu rpoveidor (Terra, Ono, Telefónica, etc) et proporciona, si tens ADSL cada com és diferent però amb 56kb no canvia. Per tant és impossible compartir informació amb altres ordinadors ja que no disposem de la seva direcció. Per obtenir aquesta informació ens conactem a un servidor, en qual ens proporciona la informació dels altres usuaris i emet la nostra. Un cop rebuda i enviada aquesta infromació ja conectem directament a l'rodinador que té l'arxiu que ens interesa, s'usuari a usuari i al'hora l'usuari fa de servidor proporcionante arxius. És per això que és diu xarxa entre iguals, ja que cada ordinador és igual dins els programes P2P, emet i pot rebre. El servidor al que ens conectem només ens dona les dades per conectar (com si ens diuen la direcció d'un carrer però llavors hi hem d'anar amb cotxe).

Això permet la lliure circulació d'arxius com ara música, vídeos o imatges.

A Espanya hauria d'estar prohibit, però advocats especialitzats en aquest tema i algunes associacions de consumidors afirmen que és legal ja que es tractaria de la copia privada que després tu comparteixes amb altre gent, suposant que tu abans has comprat l'original (encara que tu pots passar la còpia de la còpia de la còpia de l'original sense conèixer de qui és).

Podeu consultar més informació a p2p

exemples

Bittorrent.jpg

Bittorrent

Googlelogo.jpg

Google

Kazaa.jpg Endoland.jpg
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines