IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Nil

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Nil
Nilmap.jpg
Llargada 6.695 km
Altitud del naixement 1.134m
Cabal mitjà, 2.830 m³/s
Àrea de conca 3.400.000 km²
Naixement Llac Victòria
Desembocadura Mar Medi

terrani

Territoris Conca d'Uganda,Sudan, Etiopia i Egipte

El Nil (النيل en àrab) és, juntament amb el Amazonas, el riu més llarg del món. Està situat en el noreste de Àfrica. De la seva principal font, el llac Victoria en Àfrica central, el riu Nil fluïx fins a el mar Mediterrani a través de Uganda, Sudan i Egipte. Sobre quin és el riu més llarg del planeta existeix àmplia controvèrsia, en part perquè el llarg dels rius canvia, sobretot en planicies, i en part perquè no sempre s'ha arribat a un acord sobre els punts extrems de mesurament. Es calcula que El Nil té uns 6.671 quilòmetres. Les Nacions Unides prediuen que l'accés a l'aigua tal vegada sigui una de les principals causes de conflictes i guerres en Àfrica en els pròxims 25 anys. Actualment ja existeix una forta competència per l'aigua per a irrigació i generació d'energia, especialment en la conca del Nil. Egipte va advertir en 1991 que està llest a utilitzar la força per a protegir el seu accés a les aigües del Nil, que també és compartit per Etiòpia i Sudan.

Recorregut El Nil té dues branques principals: el Nil Blanc i el Nil Blau, anomenats així pel seu color. El Nil Blanc neix com a riu Kagera, al país africà de Burundi, i va a parar al llac Victòria, el més gran de l'Àfrica. Segueix el seu recorregut en direcció nord per les planes, les gorges rocoses i els boscos tropicals, fins a arribar als impenetrables aiguamolls sudanesos. A prop de la ciutat de Khartum, s'uneix al Nil Blau, el més ràpid i cabalós de l'Àfrica, que neix en terres etíops i que té l’origen al llac Tana. A partir d’aquí, el riu encara ha de recórrer 1.800 quilòmetres a través del desert fins a arribar al mar. El Nil té sis saltants d’aigua. En aquests llocs les roques dificulten o fins i tot impossibiliten la navegació. La primera cascada es troba a prop de Khartum i la sisena és la d’Assuan. A partir d'aquí, i fins a arribar al Caire, ciutat que enlluerna com un miratge fabulós, milers de falutxos, tradicionals barques egípcies amb veles triangulars i rems, aprofiten el vent i es deixen portar pel fort corrent del riu. Després del Caire, a 200 quilòmetres del mar, el riu es divideix en diversos canals que formen un delta de fèrtils terres de conreu. El gran port d’Alexandria, a l’oest del delta, cèlebre des de l’antiguitat, és al final d’aquest nostre recorregut pel Nil, fins a arribar al mar.

Contingut

Fauna

El Ciprí Daurat

Així es diu un dels peixos de colors que més podem contemplar en els estanys i que es troba en moltes de les peixeres que adornen les nostres llars i llocs de treball... El seu color inicial és fosc, després plateado i finalment vermell.

S'alimenta de plantes aquàtiques, cucs, larves de mosquits, ous de granotes...En les peixeres pot passar molt temps amb els infusorios i algues que hi ha en l'aigua. Se li pot tirar mosques, mosquits i trossos de carn.És important canviar-los l'aigua amb freqüència perquè tinguin oxigen. AL final de la primavera posen milers d'ous, d'on surten els alevines. La majoria seran devorats pels peixos adults.

Morfologia: El seu cos té forma d'ús o de vaixell, forma que li facilita el nedar i desplaçar-se per l'aigua. el seu cos està recobert d'escates, que estan imbrincadas, és a dir, estan col·locades com les teules d'una teulada. Per fora li embolica la epidermis, pel que és esmunyedís.

El cap: Acaba en punta i és aixafada lateralment. Podem observar en ella les següents parts: Els ulls, grans, rodons i sense parpelles. Els orificis nasales, dotats d'unes laminillas a manera de parpelles. Les oïdes, que són interns i, per tant, no es noten en l'exterior. La boca, rodona i amb petites dents. Els opérculos, que són dos grans tapadores, que tanquen unes cavitats situades a banda i banda del cap, on estan estan les brànquies, órano que li serveix per a respirar.


El Ciprino Daurat

Els cocodrils

el Gavial (Gavialis gangeticus) és una de les espècies més gran. Avui dia es troben individus que arriben a els 6 metres de longitud. El més gran documentat amidava poc més de 7 metres, i existeixen relats d'alguns que sobrepassaven els 9 metres. Però tanmateix, aquests són nans amb els quals una vegada van existir. S'han trobat fòssils de gaviales que amidaven fins a 17 metres.

Cocodril

La perca del Nil

Un peix de gran tamany, depredador, i que la seva introducció en les aigues del llac Victòria ha estat motiu d'un autèntic desastre ecològic tant per la fauna i flora com per als habitants de la zona, que han vist com la seva economia, cultura i sistema de vida es veia alterat de forma dramàtica i possiblement irreversible, per empreses multinacionals que no tenen escrúpols ni miraments de cap tipus que no tenguim res que veure amb els diners. Desafortunadament, aquest és només un altre exemple de la història d'Àfrica, i de la seva relació amb l'home blanc.

Podeu trobar la perca del Nil a qualsevol mercat de la vostra localitat. Recoman veure però el documental "Darwin's nightmare", abans de comprar-ne.

L'animal a la viquipèdia Això és un enllaç a una pàgina web en anglès

Informació de la pel·lícula a l'imdb

La pàgina oficial de la pel·lícula.

La Perca

Flora

  • Nenúfar Blau

- Nom científic: Nymphaea caerulea.

- Nom comú: nenúfar Blau.

- Familia: Nymphaeaceae.

- Origen: Àfrica del Nord i Central.

- Flors blaves, blanques i vermelles.

- Usos: Com adorn funerari, trobant-se restes de flors en els sarcòfags. Apart de tot el seu significat simbòlic, religiós i artístic, els egipcis també l'ulilitzaven com a medicina i per alimentació.

Paissos

  • Egipte


  • Etiopia

En el conjunt destaquen la etiópica a l'oest, el massís de Harar a l'aquest i l'altiplà somalí en la vessant extrem oriental. La xarxa hidrogràfica d'Etiòpia comprèn el Nil, el Blau, el Omo, el Awash, el Webbe Shibeli i el Genale, el llac més important és el Tana ja que el seu desague és precisament el Nil. AL sud-oest del Nil Blau, allí on acaba el verd altiplà etíop abans de baixar a les estepes del Sudan, està la regió de Benishangul. Encara que avui pertany a Etiòpia, durant molt temps va ser “una terra de ningú” entre els musulmans dels deserts a l'oest i els cristians de les muntanyes al nord. En el seu capital, Assosa, s'escolten alhora els cants, molt semblants, d'esglésies i mesquites, i en els carrers es veuen etíops vestits a l'europea (amharas, oromos, tigreños) al costat de sudaneses amb gel·laba i turbante. Però el nom àrab de la regió es refereix als seus anteriors ocupants, els nilóticos de la roca sagrada (Bela Shangul), que es diuen a si mateixos Berta i viuen en petits poblats espargits per l'ondada i boscosa regió. Estudiada aquesta només per lingüistes i historiadors (Bender, Triulzi, Dafallah), ningú s'havia ocupat de la seva prehistòria i antropologia fins que el nostre equip de la Universitat Complutense va iniciar la seva investigació en 2000-2001.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines