IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Microsoft

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Direcció General d’Universitats i Modernització Educativa segueix, des de fa anys, un treball coherent dins una línia de pensament d'acord amb els principis de l'educació lliure. Els coneixements no són propietat de ningú, i es gaudeix d'una cultura que comparteix continguts i informació per a que estiguin a l'abast de tothom sigui la que sigui la seva situació social o econòmica.

Si ens basam en aquests principis, és evident que quan parlam d'aplicar noves tecnologies al món de l'educació (TAC), la implementació del programari lliure, caracteritzat per tot l'explicat anteriorment, és el camí més adient. L'ús de programari lliure promou compartir informació, la comunicació, la creativitat, i tot gràcies als principis que l'identifiquen com a tal, o sigui, codis oberts a tothom i llibertat per a utilitzar, copiar i modificar com es vulgui les eines disponibles. Això sí, sempre de forma oberta, sempre compartint la informació, per a que treballant entre tots, es pugui arribar a la millor versió possible per a tothom del producte final. I tot, evitant pagar llicències, molt cares, i que especialment en èpoques com la present, poden suposar un encariment del pressupost molt considerable. POSAR XIFRES? QUINES?

Aquesta línia de pensament fou l'escollida per la Direcció General d’Universitats i Modernització Educativa, i aquest precisament ha estat el problema, ja que ells, els tècnics i educadors van marcar el camí, però els polítics ens han decebut, i se n'han sortit. I ho han fet sense avisar, i molt menys consultar. El projecte presentat ara fa un any pel president del govern Rodríguez Zapatero prometia ordinadors portàtils per a tots els alumnes espanyols cursant 5è de primària. Un any després, ens diuen que els ordinadors seran aquí per setembre del curs 2010-2011, i que hi ha algunes escoles que són el pla pilot del projecte. Les aules pilot vistes tenen portàtils amb sistema operatiu UBUNTU, programari lliure, però els que ens arribaran pel pròxim setembre tendran un sistema dual, UBUNTU i WINDOWS. Windows és un sistema de programari privatiu, pel que s'han de pagar les llicències. Totes les llicències de tots els portàtils del país, per a alumnes de 5è i 6è de primària, i de 1r i 2n de secundària, segons l'establert en el pla de modernització Escuela 2.0 (pressupost €30 milions aproximadament a les Illes Balears) suposaran unes despeses elevadíssimes. Unes despeses que es comptabilitzaran en milions d'euros, que eren totalment estalviables, i que per tant, es podien dedicar a altres tasques més necessàries.

Microsoft ha arribat a un acord nacional polític i econòmic que aquí, ha suposat que el nostres governants, especialment la Conselleria d'Educació, es vegi obligada a ignorar la tasca desenvolupada per la Direcció General d’Universitats i Modernització Educativa i a no seguir les seves recomanacions respecte a l'ús exclusiu del programari lliure. De la mateixa, l'acord nacional imposat amb Microsoft, ha estat seguit per gairebé totes les comunitats autònomes de l'estat espanyol, amb l'excepció d'Andalusia, algunes d'elles amb projectes molt estables amb programari lliure, i amb prestigi a nivell internacional.

A les Illes, aquest any passat, hem assistit a esperpents polítics com fotografies de visites a escoles on es feien servir portàtils que formaven part del pla pilot, i que no seran els mateixos ni tendran el mateix sistema que els que es faran servir el curs vinent. I finalment una presentació del programa en forma de document Xarxipèlag 2.0, que aixeca encara més dubtes.

La conclusió és prou senzilla. Els nostres polítics no estan capacitats per a defensar els interessos de la comunitat educativa, ni de seguir les recomanacions dels tècnics experts dels seus mateixos departaments, perquè estan subjectes a contractes amb empreses multinacionals.

Possibles fonts d'informació

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines