IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat
Memòria AcirfA
Els alumnes i professors de cinquè de primària i quart d'eso han començat un projecte de treball cooperatiu que es durà a terme utilitzant el wiki de l'escola. La classe de cinquè es diu AcirfA (Àfrica al revés), i ha triat treballar el continent africà des d'una perspectiva més personal i menys enciclopèdica. Des de petitons els alumnes treballen en Projectes. Aquest Projecte el vàrem plantejar des de una perspectiva més actual i a través de la qual poguessim descobrir altres realitats d'Àfrica que no fossin exclussivament la seva fauna. Hem fet dotze parelles i cada una d'elles ha triat una zona geogràfica d'Àfrica, a partir d'aqui comença el treball de recerca. La novetat per els alumnes és descobrir la possibilitat que tenen de treballar en tots els treballs de tots els grups. Els alumnes de quart d'eso aportaran el seu coneixement tècnic i la seva experiència amb el Mediawiki.
Per a començar, els dos grups han trobat un horari comú, on compartir la sala d'ordinadors durant una classe de cinquanta minuts els divendres de cada setmana, i per ara sense un nombre definit de sessions. La resta del treball es farà des des ca seva. Aquesta sessió es dedica a participar físicament d'un entorn, a debatir idees cara a cara, i és el moment més actiu del projecte. Tenim un projector en marxa durant tota la sessió, i allà tothom pot anar observant el creixement de l'article, i els canvis i les aportacions.
Alguns dels alumnes, tant de quart d'ESO com de cinquè de primària, han viatjat a Àfrica o tenen familiars que han visitat el continent africà, així que la seva informació ens arriba directament d'una experiència personal propera. De fet a cinquè tenim un alumne nascut a Etiòpia, però això sí, fent el treball sobre Senegal.
La primera sessió s'ha fet només amb els alumnes de cinquè. Els hem mostrat la Viquipèdia, i els hem explicat com funciona. Després, hem explicat quatre funcions bàsiques del Mediawiki, i hem fet un petit tutorial i demostració de com pujar imatges i escriure. Hem explicat la necessitat d'estar registrat per a treballar i fer edicions al projecte, ja que si no, els professors no podríem avaluar la feina feta. La resta de la sessió l'hem dedicada a fer proves, a escriure, a aprendre a pujar imatges, i a deixar uns deures posats per al pròxim divendres: fer-se un usuari (utilitzar el mateix que ja tenen per a accedir al seu compte matajonquer) i mirar de pujar informació, per poca que sigui, des de ca seva.
La segona sessió, ha estat en realitat la primera, ja que ha estat la primera vegada que hem juntat cinquè de primària i quart d'ESO. La preocupació inicial per tots dos professors era com juntar-los, per parelles o grups més grans per exemple. Però finalment, cinquè està dividit amb parelles, i per necessitats de combinar horaris dels dos cursos, tres en realitat, ja que quart està desdoblat també, els alumnes d'ESO rodaran i passaran a fer feina amb tots els grups d'alumnes de primària.
A quart d'ESO, hem creat un equip d'administradors, primer només a nivell físic, i aviat també virtual, per a assistir a la resta d'estudiants i col·laborar amb els professors. Els dos grups de primària i secundària inclouen alumnes de necessitats especials, que disposaran del suport de tot el grup.
Després de l'empenta inicial d'aquesta sessió, no hi haurà contacte físic durant un parell de setmanes degut a les vacances. Els alumnes de quart, tendran deures i els de cinquè, no. Això implica que els de cinquè no tenen per què fer feina al projecte durant les vacances, però els de quart sí, per tant, si els més petits no tornen a mirar la pàgina d'AcirfA fins el dia en que tenguin classe, es trobaran canvis al seu treball fet per un altre, tret d'identitat d'un wiki, i una autèntica barrera mental pels alumnes fins ara, als wikis en que estam treballant. Hem creat dos apartats de deures, un per a cada curs.
Les vacances són tranquiles. Alguns alumnes de cinquè estan prou motivats amb el tema per a fer-hi feina mentre són a ca seva. I dels de quart, un dels administradors també ja ha començat a fer la seva tasca.
EL final de les vacances ha arribat, i mentre els alumnes de cinquè han estat prou motivats per a fer feina, els de quart han decidit no treballar gaire fins el darrer dia.
La segona sessió conjunta dels alumnes de les dues etapes ha resultat tan creativa o més que la primera. Hem tengut situacions del més interessant: una alumna de quart ha posat alguns deures un parell de cinquè, etc. Tot situacions improvisades, potenciades per l'ús d'aquesta eina, com a resposta a una situació determinada.
També s'ha produït un fet insòlit. L'usuari de cinquè Gsunyer, ha decidit posar deures als seus companys, utilitzant a més a més, l'enllaç corresponent. De fet, en Guillem Sunyer, està demostrant haver entès molt bé la filosofia wiki i, d'iniciativa pròpia, ha revisat i efectuat modificacions damunt un article d'un projecte fet pels alumnes de quart d'ESO. Un alumne de cinquè de primària, editant de forma mínima està clar, un projecte que no és seu, d'un altre curs, i al que ningú ha autoritzat a accedir o participant activament..."food for thought" diuen els anglesos.