IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Malawi

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Introducció

Malawi és un estat del sud-est d'Àfrica, la seva capital es Lilongwe. La seva moneda actual es la kwacha de Malawi. La seva població es de 12.884.000 de persones, i un 45% de la població viu a la capital del país. És un dels països més densament poblats de l'Àfrica subsahariana. Té un clima subtropical. La seva economia es basa en l'agricultura i en l'exportació del tabac i necessita l'ajuda exterior (es un dels estats altament endeutats). Juga un gran paper diplomàtic a la regió.


 • Idiomes oficials:: Anglès i chewa.
 • Capital: Lilongwe.
 • Ciutat més gran:: Blantyre.
 • President: Bingu Wa Mutharika.
 • Superfície: tota 118.480km2(98è).Aigua 20,6%.
 • Població: 12.884.000 habitants en el 2006.
 • Himne nacional: Mlungu dalitsani Malawi.
 • Moneda:Kwacha Malawià.
 • Situació de Malawi al mapa d'Àfrica:
Situació de Malawi en el mapa d'Àfrica


 • Bandera oficial:
Bandera oficial de Malawi


Kwacha Malawià en bitllets

Geografia

Malawi està situad a l'Àfrica Austral, tot l'Àfrica Sud.És una faixa estreta de terra que s'estén al llarg de la riba oest i sud de llac Malawi (per ells, el llac Nyassa, que és quasi tan gran com el propi país), que ocupa l'extrem meridional de la depressió africana.L'accidenten un gran nombre de muntanyes: Nyika(2.606m), al nord, i Mulanje(3.030m), al sud, en són les màximes altures. El clima hi és subtropical, amb temperatures elevades i constants (25ºC de temperatura mitjana anual) i estació plujosa de desembre a abril (1.386mm. anuals a Zomba). Ès regat per nombrosos rius,el més important dels quals és el Shire, emissari del llac Nyasa i afluent del Zambesi.

Malawi vist d'es d'un satelit

Indústria

Els productes principals són el tabac, el cotó, el té (del qual és el segon productor Africà), la canya de sucre, els cacauets i el cafè. La base alimentària de la població és el blat de moro, l'arròs, la melca, les patates, els moniatos, la mandioca, els llegums (fesols, cigrons, oleaginoses), hortalisses (tomàquets)i fruita (bananes).

La pesca,lacustre i fluvial, té bastant d'importància. De la ramaderia, hom n'obté carn(de boví,porcí i aviram), llet de vaca i ous. Els boscos forneixen el combustible indígena i, amés ,fusta cedre,teca i caoba. La indústria pateix de la manca de mineria(hom explota només marbres),malgrat el jaciment de bauxita,d'urani i carbó.

La indústria manufacturera és sobretot transformadora dels productes del camp i es concentra al sud: manufactura de tabac a Blantyre (elaboració de cigarretes i ciment, productes tèxtils i confecció, cervesa, carn i serradores de fusta).

Hi ha tres centrals importants: la tèrmica de Blantyre-Limbe i les hidràuliques de Tedzani i Nkula,que aprofiten dues cascades de la conca del Shire.

La xarxa ferroviària proporciona la millor sortida al mar,a través de Moçambic,però aquest estat l'hagué de tancar el 1984 per la guerrilla.

La sortida a mar és realitzada provisionalment pel camí més llarg de Tanzània. Però l'enllaç entre les dues xarxes s'ha de realitzar per carretera no asfaltada, de 50km, acabada el 1984.


Dos homes de Malawi trajinant sacs
Un home de Malawi treballant pel campEconomia

L'economia és gairebé completament agrícola de subsistència, exportant tabac, sucre, te i blat. A més de ser autosuficient amb menjar, Malawi va tenir un gran desequilibri en la balança de pagament durant els anys 80 i és ara molt dependent de l'ajuda del Banc Mundial. Les sequeres successives van empitjorar la situació. Un programa de l'FMI tracta d'augmentar el creixement econòmic i reduir els dèficits grans del país. Malawi és un membre de la Comunitat de Desenvolupament africà del Sud i, el 1993, va firmar el tractat que establia un mercat comú per Àfrica oriental i del Sud (El país de COMESA). El Regne Unit és el company comercial més important de Malawi, absorbint un terç de l'exportació del país i el 15% de les importacions de Malawi. Àfrica Sud, Japó, Alemanya i els Països Baixos, són els altres companys comercials més importants de Malawi.Transport

El transport de Malawi actual i antic és una camioneta carregada de persones, que és diu matula, que en l'idioma chewa significa autocar o autobus. També serveix com a transport de taxi o transport personal. Un altre dels transports més utilitzats és el carro o anar caminant. El transport matola és el de correus.

Aquest és l'escut de la companyia de correus
Això és el transport parescut a l'autobus o autocar

Peixos del llac Malawi

Els peixos del Llac Malawi són dificils de pescar, perquè molts surten de nit. Per això, la majoria de pescadors surten a mitja nit, i venen els peixos capturats (molts pocs) a molt alt preu.

Això és un dels peixos que els pescadors solan capturar per els habitans de Malawi
Un peix del Llac Malawi
Això és un peix tipic del Llac Malawi

La naturaleza ha regalat al llac Malawi una increible varietat de peixos tropicals d'aigua dolça: Hi ha aproximadament unes 550 espècies diferents de peixos que només habiten el llac Malawi. El 1980, una zona de la part meridional d'aquest enorme mar inferior, que és el tercer llac més gran d'Àfrica, ha estas declarat per la Unesco com a patrimoni de la humanitat.

Això és el peix Urau, un dels més buscats pels pescadors de Malawi
Imatge del peix Jewel
Imatge del peix Ramirezi


Llac Malawi

Després que el seu pla original per a explorar una manera damunt del riu de Zambezi fos frustrat pel Kebrabassa Rapids, David Livingstone va començar un viatge de l'exploració damunt del riu de Shire al llac Malawi. Encara que ell no era certament el primer europeu a mirar sobre el llac, era ell que va exposar la seva presència a la resta del món i va demandar l'honor del seu "descobriment". Ell ho va descriure com un "llac d'estrelles" en referència a la seva superfície que brillava. La naturalesa ha dotat el llac Malawi amb la varietat més rica de peixos tropicals de qualsevol llac d'aigua dolça en el món. Fins a 550 espècies de "cichlids" (que en l'idioma chewa són diferentes espècies de peixos) són úniques a aquestes aigües. Diuen que en el llac Malawi hi ha els peixos més bonics i més facils de capturar del món.

El llac Malawi
El llac Malawi, de nit

Qui era David Livingstone?

David Livingston va néixer a Blantyre, Escòcia, l'any 1813, i va morir a Chitambo, Rhodèsia, l'any 1873. Va ser un dels éxploradors més fomosos del món, i a part de explorador també era missioner escocès. Durant 7 anys (del 1849 al 1856) va estar explorant la regió del Kalahari, va navegar pel riu Zambesi i va descobrir les cascades de Victòria. El 1858 va començar diferentes expedicións per l'Àfrica oriental i occidental, en particular per les regions dels llac Moero, el llac Malawi i el llac Tanganyina. David Livingston va morír en una de les seves exploracións, que anava a la recerca de les fonts del riu Nil, víctima de la falta de manjar i aigua i el cansament. El seu nom fou donat a les cascades que forma el riu Congo en travessar la serralada costanera.

Imatge de David Livingstone
Una escultura en homenatge a David Livingstone

Els pescadors de Malawi

Els pescadors o pescadores (que solen fer aquest tipus de feina) treballen durant moltes hores al dia, a la fi de que el peix i la carn (sobre tot el peix) són els productes alimentaris principals de Malawi, a part de la fruita, les verdures, les hortalizes, els mariscos, etc... La majoria de pescadors dormen durant el dia i surten a pescar per la nit, tenint amb comte que quasi tots els peixos del llac surten de nit, com per exemple el peix ramirèzi, la llegosta negra, el peix urau, i la majoria de mariscos, com el cranc pelut, o el cranc gegant. Tots els peixos estan en perill d'extinció a Malawi per que es una de les escaçes fonts d'alimentació.

L'encerclament és un sistema de pesca dels més utilitzats a Malawi pels pescadors
Un home de Malawi descarregant peixos pescats

A Malawi hi ha molts de típus de pesca de peixos o de mariscos, i aquí teniu un parell de noms de barques de pesca, quin peixos capturan, i com es diu la manera de capturar-los:

 • L'encerclament, que són un grup de persones que estan per devora la costa, i capturen peixos petits.
 • La barca de xarxa fonda, que es posa enmig del llac, enfonsa les xarxes, espera un poc i les torna cap a la superfici, amb peixos com l'urau o el jewel.
 • La canya de pescar, que són un parell d'homes que van fins a les parts més profundes del llac, treuen les canyes i esperan a que piquin. Capturan tot tipus de peix.
 • La barca de llança, que van amb una barca per tot el llac amb llançes, i quan veuen un peix gran tiren una llança, i després, un home la va a buscar. Només capturen peixos grans.
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines