IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

La pressió atmosfèrica

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Hidrostàtica
Alumnes: Lluís Moragues, Joana M Pascual, Pere Pau Garau, Miquel Serra i Marc Rul·lan
1. Introducció 2. La pressió 3. La pressió atmosfèrica 4. La pressió en els fluids 5. La densitat dels fluids 6. Tensió superficial

7. Vasos comunicants 8. Glossari de termes 9. Fonts d'informació

La pressió atmosfèrica

Pressió de l'aire a Alemanya (la corba negra és la pressió de l'aire)

L'atmosfera exerceix pressió sobre la superfície terrestre i sobre tots els éssers que hi viuen, és a dir el pes que exerceix l'aire sobre una superfície. La pressió atmosfèrica afecta a totes les superfícies que estan en contacte amb l'aire, independentment de la seva posició. Els éssers humans no notem la pressió atmosfèrica perquè la nostra pressió interna és gairebé igual que l'exterior.

Les zones situades a l'altura del nivell del mar tenen més pressió atmosfèrica que les que estan més elevades. Com més amunt del nivell del mar ens situem, més petita és la pressió atmosfèrica, ja que hi ha menys gruix d'aire a sobre. Això també fa que l'aire sigui més atapeït al nivell del mar que al cim d'una muntanya. Així, per exemple, al cim de l'Everest – la muntanya més alta del món, situada a la serralada del Himalaia- la pressió atmosfèrica és més baixa que a qualsevol punt de les platges mediterrànies.

La pressió disminueix ràpidament amb l'alçada, però a més hi ha diferències de pressió entre unes zones i unes altres que tenen gran interès des del punt de vista climatològic. Són denominades zones d'altes pressions quan la pressió al nivell del mar és major de 1.013 mil•libars o zones de baixes pressions si el valor és menor que aquest número.

Baròmetre
L'aire es desplaça des de les àrees de més pressió a les de menys, formant-se així els vents. S'anomenen isòbares a les línies que uneixen punts d'igual pressió. Els mapes isobàrics són utilitzats pels meteoròlegs per a les prediccions del temps.
Mapa isobàric

Baròmetre

Podem mesurar la pressió atmosfèrica amb un baròmetre.

Aquests aparells mesuren la pressió en mil•límetres de mercuri (mmHg), o en mil•libars (Mb). La pressió normal al nivell del mar equival a 760 mmHg o 1013 Mb. Un augment de la pressió atmosfèrica per sobre de la normal, indica la presència d'un anticicló, una disminució ens indicarà una depressió.

Fou el físic italià Evangelista Torricelli que en el 1643, demostrà l'existència de la pressió atmosfèrica i proporcionà el primer sistema, que encarara emprem, per mesurar-la. Omplí de mercuri un tub de vidre de més d'un metre de longitud, tancat per un extrem. Va tapar l'altre extrem, l'introduí cap per avall en un recipient ple de mercuri. Quan el destapà va començar a sortir el mercuri, però el tub no es buidà completament. A dins del tub va quedar mercuri fins a una alçària d'uns 76cm. La pressió atmosfèrica exterior exercia una força capaç de sostenir el pes de la columna de mercuri. Sobre d'aquesta, en la part superior del tub, quedava el buit i, per tant, no existia pressió.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines