IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

La història

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Coneixem algunes versions sobre l’origen de l’electromagnetisme. La primera és la dels xinesos, que suggereixen que va ser conegut a principis de l’any 2000 aC. Una altra es basa en el fet que els antics grecs van començar a observar els fenòmens elèctrics i magnètics damunt l’any 700 aC.

L'ambre fregat atreu el paper
La roca natural magnetita (Fe3 O4)


En aquells moments van descobrir que un tros d’ambre fregat s’electrificava i era capaç d’atreure fils de palla o plomes. La paraula elèctric prové de la paraula grega per a l’ambre: elektron. La vertadera existència de la força magnètica es va conèixer en observar que fragments d’una roca natural anomenada magnetita (Fe3 O4) atreia el ferro. El nom de la pedra ve del nom del districte de Grècia on es va descobrir, Magnèsia.

Aquestes dues ciències es van desenvolupar independentment l'una de l'altre fins al 1820, quan un científic anomenat Hans Christian Oesrted observà una relació entre elles: el corrent elèctric d’un filferro pot afectar a l'agulla magnètica d’una brúixola. Poc després es va comprovar que tot fenomen magnètic era produït per corrents elèctrics i s’unificaren de manera definitiva el magnetisme i l’electricitat, originant la branca de física que coneixem com a electromagnetisme.

L’existència d’ones electromagnètiques, de les quals les microones formen part de l’espectre d’alta freqüència, van ser predites per James Clerk Maxwell el 1864 per les seves famoses equacions. En 1888, Heinrich Rudolf Hertz va ser el primer a demostrar l’existència d’ones electromagnètiques mitjançant la construcció d’un aparell per a produir ones de ràdio.Electromagnetisme
Alumnes: Marta Vilà · Marta Sbert · Jonàs Páez · Marc Lluís Vives · Laura Guarda
La història · Camp elèctric · Camp magnètic · Camp magnètic terrestre · Camp electromagnètic · Radiació electromagnètica · Elements magnètics
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines