IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

La Gravetat i la Caiguda lliure - La gravetat

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

LA GRAVETAT I LA CAIGUDA LLIURE

Poma.jpg

La Gravetat · A la Terra · Caiguda lliure · Història · Curiositats
La llei · La constant · Fonts d'informació · CrèditsQuè és la gravetat?

La gravetat és la força d'atracció mútua que experimenten dos objectes amb massa. Es tracta d’una de les quatre forces fonamentals observades fins ara a la naturalesa: la força electromagnètica, la força nuclear feble, la força nuclear forta i la força de la gravetat.

Gravetat segons ...

  • Issac Newton

La Llei de la Gravitació Universal de Newton estableix que la força que exerceix una partícula puntual amb massa M sobre una altra amb massa m és directament proporcional al producte de les masses i la constant gravitacional, i inversament proporcional al quadrat de la distància que les separa r. Newton creia que la força gravitacional radiava igualment en totes les direccions del cos central. Newton reconeixia que aquest model gravitacional havia de prendre la forma d'una relació d'arrel quadrada invertida. Aquest model prediu que les òrbites d'objectes que envolten un cos central són seccions còniques. Molts d’anys d'observacions astronòmiques han sostingut aquesta tesi La relació que Newton va descobrir s'assembla a això:

 4411cae0fa304870b63a661358ccd016.png

F és la força de la gravetat (en unitats referides com newtons), m1 i m2 són les masses de dos objectes (en quilograms); r és la distància que separa els centres de massa dels objectes i G és la "Constant Gravitacional". Aquesta relació és universal perquè tots els objectes de l'univers s'atreuen entre si d'acord a aquesta relació.

Per expressar-ho d'una manera més simple direm que la gravetat es directament proporcional al producte de les seves masses i inversament proporcional al quadrat de la seva distància.  • Einstein

Segons les idees de Galileu i Isaac Newton els esdeveniments es poden representar segons uns eixos de coordenades (s,t) , per un observador immòbil, mentre per un observador en moviment, es representen per (v',t') segons les equacions:

   S = S − v*t
   t=t
Representació gràfica de la distorció espai-temps segons Albert Einstein

On s és la coordenada del espai, en la direcció del moviment, i t la del temps, amb la qual cosa es suposa que mentre el temps és universal per tots els observadors, la posició varia segons el temps.

Einstein per altra banda, suposa que no sols l'espai varia amb el moviment sinó que també ho fa el temps en relació a la velocitat.

Per tant, segons Einstein, la gravetat és una deformació del sistema de quatre dimensions (tres per l'espai, i una per el temps).


La gravetat als altres astres del sistema solar

La gravetat, no és igual en tots els astres del sistema solar. Seguidament us mostrem una taula on surten representades les gravetats dels astres del sistema solar, agafant com a referència la terra (9.8m/s2 =1G).

Sistema solar
Planeta Gravetat
Sol 27,90 G
Mercuri 0,37 G
Venus 0,88 G
Terra 1,00 G
Urà 0,16 G
Lluna 0,16 G
Mart 0,38 G
Júpiter 2,64 G
Saturn 1,15 G
Neptú 1,22 G
Plutó 0,06 G
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines