IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

La Gravetat i la Caiguda lliure - La constant de la Gravitació universal

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

LA GRAVETAT I LA CAIGUDA LLIURE

Poma.jpg

La Gravetat · A la Terra · Caiguda lliure · Història · Curiositats
La llei · La constant · Fonts d'informació · Crèdits


Contingut

Constant de la gravitació universal

La constant de la gravitació G (també anomenada constant de la gravitació universal o constant de Newton) és una constant física fonamental que determina la intensitat de la força de atracció gravitatòria entre els cossos. És la constant de proporcionalitat que apareix a la llei de la gravitació universal de Newton i a la teoria de la relativitat general d'Einstein.

En termes de les unitats del SI, el valor acceptat internacionalment de la constat de la gravitació és:

 gravetatfs8.png

Això vol dir que dues masses d'1 quilogram cada una, posades a una distància d'1 metre, s'atreuen l'una amb l'altre amb una força gravitacional aproximadament de 6,67 · 10 -11 newtons.

Tanmateix aquesta constant no és molt precisa, tant sols són totalment correctes les dues primeres xifres. Això dóna dificultats a l’hora de mesurar amb molta precisió les masses dels diferents cossos del Sistema Solar, com el Sol o la Terra. Per tant, per a calcular la mecànica celeste utilitzarem la constant gaussiana gravitacional: mesurarem amb unitats de massa solar per a ser més precisos que amb les unitats del SI (quilogram).

G, la constant de gravitació universal, no s'ha de confondre amb g, lletra que representa la intensitat del camp gravitatori terrestre.

Com que la constant de la gravitació és molt petita, les forces entre dos objectes de massa petita, són petites.


Les dimensions de la constant gravitacional

En un principi les dimensions assignades a G eren: l3 / (m·t2)

Més tard, ens assabentem que aquestes dimensions (quan G es expressat per el SI) han de estar expressades per les unitats de Planck (que són un sistema d’unitats que permet mesurar les magnituds fonamentals de l’univers: el temps, la longitud, la massa, la carrega elèctrica y la temperatura. Per a més informació cliqueu aquí).


Constant de la gravitació d'Einstein

Dins la teoria de la relativitat apareix una altra constant, la constant de la gravitació d’Einstein:

 GE = 8πG / c4

Dins aquesta fórmula G simbolitza la constant de la gravitació i c la velocitat de la llum.


La mesura actual

Dia 5 de gener del 2007 s’anuncià a la revista Science una nova manera de mesurar G: El canvi de mesura se veu anunciat de la següent manera: “Aquí, reportem un valor de G=6.693·10–11 metres cúbics per kg i per segon al quadrat, amb un error estàndard de ± 0.027 ·10–11 metres cúbics per kg i per segon al quadrat, amb i un error sistemàtic de ± 0.021·10-11 metres cúbics per kg i per segon al quadrat”. Aquesta mesura de G anunciada és acceptada des de aquell moment fins a la actualitat.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines