IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Líbia

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Libia
Bandera libia.jpg
Capital Trípoli
Superficie 11759540km`2
població 5499074
Nom de l'Estat
Moneda Dinar Libi
Idiomes àreb
Aquest és l'escut de Líbia.

Líbia, un estat amb aproximadament 5 milions i mig de persones, abasta una extensió de quasi dos milions de quilòmetres quadrats, fet que el converteix en el país amb la menor densitat de població a nivell mundial. La població es concentra a les ciutats situades a la costa Mediterrània i als escassos oasis que hi ha al Sàhara. Per la seva situació geogràfica, Líbia es pot considerar tant un país del Magrib com del Maixriq, malgrat que, a diferència dels seus veïns més pobres, compta amb importants reserves de petroli, que constitueixen la font bàsica de la seva economia.


A l'Antiga Grècia, el nom de Líbia era usat en un sentit més ampli, per designar tot el nord d'Àfrica a l'oest d'Egipte. Fins i tot, a vegades passava a significar el continent africà sencer. Líbia rep el seu nom de la Tribu dels Lebu, que recorria la Marmàrica a començaments del primer mil·lenni aC. A l'antiguitat, l'esmentat nom s'aplicava, en principi, a la zona situada a l'oest del Nil fins al Djebel (muntanya) Akhdar. Mes endavant, ha designat tot el territori de l'Oest del Nil. El 1911, i després de la colonització italiana, s'ha aplicat a la totalitat del territori anomenat Tripolitana durant l'imperi Otomà. No obstant això, seria un error, considerar que Líbia és un invent artificial, nascut de la divisió colonial d'Àfrica.

El rècord del dia més calorós és de 57,7ºC un 13 de setembre.

Desert libia.jpg

Libi.jpg

Receptes

Kibbi

Kibbi.jpg

carn de xot crua amb bulgar per a vuit persones. 1 tassa de bulgar (blat sencer trencat)

1 ceba grossa ratllada

1 cullerada gran de sal

1/8cullerada petita de prebe negre molt

1/8cullerada petita de prebe anglesa

1/8 cullerada petita de canyella molta

una mica de cayena

500 gr. de carn de cama de xot picada

oli d'oliva

remullar el bulgar 15 minuts amb aigua freda. colar-lo i posar-lo en una padàs de cuina i eixugar-lo bé. mesclar les espècies amb ceba amb els dits.Afegir la carn i amassar bé. afegir el bulgar amassat a la mescla fins que es quedi ben llis, banyant les teves mans de tabt en quant amb aigua freda per qué la carn es quedi freda. Passar la mescla per un triturador de carn unes quantes vegades per a que el prodcte sigui més fi. extendre el kibbi per un plat de servir, deixant impreions dels dits. repartir amb oli d'oliva i menta o juli verd picat. Servir inmediàtament amb pa àrab.

Notícies

Fa poc Emilio González, un espanyol aficionat a l'astronomia, va descobrir per mitjà del programa earth google (un programa del google en que es pot observar tot el mon per satèlit) que a prop de la frontera de Líbia, a Àfrica, hi havia dos cràters que mai ningu no havia vist. Per a més informació clicau aquí


Crater.jpg

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines