IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

L'eina

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
WIKICONFIDÈNCIES
Per parts
  1. Introducció
  2. El projecte
  3. L'eina
  4. Conclusions
  5. Fonts d'informació
El resum

Quan el coordinador informàtic de l'escola em va parlar del projecte de muntar un wiki la idea em va agradar molt. Però no va ser fins que vaig llegir a la pàgina principal les paraules "aquest wiki serà el que vulguin els seus usuaris..." que realment vaig comprendre el seu potencial real. Això és el que em va enganxar, i això és precisament el que em resulta més difícil d'explicar als alumnes, i també a tots els que s'han interessat pel projecte o simplement els hi he mostrat. El tema està en que la majoria de gent s'aproxima a la idea de wiki amb el concepte de pàgina web tradicional al cap, i això és un error. El primer i més difícil d'entendre, és que estam parlant d'una eina de treball molt immediata, d'una aplicació dissenyada per a acumular, estructurar, organitzar, i sobretot, ampliar, editar i publicar dades. I tot això de forma ràpida i senzilla, via web, "online". Els usuaris del wiki són els seus propietaris, i tots som potencials usuaris. Aquesta llibertat, tan fora de lloc avui en dia, és precisament un tret d'identitat fonamental del wiki. És difícil explicar i parlar de llibertat. Necessitam fer un exercici de pedagogia amb aquest tema, tant amb els nostres alumnes, acostumats a altres maneres de treballar, com amb companys de feina, amics o qualsevol a qui li expliquem el que estam fent. Tenir llibertat també implica, d'immediat, tenir responsabilitat. Només per treballar temes tan importants com ara la llibertat i la responsabilitat, el wiki ja és un èxit.

De la mateixa manera que una escola té unes aules i unes instal·lacions determinades i adients a la majoria d'assignatures, la informàtica precisa d'ordinadors, i d'una aula d'ordinadors. L'aparició d'eines tan revolucionàries com ara internet ha suposat que moltes d'aquestes eines han canviat en la seva configuració, fins i tot, en les seves finalitats. Un ordinador és una eina. Un ordinador connectat a un altre és una eina diferent, amb més possibilitats. Però un ordinador connectat a una xarxa d'ordinadors que creix cada dia, és una eina en constant evolució. Avui en dia, molts dels nostres alumnes tenen un ordinador a ca seva, i una connexió a internet. L'aula d'informàtica és mòbil. La gent es passeja amb un llibre o un quadern a la motxilla, on tenen la informació que estudien i amplien amb apunts. Però a informàtica, tenen correu electrònic, i espais d'emmagatzamament digital on desar i ampliar qualsevol tipus d'informació. Els programes de missatgeria instantània permeten treballar en grup des de ca seva, i passar-se texts i imatges, i les vídeoconferències o programes de conversa en directe els permeten tenir la comunicació oberta a totes hores. Les possibilitats són infinites.

Les possibilitats d'un wiki també són gairebé infinites. Un wiki és una altra eina nova. Un wiki, per definició, és un sistema que permet de forma àgil i ràpida la creació de documents interconnectats de tipus hipertext, i tot via web. El fet realment innovador però, és que tota aquesta activitat creativa sigui pública, o sigui, seguint la filosofia del programari lliure que predica que el coneixement és patrimoni universal. Tot el que cream, totes les pàgines wiki, estan per damunt dels nostres egos, i estan a disposició de qualsevol internauta que les vulgui editar, copiar, distribuir o publicar de la manera que consideri més adient. L'objectiu final és el treball de tot un grup d'usuaris, que han col·laborat en una tasca, de forma anònima (només cal registrar-se com a formalitat simbòlica) i que han assolit amb la seva feina en comunitat un resultat superior al que haurien aconseguit tot sols.

El sistema que tenim actualment instal·lat a l'escola Mata de Jonc, implica que el nostre wiki, ara mateix, no està obert a tot el món. La configuració actual ens obliga a registrar-nos com usuaris. L'administrador ens ajuda a crear aquest usuari, i de fet a l'escola estam utilitzant el mateix nom d'usuari que tenim a la xarxa interna de mata de jonc, per a agilitzar el procés d'identificació de cada un dels alumnes. Si no ho féssim així, aviat ens trobaríem usuaris amb noms legendaris de tipus senyor dels anells. I a damunt segur que el voldrien canviar a cada sessió de treball! D'aquesta manera, podem mantenir el wiki com a eina de treball exclusivament dins la comunitat escolar. El sistema obliga a registrar-se abans d'editar cap pàgina. Evidentment, qualsevol pot registrar-se amb un nom fals, des d'un equip remot, i editar i treballar de forma anònima. Però nosaltres tenim un altre objectiu, ja que volem utilitzar el wiki com a eina pedagògica. Això té una funció: els alumnes han de ser punctuats, el seu treball valorat i avaluat, o sigui que els interessa molt evitar l'anonimat. El wiki té un historial on podem veure exactament qui i què ha fet exactament. Aquí queda constància del treball i contribucions de cada membre del grup al projecte final.

Potser que un dia, el "matawiki" estarà obert a tothom, i a edicions anònimes, però ara mateix ho feim així per motius d'administració, i perquè perdríem aquesta eina tan valuosa de control del treball dels nostres alumnes. És clar que a ca seva no sabem qui hi ha realment darrera aquell nom d'usuari, però això no ho hem sabut mai. A més a més, tendríem problemes afegits de tipus increment de "l'spam", i de vandalisme. Està clar que amb una eina oberta, i més a una escola, la idea de fer una broma o una gamberrada directament, és només qüestió de temps, però com he dit amb l'historial tenim constància de tot el que passa, i si l'agressor s'ha registrat amb un usuari fals, la solució és tan senzilla com tornar a la versió prèvia a l'acte de vandalisme, i tornar a desar el document, i la pàgina queda restablerta en la seva configuració original. Aquest mateix tema va ser objecte de bona part d'una sessió o classe a la introducció del projecte als alumnes.

A l'hora de triar una de les versions de les possibles configuracions de wikis que circulen per la xarxa, ens vàrem decantar pel "mediawiki". La part més important, a efectes pràctics de treball, és el seu disseny, la seva aparença, amb una fisonomia parescuda a la de qualsevol processador de texts. D'aquesta manera a l'hora d'editar i publicar de bell nou, l'eina no ens pareixeria extranya o desconeguda sinó gairebé tot el contrari.

El mediawiki té a la part superior de la pàgina uan estructura de treball bàsica, que ens acompanya sempre, com ara un àrea per a registrar-se, seguit d'unes pestanyes que ens permeten funcionar de forma més organitzada. Tenim pestanyes dedicades a l'article, a discussió, a l'historial, i un parell més que són edita, reanomena, i vigila. Totes de contingut evident i transparent per l'usuari, i sempre obertes a noves funcions que nosaltres els hi volguem donar, clar. La més utilitzada és "edita" que ens introdueix dins aquesta versió bàsica de processador de texts, amb una barra d'eines de format a la part superior on podem donar forma al nostre text, fer-lo més atractiu. Podem inserir imatges, i també signar la nostra aportació, per cert una eina molt útil a l'apartat de discussió, on per exemple es pot debatre els continguts d'un article.

El treball de domini públic permet la democratització real de la informació, ja que aconsegueix arribar a un nivell de consens popular difícil d'imaginar mitjançant altres eines. El tema, precisament és aquest: ser objectius i també conscients de la vàlua de la nostra aportació a un projecte determinat. El podem començar nosaltres mateixos o contribuir a un altre ja creat. Cal ser objectius i assumir que la nostra aportació només ajudarà a enriquir aquell projecte, de la mateixa manera que les aportacions d'altres usuaris tendran el mateix efecte en el nostre.

Enrera.png Casa.png Endavant.png

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines