IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Kilimanjaro

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Kilimanjaro
KILIMANJAROO.jpg
Alçada 5893 m
Situació nord-est de Tanzània
Diàmetre del cràter 2 Km
Primera ascenció 1889 per Hans Meyer, Ludwig Purtscheller i el guia Yohana Lauwo
La ruta més fàcil Caminant: rutes Marangu, Rongai i Machame
Kili.jpg


Mapa

Contingut

Introducció

El Kilimanjaro és la muntanya més alta d'Àfrica, està situat al nord-est de Tanzània, a la frontera amb Kenia, molt aprop de l'equador. És un volcà apagat. L'alçada actual és de 5893m, però el 1995 l'altura era de 5895m, això deixa l'evidència de que el Kilimanjaro està perdent alçada.

Banderakili.jpg

Aquesta és la bandera de la republica de Tanzània


Geografia

Per trobar-se en el marge oriental de la Vall del Rift, el Kilimanjaro, que demostra haver tingut una gran activitat volcànica en el Plistocè (fa milions d'anys), no es troba totalment aïllat en la plana africana, està acompanyat per altres tres cons volcànics, orientats en un eix est-sudoest: el més antic, Shira, a l'oest, amb una altitud de 3962 m, Mawenzi a l'est, amb una altitud de 5149 m i, entre ells, Kibo, que és el més recent i mostra encara senyals d'activitat, en forma de fumaroles. Entre el Kibo i el Mawenzi hi ha una plataforma de prop de 3600 ha, anomenat “la cadira” (“the Saddle”, en anglès), que conforma la major àrea de tundra d'altura a Àfrica.

Curiositats

Kilimanjaro.jpg

Encara que estigui a Àfrica, el cim està cobert de neu. Una de les rutes d'accés al Kilimanjaro té un nom molt popular: cocacola.

El seu nom segueix essent un enigma. Pot venir de les paraules swahilis, "kilima" (petita muntanya) i "njaro" (el dimoni del fred), o bé de l'expressió "njaro" (caravanes), en referència als convoys d'esclaus dels venedors àrabs de Zanzíbar.


Història

Abans del segle XIX, algunes cròniques extranyes com la del geògraf egipci Ptolomeu menciona la existència d'una «muntanya blanca» al sur d'Àfrica. En 1845, el geògraf britànic William Cooley, segur de la seva existència, assegura que la muntanya més coneguda d'Àfrica del Est,anomenada Kirimanjara, està coberta de roques roges.

En maig de 1848, un misioner, Joseph Rebmann, explora la regió chagga i acaba apropant-se a la muntanya: "Cap a les 10 hores, vaig veure una cosa blanca en el cim d'una alta muntanya i vaig creure que es tractava de niguls, però el meu guia em va dir que era fred, aleshores vaig reconeixer amb satisfacció que era neu". El seu descobriment, relatat en abril de 1849 en el Church Missionary Intelligencer, es discuteix a Londres.

Fauna i Flora

En la temporada seca se troba aquí la més gran concentració d'animals salvajes. Se pot observar entre altres:oryx, lleons, lleopards, nyus, zebras y unes 550 espècies d'ocells.

El Kilimanjaro també és famós per els seus pantanals, turons i serralades, boscs de acacies i les numerosos baobabs. Durant la pujada al Kilimanjaro podem trobar molts de tipus de paisatges. Al principi de l'ascenció trobam un paisatge de selva tropical i a mesura que anam pujant, ens trobam una zona afro-alpina. En arribar al cim trobam un paisatge glaciar. Les costes més baixes de la muntanya es conreen pesadament, particularment els al sud que rebin l'un munt de precipitació. A altra part baixar la precipitació ajuntada amb la porositat de les condicions de les marques dels sòls de la renta menys convenients per a la cultivación. La corretja del bosc que prop totalment la muntanya i estén del prop de 1800m. fins als 2900m. proporciona les millors condicions per a la vida de planta. Sobre la corretja del bosc els sòls porosos i baixen resultat de la precipitació en una vegetació molt més escassa amb les condicions semi-desert que prevalen sobre els 4000m.

  • Aquestes fotos representen la fauna i la flora durant l'ascenció al Kilimanjaro.
Aquest és un dels molts baobabs que hi ha al Kilimanjaro
Fauna.jpg
Fauna2.jpg
Calèndula.jpg


Show leopard.jpg

Caléndula del Kilimanjaro

Flors: Estiu Altura: 45cm Posició: A Tot el Sol Germinació: Fàcil Cures Posteriors: Fàcil Descripció: Un triomf en el cultiu de plantes! Una veritable Caléndula florida en blanc crema i per fi alguna cosa diferent en l'espectre de color en ataronjats i llimones. Les flors són pures en color, 7.5cm (3pulg.) d'ample i prolífiques també. Hi ha també un cop de mestratge - 'Kilimanjaro' té menys de l'olor acre de la Caléndula. Una millora definitiva! Usi'ls en arriates formals o informals, on ells contrastaran estupendament amb altres flors brillants o pastissos. Una planta refrescant per al contenidor de pati també. Floreix a l'estiu. Altura 46-60cm (18-24pulg.)

El Kilimanjaro actual

El Kilimanjaro es troba protegit per un parc nacional: el Kilimanjaro National Park. El desglaç de les glaceres del cim del Kilimanjaro és una realitat. Estimats en 12 km² cap a 1900, no cobrixen avui més que 2 km² i a aquest ritme hauran desaparegut cap a 2020. L'escalfament global de la Terra no basta per a explicar aquest fenomen. Pot provenir també d'una lenta reactivació de l'activitat volcànica, que es manifesta per algunes fumaroles.

L'ascensió és tècnicament fàcil, però llarga i dura pel fred i l'altitud. La ruta més freqüentada és la ruta Marangu. Les altres vies practicades són les vies Machame, Mweka, i Shira. Aproximadament 20 000 excursionistes intenten tots els anys arribar a el cim. Aquest nombre es controla per les autoritats de Tanzània.


Ernest Hemingway i el Kilimanjaro

Ernest Miller Hemingway (Oak Park, Illinois, 21 de juliol de 1899 - Ketchum, Idaho, 2 de juliol de 1961) va ser un escriptor nord-americà, galardonat amb el Premi Nobel de Literatura en 1954.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines