IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Kalahari

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Desert de Kalahari:

Desert de regió semidesèrtica del sud d'Àfrica que ocupa les parts centrals i meridionals de Botswana. L'altitud, 800-1200 metres, disminueix d'est a oest i és inferior el nord. És un erm monòton de sorra rogenca i de dunes. Les precipitacions oscil·len etre 200 i 600 mm anuals. La vegetació, disperça, consisteix en matolls arbustius.
Kalahari2.jpg
apcepte a la parifèria, manca d'establiments permanents i és normalment atravessat per grups nòmades de rameders Khois i de caçadors Sans.

El Kalahari és un desert semiàrid i sorrenc del de l'Àfrica austral que té una extensió d'uns 500.000 km². Ocupa el 70% de Botswana, i parts de Zimbabwe, Namíbia i Sud-àfrica. Altres fonts estendrien l'àrea del Kalahari fins als dos milions i mig de quilòmetres quadrats, incloent-hi el Gabon, la República del Congo, la República Democràtica del Congo, Angola i Zàmbia. El seu nom prové de la paraula tswana Kgalagadi, que significa "gran sed". El Kalahari està format per vastes àrees cobertes per sorres de tons vermellosos i marrons i sense cap tipus d'aigua en la seva superfície.

Les temperatures estivals en el Kalahari oscilen entre 20 i 40 °C. A l'hivern, el Kalahari té un clima fred i sec amb gelades a la nit. La temperatura mínima, a l'hivern està per sota dels 0 °C.


Tribus:

Els "bosquimans" són els habitants més antics del Kalahari, on han viscut des de fa un 20.000 anys. Les tribus més grans són les conegudes amb els noms de Gana, Gwi y Bakgalagadi Hi ha molts pobles bosquimans, també parlen diverses llengües si be totes tenen un fonologia semblant i sons propis que es representen de forma escrita amb símbols com ! o /. Són caçadors-recolectors que durant milers d'anys han subsistit al desert gràcies a les seva habilitat. Cacen diverses espècies d'antílops però la dieta bàsica són les fruites, fruits secs y arrels que troben al desert. Construeixen las seves llars temporals amb la fusta que recullen. Les seves terres foren ocupades fa uns 1.500 anys per tribus bantues, ramaderes, i des de fa dos segles pels colons blancs. La població s'ha anat reduint en aquest temps d'un parell de milions a tant sols unes 100.000 persones actualment. Els !Kung viuen al desert del Kalahari des de fa uns deu mil anys, en petits grup de unes trenta persones que traslladen els seus campaments cada parell de setmanes. Tenen molt poques coses materials: només allò que poden portar quan es canvien de lloc. Tenen una cultura oral molt rica i gràcies al coneixement del seu entorn gaudeixen d'un nivell de vida diari raonable. El menjar caçat o recol·lectat el comparteixen amb la comunitat. Són igualitaris: no hi ha divisió entre rics i pobres, ni tenen caps o líders.


nin bosquima
un suricata al kalahari
El pingüí
aquesta es la moneda rand 1 € = 7,5 rands
  • Animals curiosos del Kalahari:

A la platja de Boulders entrem dins la Reserva de Pingüins Africans (Jackass), on els pingüins acudeixen des de l'Antàrtica a niar en arbustos o forats a l'arena, i pesquen i juguen a l'aigua.


Escut
*Equips de futbol de burkina faso:
sel·leccio Burkina Faso
Aquests són els equips de football de Burkina Faso el país on esta situat el Kalahari.

Association Sportive des Employés et Commerçants de Koudougou, Association Sportive des Fonctionnaires de Bobo, Association Sportive du Faso-Yennenga, Association Sportive SONABEL, Club Football de Ouagadougou, Etoile Filante Ouagadougou, Jeunesse Club de Bobo, Racing Club de Bobo, Rail Club du Kadiogo, Santos FC, Union Sportive de la Comoé, Union Sportive de Ouagadougou, Union Sportive des Forces Armées, Union Sportive du Foyer de la Régie Abidjan-Niger.


  • Gastronomia del kalahari:

GASTRONOMIA BOSQUIMANA

Ous fregits amb cua=Ingredients per a 12 persones aproximadament: 3 ous d'estruç i 1 cua de cocodril. És imprescindible per a fer aquesta recepta (com déu mana) utilitzar ingredients frescos. Els ous seran d'estruç rural, criada en llibertat vigilada en el desert del Kalahari, la cua del cocodril que caçava cormoranes en el Congo pot ser del riu cocodrilero més proper, que no és poc. Farem un foc amb fusta de baobab, quan les brases troben perdut la seva resplendor i comencin a cobrir-se de sutge tirarem els ous d'estruç, prèviament esquerdats en el bol de sorra. En el moment que aquests comencin a quallar afegirem la cua del cocodril que caçava cormoranes en el Congo, pelada i trossejada. Depenent de la quantitat de convidats es faran un numero major o menor de porcions .AL cap de trenta segons ho retirem del foc cuidant que els ous estiguin sense quallar i la cua sense fer. Servir calenta.


Recollida d'ous d'astrús
Cua de cocodril
Bandera de Burkina Faso Jamahiriya, país on es troba el desert del kalahari
El que penja d'aquest arbre són nius d'uns ocells típics del kalahari
Aquest és el paisatge de Kalahari
Aquest és el mapa de Kalahari
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines