IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Jocs Olímpics

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

200px-Olimpics.png

Un poc d'història:

A la Grècia clàssica els exercicis físics formaven part de la formació dels nois. A partir dels dotze anys, almenys en les famílies benestants, el noi era confiat a un preparador que l'instruïa en el gimnàs o la palestra un espai cobert de sorra a l'aire lliure quadrat i voltat de vestidors, banys i altres sales. Els qui practicaven esport anaven despullats (el mot "gimnàstica" ve del grec (gymnós) 'nu') i, abans de començar, s'untaven amb oli i es cobrien el cos amb sorra o pols per protegir el cos de la intempèrie. Un cop havien acabat es treien la capa de sorra, oli i suor amb un instrument metàl·lic anomenat estrígil. Segons la tradició el 776 a. C. els jocs d'Olímpia es van començar a celebrar de manera fixa. Un cop cada quatre anys es declarava una treva sagrada perquè les ciutats gregues deixessin de lluitar uns mesos si estaven en guerra i permetessin als seus atletes participar als jocs d'Olímpia, entre finals de juliol i d'agost. Els atletes participants havien de ser homes, grecs, de condició lliure, no culpables de cap crim ni afectats per cap maledicció religiosa. Arribaven espectadors provinents de tota la Mediterrània i de totes les classes socials, des de prínceps fins a pobres

Els Jocs s'inaguraven amb el jurament d'atletes i jutges de respectar les regles de les competicions (encara es fa avui en dia) i tot el primer dia estava dedicat a cerimònies religioses (sacrificis, ofrenes) i actes culturals (conferències, recitals poètics). Durant els cinc dies següents se celebraven totes les proves esportives. Els Jocs es cloïen amb la processó i coronació dels vencedors al temple de Zeus, seguida pels banquets de celebració. Solament es premiava el primer de cada prova amb una branca d'olivera i unes cintes de llana. Els noms dels guanyadors, a més, eren gravats en inscripcions (tot un honor per ells) i se'n permetien erigir estàtues dins el recinte d'Olímpia.

Els jocs no sempre s'han anat celebrat cada 4 anys, ja que moltes vegades, per conflictes bèlics, o governamentals els han anulat.


Marato.jpg
Enllaços externs Pàgina Oficial

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines