IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Grigory Perelman

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Perelman.jpg

És tal vegada l'home més intel·ligent del planeta: un geni enigmàtic i dau a recloure's que va sorprendre al món acadèmic a l'afirmar haver resolt un dels problemes més difícils de les matemàtiques. És candidat a l'equivalent al Nobel de les matemàtiques pel seu treball sobre les possibles formes de l'univers. Però les remors asseguren que el brillant matemàtic rus menysprearà el grandiós guardó que tant cobegen altres científics.


Aportacions a la humanitat

Des que Grigory Perelman revelés la solució en 2002 a un problema matemàtic d'un segle d'antiguitat, s'ha vist sotmès a un escrutini sense precedents per part de les més despertes ments acadèmiques. Cap ha assolit trobar un sol error. Dimarts que ve s'espera que sigui premiat amb una Medalla Fields, el màxim guardó matemàtic, en el Congrés Mundial de les Matemàtiques que se celebra a Madrid. Però fins i tot virtuosos de les matemàtiques com John Nash, li descriuen com "poc convencional". Aquest geni ha dit que rebutjarà el premi de 782.000 euros ofert per un institut privat d'EEUU, que seria seu de confirmar-se la resolució del problema. I els nivells més elevats del col·lectiu asseguren que no acceptarà la medalla, guardó que és només per a matemàtics menors de 40 anys. Perelman ja els ha complert, pel que és l'últim any que opta a tal premi.

Grigory Perelman. (Foto: Frances Roberts/The Guardian)

També ha rebutjat altres destacades distincions, al·legant que no creia que el comitè seleccionador del guanyador estigués el bastant qualificat per a jutjar el seu treball. "Crec que és una persona molt poc convencional. Està en contra de tot el que impliqui fausto i idolatria", ha declarat Arthur Jaffe, de la Universitat d'Harvard. Se sap poc de Perelman, que es nega a parlar amb els mitjans de comunicació. Va néixer el 13 de juny de 1966 i el seu prodigiós talent li va dur a matricular-se en l'escola de Sant Petersburg, especialitzada en física i matemàtiques. ALS 16 anys, va guanyar una medalla d'or en les Olimpíades Internacionals de Matemàtiques, un concurs per a escolars. Després d'acabar el seu doctorat a Sant Petersburg, va treballar en l'Institut Steklov para les matemàtiques, abans d'anar-se A EEUU a la fi dels 80 Va regressar al Steklov fa 10 anys per a treballar en la seva demostració de la forma de l'univers. El món de les matemàtiques es va revolucionar en 2002 al saber del seu treball sobre el problema enunciat pel matemàtic Jules Henri Poincaré en 1904. La conjectura, difícil d'entendre per als neòfits, va exercitar a moltes ments enlluernadores del segle XX. El problema tracta de la geometria dels espais multidimensionales i resulta clau per a la topologia. Perelman assegura haver resolt una versió general del problema, denominat la conjectura de la geometrización de Thurston, del que la conjectura de Poincaré és un cas especial.

"Es tracta d'un problema fonamental tant en matemàtiques com en física, atès que busca la comprensió de la forma que pugui tenir l'univers", explica Marcus Du Sautoy, de la Universitat de Oxford. "La seva definició és molt complicada. Molta gent ha anunciat amb anterioritat proves de la seva resolució, que han resultat falses". L'obsessió amb el problema, compartida per diversos cervells de les matemàtiques, ha estat jocosament denominada 'Poincaritis'. Però Perelman sembla haver tingut èxit. "Durant molts mesos, fins i tot anys, la gent està convençuda del seu argument", comenta Nigel Hitchin, professor de matemàtiques en Oxford. "Crec que la solució és correcta".

473 pàgines Fins i tot la forma d'anunciar la seva demostració, que li va costar vuit anys de treball, va resultar inusual. En lloc de publicar-la en una revista especialitzada, va enviar tres manuscrits a un arxiu 'on line' de textos matemàtics. "Va ser necessari emplenar molts detalls, el que va produir baralles per decidir qui va ser el primer en completar-lo", afirma Hichin. El document més recent en el qual resol la seva demostració té 473 pàgines! En joc està molt més que una aclamación professional. En l'any 2000, l'Institut Clay de Boston, una organització d'investigació matemàtica privada, va establir els set 'problemes del Mil·lenni', cadascun d'ells amb una recompensa d'un milió de dòlars per a qui els solucioni. La conjectura de Poincaré és una cosa, i els diners, en el qual Perelman no té interès, altra. "Corren moltes bromes que suggereixen que tenir un milió de dòlars a Sant Petersburg és perillós", comenta Hitchin. Ningú sap què ocorrerà si es fa amb la medalla. "Si la rebutgés, seria un insult", afirma Du Sautoy. Però és poc probable que a Perelman, que fa poc va renunciar al seu lloc acadèmic, li preocupi ofendre als seus coetanis. "S'ha marginat de la comunitat matemàtica", contínua Du Sautoy. "S'ha desil·lusionat amb les matemàtiques. La seva major recompensa és la solució del teorema".

Enllaços Externs

Més informació Això és un enllaç a una pàgina web en castellà

Què ha resolt exacrament? Això és un enllaç a una pàgina web en castellà

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines