IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Grans baixistes

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Aquí hi trobareu varis bons baixistes:

Steve Harris (Iron Maiden)

Steve Harris (Stephen Percy Harris, nascut el 12 de març del 1957 a Leytonstone, Londres, Anglaterra) es el fundador, baixista i compositor principal del grup britànic de heavy metal "Iron Maiden".

Els seus anteriors grups antes de crear el seu propi foren "Gypsy's Kiss" i posteriorment "Smiler", grup en el que era molt mes jove que la resta dels membres. Ja que ningun dels dos va treure discs al mercat sent Harris el baixista.

El seu estil tocant es molt ampli i variat: des de els seus famosos galops alternant els dits index i central, fins a la execució d'acords poderosos (powerchords en anglès) depenent de la canço i del ritme que vulgui imprimir.

En resum, considerat el guia de la banda, es indubtable que Iron Maiden ha arrivat fins al mes alt del panorama del rock internacional gracies al seu esforç i la seva determinació per a dur a terme el seu somni de exit músical.

Steve Harris.jpg


Billy Sheehan

Billy Sheehan (19 de març del 1953, Nova York, Estats Units) es un baixista americà, famos pel seu treball amb Mr. Big, Steve Vai, David Lee Roth, Talas y Niacin.

Sheehan ha estat elegit pels lectors de la revista Guitar Player com el "millor baixista de rock" cinc vegades. Es conegut pels seus solos amb el baix, on dominava varies tecniques i estils, pero també es un baixista tradicional acompanyant a guitarristes.

Billy Sheehan tengué mes de sis mil shows en viu al llarg de la seva carrera, convertintse en tot un vetera del moviment.

El primer instrument musical de Sheehan fou una guitarra acústica que li va deixar la seva germana. El mite diu que Sheehan volia una guitarra elèctrica, pero la seva avia li va dir "sobre el meu cadàver", temps després l'avia de Sheehan morí i part del doblers del seguro serví per a comprar-li una guitarra elèctrica.

Sheehan va dir que se va canviar a l'instrument de cuatre cordes quan va veure a Tim Bogert del grup Vanilla Fudge amb un Fender Precision bass.

Les influencies de Sheehan han estat varies, des de Tim Bogert fins a Johann Sebastian Bach, però la major fou Jimi Hendrix.

El primer grup important de Sheehan fou Talas, el grup es va fer bastant conegut localment. El grup va fer el seu primer album, on sorti l'exit "See Saw". Durant aquest periode Sheehan va escriure importants cançons com ara "Shy Boy" (tema grabat amb David Lee Roth) i "Addicted to that Rush" (grabada amb Mr. Big).

El grup es disolgue al 1983.

Quan David Lee Roth sortí de Van Halen va fer un projecte com a solista i va reclutar a Sheehan com a baixista, Steve Vai com a guitarrista i a la batería a Greg Bissonette. El grup va tenir exitoses cançons, com ara "California Girls" (cover dels Beach Boys), "Just a Gigolo/I Ain't Got Nobody" i "Yankee Rose". Sheehan deixà el grup despres de treure el disc "Skyscraper" per sercar altres oportunitats. Steve Vai va fer el mateix temps després.

Al 1988 amb el vocalista Eric Martin, guitarrista Paul Gilbert i el bateria Pat Torpey formaren el grup Mr. Big. El gran hit del grup fou la balada "To Be With You", es feren bastant famosos al Japón. Paul Gilbert va deixar el grup al 1997. El grup es va separar al 2002.

Sheehan ha fet dos albums com a solista, al 2001 fa Compression, i al 2005 Cosmic Troubadour. A tots dos canta i toca la guitarra.

Billy Sheehan.jpg

Jaco Pastorius

John Francis Anthony Pastorius III (1 de decembre, 1951; 21 de septembre, 1987), conegut com a Jaco Pastorius fou un baixista de jazz, compositor i arreglista dins del mateix estil musical.

Era autodidacta, però Pastorius va prendre un instrument fins aleshores relativament nou, el baix electric, el qual el seu paper fins al moment era solament d'acompanyament i permaneixia a un segon pla dins els grups de música popular de l'epoca, ell el va dur als primers plans, mostrant que també podia ser un instrument enormement expressiu i ric tonalment, capaç d'interpretar la melodia principal o de desllumbrar amb improvitsacions espectaculars, en general patrimoni exclussiu dels trompetistes, saxofonistes i pianistes d'aquella epoca. Pastorius va llevar els trastes al seu baix Fender Jazz Bass model del 1954, transformant-lo en un fretless, fins al moment poc conegut i usat, la sonalitat i la tecnica del qual son mes similars a les del contrabaix, mes greu i dolç que el baix electric tradicional, i que amb la particular posició de la ma dreta usada per Jaco conformen aquest so unic que es la seva marca de fàbrica.

Jaco Pastorius.jpg

Michael Manring


Michael Manring.jpg

Marcus Miller


Marcus Miller.jpg

Stuart Hamm


Stuart Hamm.jpg


Torna a Jonàs Páez

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines