IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Exactituds

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Si.pngAerobraking/Aerofrenada

Imatge de la pel·lícula que mostra la Leonov durant l'aerobraking.

L'aerofrenat és una tècnica de vol espacial que utilitzen les aeronaus interplanetàries. Bàsicament, consisteix a utilitzar la fricció de l'atmosfera d'un planeta per tal de frenar la nau i entrar a una òrbita estable.

Normalment, la nau espacial interplanetària es troba en una alta velocitat quan s'acosta al seu destí. Per tal d'evitar la col·lisió amb l'astre la nau ha de reduir la velocitat prou, com perquè pugui entrar en òrbita al voltant del planeta de destí. Aquesta tècnica va ser utilitzada per frenar una sonda en una missió de la NASA , consistia en extreure informació del planeta Mart. Consisteix en tractar d'entrar a l'atmosfera del planeta, creant una mena de fricció aèria. Això permet que el vehicle espacial redueixi la seva velocitat, directament sota la influència de la gravetat del planeta, entrant amb un angle determinat segons la velocitat, causant una mínima fricció per no encalentir massa la nau.

Aquesta tècnica és molt rentable, ja que una nau interplanetària viatja a una velocitat que es troba en una magnitud de l’ordre de milers de metres per segon. Una de les lleis de Newton diu que un objecte en moviment tendeix a romandre en moviment. Per fer això, mitjançant l'ús de coets incorporats la nau, hauria de cremar una quantitat important de combustible per tal de reduir la velocitat. Això crea dos problemes: en primer lloc, el vehicle espacial porta només una quantitat limitada de combustible, i per tant, no el poden malgastar, i en segon lloc, per tal d’obtenir èxit de frenada, la majoria de la massa del vehicle hauria de ser combustible. Al final, aquests problemes fan que aquesta solució sigui costosa.

L'aerofrenat és el mètode més rentable i eficaç disponible per reduir la velocitat d'un vehicle interplanetari i ajustar la seva òrbita de manera efectiva. No obstant això, te els seus propis riscs. La fricció de la reentrada a l'atmosfera crea una gran quantitat de calor, i l'estructura de la nau ha de ser dissenyada de tal manera que es dissipi la calor i que m’antengui la seva integritat estructural.

Si.pngSofre a la nau Discovery

Imatge de Jupiter, Europa i Ió.

Quan a la pel·lícula troben la Discovery, aquesta es troba coberta de sofre a causa de l'activitat volcànica d'Ió. Ío és el cos del sistema solar amb major activitat volcànica. Els volcans d'Ió, a diferència dels terrestres, expulsen diòxid de sofre.[1]

L'activitat volcànica a Ió produeix rius de lava, pous volcànics i plomes de sofre i diòxid de sofre que són llançades a centenars de quilòmetres d'altura. Aquesta activitat volcànica va ser descoberta el 1979 pels científics encarregats d'analitzar les imatges de la sonda Voyager 1.[2]

El fet que la nau es trobés pròxima a Ió en el moment que la van abandonar el 2001 fa possible que estàs coberta de sofre a causa de l'intens vulcanisme d'Ió.

Referències

  1. Vulcanisme a Ió
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines