IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Energia interna

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Qué ès?

L'energia interna és l'energia mecànica (conjunt d'energia cinètica i potencial gravitatòria) localitzada en l'interior de la matèria.

A que és deguda??

L'energia interna és deguda a que totes les partícules que formen un cos, per molt que el cos es trobi en repòs, es troben en constant moviment. Entre elles actuen forces d'atracció i repulsió que depenen de la posició d'unes respecte de les altres. Llavors els cossos posseeixen energia a causa de la velocitat i de la posició de les partícules que el constitueixen.

Pot l'energia interna transformar-se en energia mecànica?

Si, de fet si ens fixam a la nostra vida quotidiana podrem observar molts exemples d'aquesta transformació.

Exemple: Quan un motor crema combustible, part de l'energia interna d'aquest combustible es converteix en energia cinètica del vehicle.

I a la inversa, Pot l'energia mecànica transformar-se en energia interna?

Si, però els casos ja no són tan obvis.

Exemple: quan un cos cau des de certa altura i, després de caure, queda en repòs, la seva energia potencial que tenia inicialment es converteix en energia interna. Aquest augment de l'energia interna el sol manifestar:

  • En que el cos es deforma al xocar.
  • En que el cos augmenta la seva temperatura, tot i que sigui molt lleugerament.

Perquè l'increment d'energia interna es manifesta d'aquesta manera???

  • Es deforma perquè una deformació suposa un canvi de posició de les partícules del cos, és a dir, variació de l'energia potencial interna.
  • Augmenta la seva temperatura perquè suposa un augment de velocitat de les partícules de dins el cos, la qual cosa provoca una variació de l'energia cinètica interna.
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines