IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Energia elèctrica

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Electricitat
Alumnes: Maria Aparicio,Carme March,Julià Vaquer i Agnès Garcias
Introducció | El corrent elèctric | Aïllants i conductors | La llei d'Ohm | L'efecte Joule | Energia elèctrica | Els circuits elèctrics | Glossari de Termes i Fonts d'informació


Electricitat estàtica

Moix.jpg

La matèria està feta d'àtoms i aquests, de partícules subatòmiques carregades elèctricament. Aquestes partícules es troben o bé al nucli o bé a l'embolcall de l'àtom. Normalment, la matèria és neutre, ja que els àtoms que la constitueixen tenen el mateix nombre de partícules positives que de negatives (protons i neutrons).

L'electricitat estàtica no es crea, la seva aparició es deu a una distribució temporal i desigual d'electrons. La càrrega electrostàtica, neix quan dues superfícies en contacte es separen. En separar-se s'origina un desequilibri en la distribució de les càrregues que origina un camp electrostàtic. Un exemple d'aquesta explicació és: quan fraguem un bolígraf amb una peça de roba, aquest guanya electrons i queda lleugerement càrregat negativament, els trossos de paper, pel fet de que els hem manipulat perden electrons i queden carregats positivament. D'aquesta manera, el bolígraf i el paper tenen càrregues de diferent signe i s'atreuen.

Producció d'energia elèctrica

L'energia elèctrica es produeix en els generadors. Un generador és una màquina destinada a transformar l'energia mecànica en elèctrica. Aquesta transformació s'aconsegueix per l'acció d'un camp magnètic sobre els conductors elèctrics disposats sobre una armadura (o estator). Hi ha dos tipus de generadors:

pila elèctrica

-El de la pila elèctrica: a l'interior de les piles hi ha substàncies químiques que reaccionen entre elles. Aquestes reaccions químiques produeixen energia elèctrica.

alternador
-L'alternador: a les centrals elèctriques el moviment d'una turbina es transmet a un alternador. Aquest dispositiu és el que produeix l'energia elèctrica.

Generadors elèctrics

generador elèctric
Un generador elèctric és tot aquell dispositiu capaç de mantenir una diferència de potencial elèctric entre dos dels seus punts, anomenats pols o borns. Els generadors elèctrics són màquines destinades a transformar l'energia mecànica en elèctrica. Aquesta transformació s'aconsegueix per l'acció d'un camp magnètic sobre els conductors elèctrics disposats sobre una armadura (denominada també estator). Si mecànicament es produeix un moviment relatiu entre els conductors i el camp, es genere una força electromotora.

Es classifiquen en dos tipus fonamentals:

  • Primaris: Els generadors primaris són aquells que converteixen en energia elèctrica l'energia d'una altra naturalesa o tipus que reben o de què disposen inicialment.
  • Secundaris: Alliberen una part de l'energia elèctrica que han rebut prèviament. S'agruparan els dispositius concrets conforme al procés físic que els serveix de fonament.
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines