IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

El text de la presentació

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En una de les incomptables conferències que ha duit a terme, deia Vicent Partal, el convidat que tenim anit a aquesta taula, que vivim en una societat complexa però que vol la informació simple. Puntualitza que simple no vol dir, en cap cas, senzilla, cosa molt diferent.

Fent ús d'aquesta dualitat, seria simple fer una breu referència de qui és i quina és la feina d'aquest periodista, nascut a Bétera (València) l'any 1960. Però no esdevé senzill alhora voler associar el terme tradicional de periodista i el nom de Vicent Partal. Ha mantingut contacte amb tots els models de periodisme que es poden desenvolupar des dels diferents mitjans de comunicació; ha treballat des de tots ells amb la professionalitat que el caracteritza. Però el que realment ens interessa destacar no és la seva trajectòria periodística a la premsa escrita, la ràdio i fins i tot la televisió, sinó la seva idea d’associar el periodisme als sistemes de treball que Internet ofereix i fomentar d’aquest mode un nou concepte de difussió de la informació que, tal i com s’ha dit, ajuda a fer dels Països Catalans una societat més plural, oberta i lliure.

A partir de 1994, posa en marxa el primer sistema informatiu a Internet dels Països Catalans i fins i tot de l’Estat espanyol: es tracta de El temps Online, iniciativa pionera fins aleshores. Un any després, i davant la necessitat creada i l’expectativa de que anàs en augment, va muntar Partal, Maresme & Associats, una empresa que es dedica a l’assessoria sobre l’ús d’Internet i el seu accés. Es configura, d’aquesta manera, el marc perfecte per engegar el que serà no només un dels primers directoris locals del món sinó també el primer en català: La Infopista, que incorpora una clara intenció programàtica que entén que ha arribat l'hora d'alçar barris dins de la xarxa.

L'any 1996 Infopista desapareix i Vicent Partal s'engresca en un projecte definitiu i sembla que molt ambiciós: aprofitant que la doctrina de la comunitat virtual comença a despuntar, s'obri pas a Vilaweb, avui en dia un dels principals diaris electrònics en català més consultats a la xarxa.

A part d'un mitjà de difusió de la notícia, la seva principal pretensió ha estat treballar des de la idea que el periodista ha d'oferir totes les rutes, tots els punts de vista possibles de les notícies i, a partir d'aquí, cadascú té la missió de construir-se les pròpies opinions. Aquesta manera d'entendre i reflectir la notícia ha tingut crítiques oposades. Per una banda, uns corrents que consideren que el que fa no és periodisme i d'altres, en canvi, lloaran la seva iniciativa i li atorgaran al portal Vilaweb l'any 2004 el Premi Nacional de Periodisme, concedit per la Generalitat de Catalunya, per la seva tasca en el camp del periodisme digital, que combina rigor, immediatesa, anàlisi i diversitat.

Vilaweb inaugura, així doncs, un espai d'informació on els usuaris tenen veu i vot. Aquesta manera de difondre l'actualitat i contrastar-la al màxim ha servit com a punt de partida d'altres iniciatives paral·leles que han adoptat aquesta estructura i també com a referència modèlica en Congressos i Debats duits a terme arreu del món.

En opinió de Vicent Partal, Vilaweb no és una empresa d'Internet, sinó un mitjà de comunicació. Confesa que hi ha coses d'Internet que no farà mai i coses dels mitjans de comunicació, fora d'Internet, que ells també voldran fer.

No podem concloure aquesta succinta presentació al voltant de Vicent Partal sense esmentar abans la seva feina com a periodista-escriptor. Gran coneixedor de la política actual i molt assabentat dels mecanismes que configuren les societats contemporànies, és autor de llibres com Catalunya en l'estratègia militar d'Occident, de 1987; Els nacionalismes a l'URSS, de 1998; Converses sobre els origens d'Internet a Catalunya, de l'any 2000 i Periodisme quàntic.Fent periodisme a Internet. L'experiència dels primers deu anys de Vilaweb, d'aquest mateix any.

Fora més preàmbuls, donam la paraula al nostre convidat, coneixedor com pocs dels moviments del periodisme digital, a partir del qual ell mateix es referma en la idea que el poder passa d'estar en mans de qui emet la informació a estar en mans de qui la reb.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines