IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

El projecte

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
WIKICONFIDÈNCIES
Per parts
  1. Introducció
  2. El projecte
  3. L'eina
  4. Conclusions
  5. Fonts d'informació
El resum

Contingut

Descripció

El projecte que ens ocupa actualment a Mata de Jonc, persegueix tots aquests objectius. Es tracta d'obrir la nostra escola al món, d'exposar els nostres interessos i de compartir-los amb tothom. És un mitjà d'expressió.

Però per a complir la nostra finalitat, que no és altre que aprendre, és necessari que tots treballem junts. El plantejament del projecte global, sense fronteres, obert, comença per a molts de nosaltres a quart d'ESO a l'assignatura d'informàtica, però també s'escamparà a la resta de cursos i etapes.

El primer és cercar en aquesta eina, amb totes les seves possibilitats, una aplicació pedagògica. Quan ens plantejam una activitat determinada, el control que exercim sobre el grup que l'ha de treballar és total. Cream un guió, i els alumnes han de limitar-se a seguir-lo, i a sobre, està bé que hi posin alguna cosa d'ells mateixos. Sabem quin objectiu tenim, i quins procediments emprarem. Però tot això, deixa de ser vàlid quan ens posam a pensar en un wiki.

Aquí les coses són diferents. Per començar, estam a un lloc obert, a internet, on tothom hi té accés, i pot fer totes les modificacions que vulgui a la nostra activitat. Però no només això, el fet de ser un lloc i una activitat públiques, significa que tenim certes responsabilitats afegides. Si un alumne entrega un treball amb faltes d'ortografia, és normal que això li afecti la nota final, que tengui conseqüències. En canvi, al wiki, pot tenir aquestes conseqüències, i d'altres. Tot el que representa l'entitat de l'escola és responsabilitat de tots els que formam aquesta comunitat educativa. El que escrivim a un espai cedit per l'escola, es converteix en responsabilitat de tots. Aquí és on comencen a ser necessàries certes normes, normes de conducta, de respecte, a la llengua que parlam i escrivim correctament, i als altres internautes que en fan ús. En tot cas, la meva experiència no ha estat exactament així, ja que primer hem engegat el wiki, i després he vist i m'han fet veure, dia a dia, com es feia necessària una estructura determinada, una normativa. La necessitat és la que crea la normativa. La tecnologia, al cap i a la fi està per a solucionar els nostres problemes i les nostres necessitats.

El joc és combinar un equilibri, que ens faci sentir lliures i còmodes, però que ens doni una estructura real de treball amb unes pautes que ens permetin expressar-nos amb respecte, i que ens donin una direcció cap a l'objectiu final del projecte.

El tema central del wiki són els mateixos alumnes de quart d'ESO i la seva estada a Mata de Jonc. Tenen setze anys, i per a molts d'ells, això implica tretze anys de la seva vida. Ells són els que tenen més informació. Ningú els coneix millor, ni té més material utilitzable amb valor històric, sentimental i personal, com ara fotografies o texts, que ells mateixos i les seves famílies. D'aquesta manera ens asseguram que el treball final no depèn d'una recerca a llibres o a internet, i només pot ser resultat dels seus propis recursos. Això no vol dir que el wiki no sigui bo per a fer altres tipus de feines però, per començar, volíem fer-ho amb un tema que fos exclusiu dels alumnes de quart, on ells i les seves amistats i familiars fossin l'únic referent.

Posar ordre a un wiki no és complicat. De fet, la mateixa configuració del programa pràcticament t'obliga a crear categories i subcategories. Són ramificacions que a més a més ajuden a crear aquesta addicció a navegar d'enllaç en enllaç, de paraula a paraula, per a acabar en un lloc totalment imprevisible.

El començament

El projecte de quart d'ESO, va començar amb una sèrie d'apartats a la portada, on els alumnes podien trobar un petit tutorial sobre el mediawiki, el programa que ens permet editar i publicar el wiki, adaptat als meus alumnes, clar.

CAPTURA1.

Després el seguiren altres variants, fins a arribar a una portada on ja sortia alguna pàgina personal meva, i una del projecte de quart d'ESO.

CAPTURA2.

La portada va anar evolucionant fins a perdre les meves pàgines personals, que després de presentar un problema de concepte per alguns dels membres del claustre, vaig decidir retirar de la portada. La portada ara només donava accés directe a projectes del centre, com ara el de quart d'ESO.

Una vegada havíem engegat el projecte en sí, la dificultat estava en fer que els alumnes treballassin en grup. Els primers esforços van ser com a cops de cec, sense entendre realment el concepte del que volíem fer, sense veure l'objectiu final, que clarament eren senyals de que jo no estava fent la meva feina bé. Els següents dies els vaig dedicar a fer-los mirar altres wikis, com la viquipèdia, i a explicar el concepte de treball en comunitat i els seus avantatges. Després, i per a mirar d'entendre millor com funcionava el mediawiki i la seva sintaxi, els alumnes van començar a dissenyar una pàgina personal pròpia, que entraria dins el conjunt global del projecte de quart. Aquestes pàgines van ser el primer contacte a nivell de creació, d'edició i de publicació de la classe amb el wiki. Per primera vegada, els alumnes estaven treballant un mitjà nou, ja que editaven i publicaven immediatament a la xarxa la seva feina.

Les normes

Una altra vegada, aquesta situació va topar amb alguns mestres de l'escola mateixa, la comissió web, ja que, acostumats al concepte de pàgina web, no comprenien com es podia publicar una feina sense acabar, i sobretot sense corregir ni supervisar directament. Alguns dels alumnes, feien moltes faltes d'ortografia, de fet, encara les fan, o eren poc clars i de vegades poc respectuosos amb terceres persones. La solució, va sortir de les converses entre aquesta comissió web i nosaltres, que seguia els inicis del projecte i que ens van fer veure unes necessitats: una normativa bàsica, un guió de treball simple, que aniria primer a la portada, i després allà mateix però només en forma d'enllaç, dirigit a la seva pròpia pàgina de feina.

CAPTURA3.
   * utilitzar un corrector de català abans de publicar la feina, per a evitar atemptats   lingüístics.
   * tenir respecte per als altres usuaris.
CAPTURA4. 

Aquesta normativa creixia a mesura que creixia el mateix wiki. Tanmateix, la mateixa natura del wiki, i el seu propi funcionament, ens empenyien de vegades en direcció contrària. El fet de disposar d'un processador de text en línia, però sense corrector, significa que la tendència és treballar en línia. La norma doncs, ha de ser escriure, copiar el text, enganxar-lo al nostre processador de texts habitual on sí tenim instal·lat un corrector, i una vegada corregit, tornar a posar-lo al wiki i publicar-lo.

Els criteris d'avaluació

Aquest hàbit de treball havia de ser el que ens permetria publicar amb tranquil·litat. Sovint però, les coses van d'una altra manera, i a la tendència del wiki mateix de treballar en línia directament hi hem d'afegir la mandra de l'editor de setze anys... o de trenta-set en aquest cas! Això va impulsar una altra manera de corregir. Ara no ens corregiríem a nosaltres mateixos. El coordinador informàtic del centre, va venir amb la idea de fer que ja que estam a un wiki, el més lògic és editar la feina dels altres, i així, vàrem començar un protocol on cada alumne corregiria el treball del següent per ordre de llista, fins a arribar al darrer, que faria el primer. Aquest sistema va tenir molt més èxit, ja que anava acompanyat d'una novetat: eren deures. Per aquesta època, també vaig publicar a la portada, ara del projecte de quart d'ESO, un apartat amb els criteris d'avaluació. De fet ja n'havia penjat uns, però els vaig haver de modificar una mica, per donar major importància al treball de grup, a les contribucions a les pàgines dels altres.

Aquest ha estat una altre punt interessant. És fàcil veure en alguna de les pàgines personals dels alumnes, com l'autor ens convida a editar el que volguem. Gràcies, però no cal, estam a un wiki! El concepte és novedós, i això provoca situacions com aquesta. El nostre alumnat encara no està preparat per a cedir l'autoria del seu espai i treball als altres, abandonar la individualitat, i entrar a formar part del col·lectiu de treball.

CAPTURA5.

La pàgina amb els criteris d'avaluació va servir per a mostrar als alumnes com aniria la valoració del seu treball, i també com a orientació per saber el que valoràvem de manera positiva. Una altra vegada però, el resultat va ser diferent al que jo m'esperava. La moral, al manco per part meva, estava baixa: no aconseguia transmetre el meu entusiasme pel projecte. Els alumnes feien poques aportacions i a més, eren de poca qualitat. Necessitàvem un revulsiu.

El revulsiu

Després de consultar el tema amb el meu company i coordinador informàtic, vàrem decidir posar unes notes preliminars a tota la classe, i introduir un canvi als criteris d'avaluació. A la primera valoració del treball de la classe, hi havia tres o quatre aprovats, la resta, que no havien fet absolutament res, tenien un zero. Aquestes notes van anar acompanyades d'una sessió de projector, molt teatral per part meva, amb la llista de noms i notes, i comentaris individualitzats a nivell oral, davant tota la classe. Després, els vaig informar que la prioritat del projecte eren els espais comuns, que aquest era el lloc on realment hi havia el contingut del projecte, i que valoraria de forma extra les contribucions de forma desinteressada a articles o pàgines d'altres usuaris, o al wiki en general mateix, i sobretot, i aquí hi havia el vertader canvi, que la nota final seria una combinació de la nota de feina individual i la nota mitjana del treball de tot el grup. De manera que un zero a nivell individual, era perjudicial per a tota la classe. Els alumnes estaven sota pressió.

Aquella setmana de revolució, va despertar alguns dels alumnes, que davant la desfeta de les notes, i el fet de que la seva nota final depenia de l'esforç comú de tots, van prendre la iniciativa. Prest van començar a sortir preguntes sobre què fer per a arreglar-ho, però sobretot, es va produir un canvi important, alguns d'aquests alumnes, es van dedicar, no només a treballar de forma individual, sinó a millorar el nivell general del projecte.

Tot això es va traduir en petites reunions, d'entre dos i quatre membres de la classe habitualment, on ells mateixos parlaven de quina àrea treballarien, i s'organitzaven per a assolir millors resultats. Ràpidament, la pressió de les notes, seguida d'una altra càrrega de deures per a fer durant un cap de setmana, va donar pas a un projecte ara molt més viu, i on els alumnes s'implicaven molt més a nivell personal i professional. El nivell, en quantitat i qualitat, va augmentar, i la dedicació dels alumnes, també. En qüestió de dues setmanes el producte amb el qual estàvem treballant havia canviat radicalment. Ara, a les reunions, que seguien sorgint de forma espontània, s'hi apuntava més gent, i els resultats eren hereus directes de la col·laboració i del treball en equip.

Els coordinadors

El projecte ha avançat molt, i en la línia correcta. Però això no vol dir que estigui acabat. El sistema de valoració del treball de la classe, ha produït nous canvis al sistema de criteris d'avaluació, ja que basat en els mèrits de treball assolits durant aquestes primeres setmanes, vaig crear un grup de alumnes, tres en concret, als que vaig donar la llibertat de actuar com a coordinadors i moderadors del projecte. Ells mateixos ja s'estaven reunint i demostrant un interès superior al de la resta de la classe. Això, també ha demostrat ser un revulsiu per altres alumnes que volien, o consideraven, que es podien guanyar el dret amb la seva feina, de formar part d'aquesta força d'elit del wiki. Una vegada més, la col·laboració i el treball i esforç en benefici del col·lectiu estava donant resultats molt positius. Es van introduir, o millor dit es va començar a fer ús dels espais de discussió de cada pàgina, i molt especialment del de l'apartat "d'ajuda-discussió", com a eina de diàleg entre alumnes, i professors, de forma multilateral, amb gran èxit també.

CAPTURA6.

En l'actualitat, el gruix de la classe de quart entén el concepte que estam treballant, i no només això, entén també la necessitat d'acabar amb un projecte que sigui estèticament agradable, i que doni la impressió d'haver estat treballat per un equip, i no per un grup d'individus. Això es tradueix en més reunions on es discuteix sobre les diferents possibilitats estètiques de com presentar una pàgina, pujar una imatge, el seu tamany, o fins i tot, protocols de conversa i discussió. La situació ara mateix de fet, és de reflexió, sobre el projecte en general, sobre el material recollit, fer-ne una selecció, i posar-nos d'acord amb tots el temes d'estructura general i d'unificar conceptes a tots els articles, siguin d'espai comú o personal. La tasca que ens ocupa aquesta setmana, és precissament d'estructuració, i de normatives referents a organització de cada pàgina i a la seva estètica. És molt interessant veure com una sessió de projector per a tot el grup, dedicada al repàs del wiki, pàgina per pàgina, ajuda a treure totes les mancances, o moltes d'elles com a mínim. Els alumnes mateixos, observen quina pàgina és més forta o més feble que una altra, i per què. Si el problema és el contingut, es pren nota i alguns membres del grup es comprometen a treballar aquella secció, i si el tema és l'estètica, es segueix el mateix procediment. Finalment, és qüestió d'escollir una pàgina de les més completes, i agafar-la com a estàndar per a les altres.

Treball cooperatiu en funcionament

Aquesta setmana la dedicam a reunir-nos per a unificar criteris de presentació, continguts i estètica. Però també la dedicam a fer un esforç massiu per millorar l'ortografia i la gramàtica en general, que segueix sent una assignatura pendent.

L'organització creix en funció de les nostres necessitats, però també respon als conflictes sorgits no tan sols de tipus tècnic, sinó també ètic. Un mitjà públic, amb fotografies, o imatges de qualsevol tipus, i text, on es pot parlar de terceres persones, etc, planteja situacions on la informació i la llibertat individual entren en conflicte. Només el respecte a la nostra llibertat i a la dels altres pot donar respostes coherents a aquest tipus de situació. L'escola, i el professor en concret, ha de deixar ben clara una normativa que sigui lògica, coherent i que els alumnes puguin entendre i aplicar. Les normes de conducta i de l'usuari han de ser còmodes, han de ser normes que ens permetin expressar-nos sense fer massa esforç. El significat de la paraula wiki, ràpid, està casat amb el concepte afegit de fàcil, i per tant ha de mantenir una coherència amb la normativa vigent. Dic vigent, perquè ja que estam dins un wiki la normativa també està subjecte als canvis que es puguin produir.

El que està resultant més interessant, però, ara mateix, és sense dubte aquesta capacitat que té l'aplicació per a donar repostes a les nostres necessitats tal i com es produeixen. Si cream un projecte, que a la vegada que creix i es desenvolupa planteja necessitats noves, i no les podem satisfer, ben aviat ens estancarem o simplement acabarem dins un embós.

Normalment, les dificultats que es presenten són de caire organitzatiu, i de localització, però també d'estètica. Els alumnes, amb la seva mentalitat "web 1.0", volen poder canviar el format de la font que utilitzen, posar una imatge de fons, o canviar el color de fons de la seva pàgina. També és veritat que això, pràcticament en la seva totalitat es pot fer a molts de blocs, que són "web 2.0", però la diferència radica aquí precisament, en posar-nos d'acord, en tenir unes limitacions on acollir-nos tots a un espai de treball comú, un espai sobri, que com més ample sigui, millor. un problema que ens trobam sovint els professors d'informàtica és el fet de que els alumnes, quan fa ús de les eines disponibles, ja siguin programes o la mateixa xarxa en sí, mostren tendències a abusar de la diversitat de propostes i solucions al seu abast. És típic veure algun tipus de presentació en directe on s'ha abusat dels efectes d'entrada i sortida del text i imatges en pantalla. O que simplement omple amb massa text cada pantalla o diapositiva, enlloc d'usar-ho com a guió. I ja a un nivell més ample i de concepte, l'alumne igual no és capaç d'escollir entre tota la informació disponible, penjada a internet. La xarxa està saturada amb informació de tot tipus, i a nosaltres possiblement només ens interessa un percentatge molt petit de tots els seus continguts. I de tots els continguts que realment ens interessen, cal triar els que realment necessitam per al nostre projecte.

El contingut del treball dels alumnes i la seva qualitat, són producte de l'edició reiterada i repetitiva per part d'ells mateixos i dels seus companys. El resultat final, un text fruit d'edicions massives, serà el premi a tot un servei de cooperació, construcció, deconstrucció i finalment publicació. El treball de tots, sempre obert a la crítica, a la modificació, i amb edició darrere edició, cada dia més complet i més difícil de millorar o fins i tot matiçar. Aquest és un objectiu molt ambiciós, i el wiki es presenta com l'eina ideal per a treballar aquest projecte. Els nostres objectius són ajudar als nostres alumnes a distingir entre tot un món d'informació disponible, a escollir la informació i les eines necessàries, a estructurar i organitzar el contingut del seu treball, a concretar el màxim i millor possible els seus conceptes i el que volen expressar, i a presentar-ho tot d'una manera raonable per a tothom. I quan hem acabat, tornar a començar iniciant un procés que no acaba mai, que sempre està en "estat beta".

http://mpt.net.nz/archive/2005/12/27/web-2 ;)

Enrera.png Casa.png Endavant.png

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines