IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Egipte

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca


EGIPTE
Banderaegipte.jpg
Capital El Caire
Superfície 1.001.450 km²
Població 77.505.756 habitants aproximadament
Densitat 75 hab/km²
Religions 94% musulmans suniis, 6% cristians
Idiomes Àrab

Contingut

On és Egipte?

*Egipte fa frontera amb Líbia i el Sudan.

 si clicau a damunt podreu veure els noms més clarament, i la imatge més grosa
Mapa
mapa

Quina és la seva capital?

  • La seva capital és El Caire.
El Caire


Aquí teniu informació bàsica i resumida:

Aquesta és la seva bandera
Això és una moneda egíptica
El president d'Egipte es diu Hosni Mubarak
El primer ministre es diu Dr Ahmed Nazif

Quin és el riu més important d'Egipte?...

  • El riu més important d'Egipte és el Nil.

Aquest riu fa uns 6.695 km. de llargada i uns 1.134 m. de fondaria.

El riu Nil
Riu Nil

La dansa oriental

La dansa oriental va començar a Egipte. La deessa Isis era la deessa de la fraternitat. D'això ve el nom de dansa del ventre.

HISTÒRIA "aina garcia escriu alguna cosa aquí, jo no e trovat re..."

Dona ballant dansa oriental

La religió de l'antiga Egipte

La seva religió no era politeista (que creuen es molt de Deus), era monoteista (creuen en un sol Déu). La idea d´un Deu únic sense nom ni forma era la idea dominant. Era un Deu que el definien: El que neix de si mateix, el Princep de tota forma vital, el Pare dels Pares i la Mare de les Mares; i també deien que "de Ell neixien tots els altres deus" i "era per la seva voluntat que sortia el sol i Ell reinava sobre la creació". Els sacerdots per fer més comprensible aquesta creença van fer varias personificacions. L´imatge més perfecta era la del Sol amb les seves característiques principals: forma, llum i calor, i així va neixer la famosa "triada" era "Unic" en esencia però no en persona. Neix d´ell mateix i és a la vegada Pare, Mare i Fill. Aquestes tres persones són "Deu en Deu" és la infinita perfecció. Cada provincia tenia la seva propia "triada" i això va ser el principi del "politeisme" de la religio egipcia.

 *Aquí trobareu contes tradicionals de la dansa oriental.
  • Per consultar més coses sobre la dansa oriental, clicau aquí.


PIRAMIDE DE KHUFU


CONSTRUCCIÓ DE LA PIRÀMIDE DE KHUFU

"Keops va abocar els habitants d'Egipte a la misèria més completa. (...) Va ordenar a tots els egipcis que treballessin per a ell. En aquest sentit, a uns se'ls va encarregar la tasca d'arrossegar blocs de pedra, des de les pedreres existents a la serralada aràbiga fins al Nil, i a altres els va ordenar que es fessin càrrec dels blocs, un cop transportats en embarcacions a l'altra vora del riu, i que els arrosseguessin fins a la serralada anomenada líbica. Treballaven permanentment en torns de cent mil homes, a raó de tres mesos cada torn. Així mateix, el poble va estar-se deu anys penosament ocupat en la construcció de la calçada per on arrossegaven els blocs de pedra, una obra que, a parer meu, no és gens inferior a la piràmide; en efecte, té una longitud de cinc estadis (887 metres), una amplada de deu braces (17 metres) i una altura, per on la calçada assoleix l'elevació més alta, de vuit braces (14 metres) (...). Van ser deu, com dic, els anys emprats en la construcció d'aquesta calçada i de les cambres subterrànies del turó sobre el qual s'aixequen les piràmides (...)

Per la seva banda, en la construcció de la piràmide pròpiament dita, s'hi van estar vint anys. Cada un dels cantons té una longitud uniforme de vuit pletres*.

Els antics faraons

Aquesta fotografia és una reconstrucció de la cara del fcaraó feta per la prestigiosa revista científica National Geographic
Tutankamon


Qui era Tutankamon?

Tutankhamon fou un antic faraó que nasqué el 1355 i morí el 1346 A.C. En enterrar-lo li vàren posar una màscara daurada.

Quant navem a segon, i teniem a n'en Tòfol com a tutor vàrem estudiar Egipte, en concret, Tutankamon. Això es el que record: Tutankamon va ser el faraó que va morir mes jove de l'historia. La llegenda diu: El farao s'havia de casar amb una al·lota i un sacerdot, es va posar gelos i el va envenenar, aleshores el varen fer farao a ell. Els cientifics han estudiat el cadaver momificat i s'ha demostrat que el mes segur es que el farao agues mort a causa d'una infeccio a la cama mal curada i al mateix temps mortal. Tutankamon, o el seu para va encarregar fer una tumba on enterrar totes les seves riqueses i que no fosin saquejades facil-ment, per aixo va ordenar a un arquitecta molt bo que li fes una tumba subterranea amb la condicio de que no li podia dir a ningu el seu encarrec. Els obrers es preguntaben continuament l'us d'aquell forat immens pero no en savien res. En ser acabada la tumba, el pare d'en Tutankamon va manar a uns soldats que matesin a l'arquitecte, aixi quedant el secret enterrat vaix terra. A la lapida, es va fer una inscripcio feta amb jeroglifics, que deia: "qui entri aqui, sera maleït per la tomba de Tutankamon..." Com fan a l'Egipte, van enterrar al farao, antes embalssamat i li varen colocar una mascara d'or, ara molt coneguda. Tambe li van deixar menjar perque els egipcis es pensaben que els esperits dels morts es menjaven el que els vius els oferien. Carter, i uns quants homes varen anar a cercar a Egipte la tumba del faraó. A un home se li va caure un gerro en terra, i va començar a llevar arena d'en terra, i va trobar un tros de pedra i va cridar a en Carter. Tots començaren a escavar, i varen veure que era una lapida. Posava: qui entri aqui sera mal·leït per la maladicció de la tumba de Tutankamon. En varen tenir de paciencia per llegir els geroglifics, pero no en varen fer cas i varen entrar per investigar. Era fantastic poder contemplar un tresor tan antic que ninguns saquejadors de tombes aguesin tocat ni tan sols descobert. Carter va quedar fascinat i va voler seguir amb tot allo, pero una cosa se li va encreuar en el cami, una extranya malaltia va fer que moris a l'any d'aver estat a Egipte. Es diu que va morir per la malediccio de Tutankamon, perque no es va trobar explicacio possible a la seva mort, per aixo varen penssar que devia haver estat la malediccio. Ara esan estudiant el cas i pensen, que a causa del seva costum de deixar menjar als difunts, cosa que ja esta explicada anterior-ment va ser la causa d'un virus que no havia estat mai dins un cos huma, ni animal o sigui que va tardar un poc a evolusionar i a produir els sintomes de l'estranya enfermedat de Carter. Encara aixi hi ha un petit detall que no s'ha sabut explicar: A partir d'aquella desgracia, en generacio i aixi s'han mort persones a l'edat proxima den Carter, quan va morir.

Aquesta màscara és la que portava Tutankamon quan el varen enterrar

Aquesta pintura que du als ulls es diu_________(qui ho sap?) i els homes que viuen o que fan vida al desert l'utilitzen per protegir-se els ulls de les ventisques d'arena. Tambe l'utilitzen les ballarines de danssa oriental.

Menjar

Utilitzen ingredient mediterranis, africans i arabs. Mashi: arros amb carn que s'acompanya de fulles de parrafulles de parra que se acompaña con hojas de parra, tomates, berenjenas o pimientos verdes

Mites i llegendes de l'antic Egipte

El festival anual de la cervesa a Heliòpolis, celebra la salvació del gènere humà del enrabiament de Sekhmet.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines