IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Discussió:Sunshine

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Ja està creat l'article.

El primer de tot que podriem fer és una introduccío i un poc d'explicació de l'argument de la pel·lícula. --Pcolom 17:27 30 mar, 2009 (CEST)

Contingut

Per començar

Bé, per començar he fet el que deia en Pcolom i he escrit un breu resum de l'argument de la pel·lícula, aquest resum no té gaire importància, ja que el que realment importa és el contingut de l'anàlisi, però si algú creu necessari millorar-lo, endavant.

Després, crec que hauríem de decidir com estructurar-lo. Tot i que jo no ho he fet així, crec que la millor forma és tractar les coses per temes, és a dir, escriure seccions de cada tema (ex: el Sol, i escriure les dades que cal esmentar sobre aquest, només és un exemple). Què n'opinau?


Al final que feim ho explicam cronològicament o anem explicant i ja esta?

Ajuda, per favor

Crec que amb això només em pot ajudar el professor, els problemes que m'han sorgit intentant començar l'article són:

 • References: funcionen a la wiki de l'escola? no m'ha anat gaire bé, ho he deixat posat a l'article, no se si ho hauria d'haver fet, però es perquè comproveu que d'aquesta manera no funciona
 • Escriure fórmules (fraccions, multiplicació, caràcters...): he intentat escriure una fórmula i he tengut molts de problemes intentant trobar una forma per escriure un fracció, inclús ho he cercat per l'ajuda de la wiki en anglès, però no funcionava (a la wiki anglesa, per escriure una fracció, per exemple 1/2, és: \frac{1}{2}). Després, per fer el signe de multiplicar, simplement utiltz una 'x' (lletra) o ho faig amb un asterisc (*)? Després, pensava que la wiki de l'escola disposava d'un gran nombre de caràcters especials (π, Δ,...), però he vist que no (o això crec), finalment he trobat les lletres gregues per Internet, no estic segur de si sóc jo que no ho trob o es que no hi són, però me sonava que n'hi havia una gran varietat, d'aquests caràcters especials. Per acabar, he vist que als altres treballs les fórmules són simplement imatges, significa que "No s'ha pogut entendre (error desconegut):

" no funciona? Gràcies --Lrullan 00:23 31 mar, 2009 (CEST)

No he pogut instal·lar les referències ni les fórmules. Solucions que podeu aplicar de moment:
Fórmules: Les creau amb el processador de textos i les pujau com a imatges.
Referències: Hi ha una bona alternativa explicada a http://mwusers.com/forums/showthread.php?t=8700.
Si aconseguesc resoldre aquestes coses, ja us ho faré saber. Pau · Discussió 13:47 31 mar, 2009 (CEST)

He anat al link sobre les referències, he intentat aplicar-ho, però no m'ha sortit (és molt possible que no ho fes correctament). En canvi, he trobat una solució, que no és gaire bona, però almenys funciona una mica, mentre no hi hagi instal·lats les referències, que consisteix en posar un link en forma de superíndex que es dirigeixi a la mareixa pàgina Sunshine i a la secció de Referències i notes Referències i notes, però canviant el "nom" del link per un superíndex, que és el número que faci falta. --Lrullan 16:10 31 mar, 2009 (CEST)

Necessitaría que algú m'expliques com adjuntar al final de la pàgina de sunshine (referències i notes) la pàgina web d'on he agafat l'informació de gravetat artificial. Gràcies--Aelias 19:00 31 mar, 2009 (CEST)

Necessitaría que algú m'expliques com es fan les formules. Sé que he d'anat a la barra d'eines i clicar al botó amb una arregl quadrada però després ja no sé com es fa.


A l'apartat de la velocitat de la nau hi ha la referència "1" repetida. no se si es pot arreglar però el q ho va fer crec que ho podria mirar perquè jo no ho he sabut mirar. només és un detall.--Npol 11:09, 20 abr 2009 (UTC)


Pau, no trob la pàgina d'on vaig treure l'informació del vestit d'astronauta per posar l'enllaç (ref), què puc fer?--Npol 20:29, 24 abr 2009 (UTC)

Estructura i Temes

Hem de pensar com distribuim els apartats de l'article, sobretot la part de l'anàlisi, ja que hem de pensar si ha de ser cronològicament, és a dir, a mida que avança la pel·lícula, o bé per temes, o bé d'una altre manera (idees?). Per cert, si heu de posar referències, mirau de fer-ho de la manera que està ara, a no ser que en trobem una millor. Hauriem d'escriure de coses que no tenen que veure amb la física com, per exemple, que poden respirar oxigen gràcies a les plantes que tenen, o ens hauriem de limitar a escriure la física? (no se si ho faig bé creant una secció nova cada vegada que escric sobre una cosa diferent, ho he de canviar? gràcies.) --Lrullan 18:14 31 mar, 2009 (CEST)

He penjat la informació que he trobat de la gravetat artificial, sí trobau alguna cosa que no està bé o no us agrada, retocau-la.--Aelias 18:54 31 mar, 2009 (CEST)

Trob que la informació està bé, però convendria que el que has anat dient ho explicassis com, per exemple, què és l'acceleració centrífuga i el principi d'equivalència, ja que no són pàgines que estiguin creades dins aquesta viquipèdia...a veure, convé posar informació, però posar-ne que sigui mitjanament nostra, que he posat una frase que m'he trobat a l'article, l'he traduïda de mala manera al castellà i m'he trobat un article clavat. Per acabar, he llegit una línia que parla del so: a veure, és cert que no hi ha so a l'espai, però posava una cosa per l'estil de: "quan la bomba explota només s'ha de veure llum i no s'ha de sentir so". He revisat la pel·lícula, i quan explota la bomba no hi ha so, simplement la pantalla s'omple de llum. Si m'equivoc, perdonau, però crec que no. --Lrullan 21:25 31 mar, 2009 (CEST)

M'agrada més la primera idea que vas donar, és a dir, la de anar ordenant els fets amb apartats. Crec que serà més fàcil d'entendre per aquells que no han vist la pel·lícula. Deixant de banda el tema crec que no estaria malament fer referència al principi d'inèrcia (és a dir, que gràcies a la velocitat inicial aconseguida i el nul fregament a l'espai, es poden moure sense haver de gastar combustible....)


--Acanyellas 21:56 31 mar, 2009 (CEST)

Veig que heu penjat molta informació respecte als aspectes físics de la pel·lícula dins el punt de anàlisi. Però no seria millor acordar i crear uns subtítols (tipus: Gravetat, So, Velocitats, Distàncies..) dins l'apartat “anàlisi” per tal de organitzar millor la informació que tenim? de manera que una vegada estiguin creats aquests subtítols anem col·locant la informació que ja tenim i (la que anem afegint) al seu apartat corresponent. I no m'ha quedat clara quina distribució aplicaríem, jo som més partidari de la de “temes”. gràcies. --Jsolomando 22:28 31 mar, 2009 (CEST)

Estic d'acord amb Jsolomando, ja que cal un subtítol per cada partat que hem penjat. Una cosa que no m'ha quedat clara Lrullan és que creus que dintre del mateix subapartat de la gravetat artificial, expliqui què és la acceleració centrífuga i el principi d'equivalència; o bé que ho fagi a un altre subapartat o que com a darrera opció creï una pàgina nova? Per cert, ja he aconsseguit solucionar el dubte de adjuntar l'enllaç extern com podeu veure, amés he ordenat els dos darrers enllaços que estàven girats. --Aelias 22:46 31 mar, 2009 (CEST)


He posat titols a cada un dels apartaats per tal de que la persona visita l'article pugui trobar el que cerca més fàcilment. --Pcolom 19:00 1 abr, 2009 (CEST)

Trop que estaria bé fer un apartat fent referencia al sol. Ho pensau que només fa falta posar un enllaç a a la viquipedia - el sol ? que en pensau?--Pcolom 19:05 1 abr, 2009 (CEST)

Està molt bé tot lo que heu fet, però trob que hi falten grafics o fotografies/imatges. Si vos sembla bé pujare una imatge que vaig posar a nes treball la qual en pau me va destacar. --Msintes 19:13 1 abr, 2009 (CEST)

Si vos agrada s'imatge que he pujat, i per tant la deixam, hauriem de fer una breu explicació de lo que significa "zona morta" no? --Msintes 19:20 1 abr, 2009 (CEST)

A l'apartat: EXPOSICIÓ D'UN HUMÀ AL BUIT podriem afegir un subapartat donant informació sobre els vestits espacials, ja que són imprescindibles perquè un astronauta pugui exposar-se a l'exterior d'una nau. Que en trobau? --Msintes 19:33 1 abr, 2009 (CEST)


Si està molt bé el gràfic. si tens informació sobre els vestits especials ho pots posar a EXPOSICIÓ D'UN HUMÀ AL BUIT. Repeteixc trobau que tendriem que fer un apartat amb informació sobre el sol, o ja ens desviariem un poc massa del tema que ens pertoca?--Pcolom 19:57 1 abr, 2009 (CEST)


Amem Pcolom, no importa que vagis demanant opinió de cada passa que fas, su vés fent, ja que no sempre estam conectats i per tant moltes de cegades no et contestarem. Si ja trobam que hi ha res a millorar o que et desvies massa del tema ja t'ho farem saber. Per cert, no trob que un enllaç a una pàgina de "el Sol" de la wiki sigui desviar-se del tema. --Jsolomando 20:29 1 abr, 2009 (CEST)


Per començar, voldria dir que si hem de fer qualcuna cosa com, per exemple, posar títols als temes, ho hauriem de decidir anteriorment a la discussió, ja que, sinó, tothom farà el que vol. Aelias, el que vull dir és que si esmentes algun terme d'aquest tipus, que molts de nosaltres (o, almenys jo) no sabem que vol dir, convendria fer una petita explicació dins el article o, si et veus amb coratge, fer-ne tot un article.

Pcolom: si fas alguna cosa com, per exemple, la fitxa tècnica de la pel·lícula, pensa on s'ha de posar, no? si s'ha de posar a baix del tot, o a dalt? Si vos pareix bé, faré una taula en condicions i la posaré adalt del tot.

Per acabar, si posau informació sobre qualcun assumpte, posau-ne sufucient, per tal que quedi clar el tema del que parlam i l'explicació que feim.--Lrullan 21:13 1 abr, 2009 (CEST)


D'acord jo aniré fent Jsolomando. Aelias he posat a baix del tot la fitxa tècnica perquè crec que és una cosa de poca importància, ja que això és una feina de física i química. He intentat posar-ho a una taula com ha està fet a un article de la wiki anglesa però no m'ha deixat, crec que és perquè a la matawiki no es pot o alguna cosa així si no diu el contrari en pau. Si vols provar-ho de fer endavant.--Pcolom 21:12 1 abr, 2009 (CEST)

Veig que ho has conseguit Lrullan. trop que ha quedat molt bé.--Pcolom 21:37 1 abr, 2009 (CEST)

Gràcies. Ara m'he fixat que s'ha introduit la imatge "zonamorta.jpg" i un petit text a sota. Crec que s'hauria de millorar l'explicació sobre l'anomenada "zona morta" i que això hauria d'anar a un altre apartat, ja que no té en compte l'estructura (tot i que no està del tot bé) en que hem anat afegint la informació, està enmig.--Lrullan 21:52 1 abr, 2009 (CEST) Voldria recordar-vos que això és un article sobre la pel·lícula sunshine, i no sobre les característiques de l'espai i del sol: s'han de comentar aspectes que apareixin a la pel·lícula.--Lrullan 22:00 1 abr, 2009 (CEST)

He canviat l'apartat de Mercuri; també he posat un enllaç extern a Mercuri. Crec que hauríem de possar una imatge de Mercuri o del Sol; un dels dos. Que us pareix si enlloc d'explicar un poc per damunt que és l'acceleració centrífuga i el principi d'equivalència, adjunt un enllaç extern? En principi el posaré, si no us pareix bé, el llevau. Gràcies. --Aelias 15:42 3 abr, 2009 (CEST)

He canviat un parell de frases a "temperatures a l'espai" que no tenien gaire sentit. Però així i tot hi ha una frase que no sé si l'he de canviar: "les temperatures són molt extremes (entre els -180ºC i els 122ºC amb possibilitat d'arribar als -273ºC)" Trob que si deim que les temperatures es troben entre els -180ºC i 122ºC no hi hem de dir que també es pot arribar a -273ºC. Ho deixi així? Canvii l'interval? --Jsolomando 22:53 23 abr, 2009 (CEST)

Aquí hi ha el text de "temperatura a l'espai" abans de canviar una mica l'estructura. Si algu considera que m'he deixat res del text inicial que ho digui: "Quan els astronautes es disposen a sortir al buit sense la vestimenta adequada, diuen que la temperatura a l'espai és de 273ºC. Això és cert i seria possible que en un lloc concret la temperatura aquesta, ja que a l'espai les temperatures són molt extremes (entre els -180ºC i els 122ºC [19] amb possibilitat d'arribar als -273ºC) depenent de si el lloc del qual parlam es troba il·luminat o no pel Sol. Tot i això, és difícil que la temperatura fos tan baixa, ja que -273ºC és pràcticament el que anomenam zero absolut (-273.15ºC), si consideram que, degut a la radiació que hi ha a l'espai[20], la temperatura mínima és de -271ºC. A més, si tenim en compte ala proximitat que es troben del Sol, aquesta temperatura hauria de ser més alta. Per tant, que es trobin a 273ºC és poc probable." --Jsolomando 22:56 23 abr, 2009 (CEST)Ampliar informació

Els dos apartats que he fet, so a l'espai i temperatures a l'espai estaria bé que si algú te més informació ho ampliï. Com en tots els altres apartats.--Pcolom 21:42 1 abr, 2009 (CEST)


Miraré que hi puc afegir. Si estau en desacort amb alguna cosa que posi ho deis! .--Jsolomando 22:07 1 abr, 2009 (CEST)

He xerrat amb Lrullan i hem decidit afegir i modificar l'apartat "so a l'espai". He afegit aspectes del meu treball, ja que inicialment a l'apartat "so a l'espai" deia un parell de coses que no eren del tot certes. .--Jsolomando 22:29 1 abr, 2009 (CEST)

Pcolom quines són les fonts d'informació que has utilitzat per omplir de informació l'apartat de "temperatures a l'espai"?. Es que hi ha moltes farses en que estic en desacort amb elles i trob que no tenen gaire sentit. També t'he corregit els signes de les temperatures, ja que es molt diferent dir que el zero absolut es troba a 273 graus. I procura canviar "graus centígrats" per "°C ". .--Jsolomando 22:47 1 abr, 2009 (CEST)

He afegit el récord actual d'aproximació al Sol i alguns problemes que hauria de tenir la bomba amb la gravetat del Sol a l'apartat "la bomba i el sol", miraré també de posar algun récord espacial sobre la major distància recorreguda. .--Jmadico 23.21 1 abr, 2009 (CEST)


Tenc aquí escrit el motiu sobre el perquè de que posesin Icarus a les naus, trobau que ho he de posar? .--Jmadico 23.23 1 abr, 2009 (CEST)

A veure, recordaré que aquí hem de tractar temes que surten a la pel·lícula sobre física, no explicar coses sobre l'Univers (ex: el Sol), per això, suggereixo llevar la secció "el Sol", ja que és una informació que no es dona a la pel·lícula i, tot i que hi va relacionada, no és necessaria explicar.--Lrullan 21:25 2 abr, 2009 (CEST)

Voldria comentar un parell de coses sobre "Reactivar el Sol":

 • Per començar, és pràcticament incomprensible: "Quan l'hidrogen del seu nucli sigui molt menys abundant aquest continuarà i s'encendrà la capa d'hidrogen adjacent", almenys ho podríem traduir perquè la gent que llegeixi això ho entengui.
 • Després, no estic gaire segur de la darrera afirmació "enviant una bomba al Sol, la reacció del Sol sería tal com està planejada". Això és segur? si s'enviés una bomba al Sol s'aconseguiria l'objectiu de la pel·lícula?
 • A més, crec que hi podria haver una mica més de text fent referència a la pel·lícula, ja que només hi ha dues frases que en parlin.
 • Per acabar, hi ha dues seccions que parlen del Sol ("El Sol" i "Reactivar el Sol"), per què no feim una sola secció? Llegint-ho, diuen quasi el mateix. Per cert, l'article "El Sol" té algunes frases que crec que no són correctes com, per exemple, la darrera:"Si es desperten al cap de 3 o 4 anys i veuen que surt el Sol sabran que han assolit l’objectiu". Aquesta frase no té gaire sentit, supós que vol dir: "Si els que són a la Terra miren el Sol i veuen que ha guanyat lluentor, voldrà dir que han assolit l'objectiu de l'expedició", però no estic segur. He d'afegir una altra frase que té poc sentit dins "El Sol": "Al ser l'estel més pròxim a la Terra (encara que es troba a 150 milions de km) és també l'astre més gran de tots ells". Això vol dir: "A més de ser l'estel més proxim de la terra (...) també és l'astre més gran"?--Lrullan 19:10 5 abr, 2009 (CEST)

Tenc molts de problemes intentant posar les fórmules. He pujat dues imatges "image:Fórmula_MRU.jpg" i "image:Fórmula_d'un_MRU.jpg", les pos a l'article, però agafen una mida excessiva i no tenc manera de modificar la mida, he provat posar, per exemple, "image:Fórmula_MRU.jpg|350px", però no funciona. He mirat als articles sobre "The Right Stuff" i "Apolo 13" (al segon no he trobat cap fórmula) i no he trobat cap resposta, una mica d'ajuda, per favor?--Lrullan 19:59 5 abr, 2009 (CEST)


Estava pujant les formules en forma d'imatge i m'he equivocat: l'imatge amb el nom "Resultat velocitat nau Sunshine.jpg" es pot eliminar, m'he equivocat i l'he pujada dues vegades, la que he citat és la que es pot suprimir. La "Resultat_operació_velocitat_nau_Sunshine.jpg" també es pot suprimir, he fet la mateixa errada 2 vegades. --Lrullan 20:04 6 abr, 2009 (CEST)

Respecte a les fórmules, trobau necessari substituir per imatges els nombres que estan enmig del text en notació científica? O simplement les fórmules tipus de la velocitat, força, etc? Per exemple: 2.05x1015. --Lrullan 20:13 6 abr, 2009 (CEST)


He intentat afegir una imatge però em dona problemes per carregar-la. Provaré més tart, però em diu "El servidor web no pot escriure al directori de càrrega (public) "--Pcolom 12:35, 14 abr 2009 (CEST)

No tenc cap solució al teu problema, ja que no he pujat cap imatge i no ho puc comprovar. En qualsevol cas, posa l'enllaç de la imatge que vols pujar i miraré si la puc pujar. Ara a un altre tema: com haureu pogut comprovar s'ha actualitzat la versió del mediawiki de l'escola, cosa que facilita una sèrie d'aspectes que haureu llegit (fórmules, referències i més). Trobau que és necessari canviar les fórmules que estan pujades en forma d'imatge i posar-les en el nou format de la wiki o que ja està bé així? Per cert, la secció Mercuri s'hauria d'ampliar, ja que no té gaire informació: s'hauria de posar més informació sobre com s'utilitzen els camps gravitatoris dels planetes. Per acabar, vull comentar que he vist que a les referències (he canviat el format) hi havia una sèrie d'enllaços cap a pàgines que es podien enllaçar ja dins el text (ex: mercuri, el so, la llum, etc), per tant, si podeu posar un enllaç cap a una pàgina al mig del text crec que no és mala idea.--Lrullan 13:29, 14 abr 2009 (CEST)


Ja he conseguit posar les fotografies. Jo crec que ja que en Pau ha actualitzat la versió de la mediawiki, podriem provar de canviar les fòrmules. --Pcolom 15:14, 15 abr 2009 (UTC)

Crec que les imatges estan bé. Sí, jo també crec que s'haurien de canviar les fórmules. Per cert, visitant un parell de pàgines de la viquipèdia, he trobat una cosa que és interessant que consisteix en, a les referències, enllaçar diferents afirmacions a una sola pàgina (citacions 1.1,1.2,1.3, etc. que van enllaçades a, per exemple, El Sol). He estat mirant com fer-ho però no ho veig. Algú em podria donar una pista de com es fa això?--Lrullan 10:41, 19 abr 2009 (UTC)

He canviat la majoria de fórmules, però n'he deixat algunes amb el format anterior, ja que queda millor (o això crec, sinó ho canviam). He tengut un problema: quan pos una fórmula on hi ha un nombre elevat a un altre de dues xifres (ex: 1016), el segon nombre de l'exponent no està elevat, tot i que està inclòs quan l'escric. No tenc clar si estic escrivint correctament la sintaxi, en aquests moments pos, per exemple: 10^16. Hi ha algun error? --Lrullan 11:47, 19 abr 2009 (UTC)


Una de les coses que podríem fer de les que ha dit en Pau es fer una mena de glossari o vocabulari en el qual posar una petita definició de algunes paraules. Aquí mateix a la discussió podem posar una llista de paraules les quals es poden posar al glossari per definir.

 • supernova
 • zero absolut

Vos pareix fer un apartat anomenat "glossari de termes" avans de les referències?

Bé, alomillor vastaria amb fer un enllaça extern a aquestes paraules... Ja em direu el que en pensau.

A mi la idea de fer un glossari no em sembla malament, però crec que amb un enllaç a les paraules ja basta, ja que a la viquipèdia segur que ho poden explicar millor que nosaltres, però tot i així crec que no està malament. Tal vegada podríem fer aquest glossari a una altra pàgina, que vos pareix? Posar la nostra definició i, després, per si es vol ampliar la informació, un enllaç a la viquipèdia. --Lrullan 17:05, 20 abr 2009 (UTC)

Fer un glossari a una altre pàgina? expica-ho perfavor. Bé, damoment he enllaçat a pagines de la viquipedia algunes paraules que algú que llegeix l'article potser no sap que volen dir. I estaria bé que cada persona que escrigui a l'article o faci.--Pcolom 17:17, 20 abr 2009 (UTC)

Tenc un problema amb una citació... <(4000 milions d'anys de vida[citació necessària]>. He sercat alguna pàgina que donés informació i e trobat aquesta : [1] Canvia el nombre de milions d'anys així que el que va posar aquest nombre hauria d ser el que ens digui la pàgia. Per ara no toc res. --Acanyellas 20:02, 21 abr 2009 (UTC)

Tenc el mateix problema quan es diu que el sol quan es convertesqi en una gigant vermella augmntarà la seva 200 vgades. En la pàgina que he citat anteriorment varia el nombre, però dic el mateix que abans.... --Acanyellas 20:05, 21 abr 2009 (UTC)

Sí, jo em fiaria una mica més de la viquipèdia, que diu que al sol li queden 5000 millons d'anys de vida i no tant de la pàgina que has citat, que diu que n'hi queden 7600 millons (una mica més). I respecte a quan es converteixi en una gegant vermella, a la pàgina que tu has citat posa que augmentarà 256 vegades, la wikipèdia en anglès posa que augmentarà 250 vegades, per tant, no és tan diferent. --Lrullan 20:19, 21 abr 2009 (UTC)

M'ha comentat abans n'Adrià Cañellas que pegués una ullada a la secció Producció d'oxigen, ja que hi havia una afirmació del tipus "per molt que tengui una aparença fictícia, és una solució viable per aconseguir oxigen bastant enginyosa i real, ja que en l’actualitat això és possible aconseguir-ho". Si és així, és a dir, si l'afirmació és correcte, seria convenient recolzar-la amb algun enllaç a una pàgina web o una referència a algun llibre. A més, també m'he mirat la secció La llum, que té una frase introductòria que posa, "La llum és la pricó de l'espectre electromagnètic visible per l'ull humà" aquesta frase és molt difícil d'entendre (bé, jo no l'he entesa encara, no m'ha quedat gaire clar que és la llum), per això, qui hagi trobat la informació hauria de simplificar-la una mica, sinó també podem canviar-la els altres. --Lrullan 20:52, 21 abr 2009 (UTC)

La trajectòria de la nau
He fet una gràfica per expliar d'una manera molt senzilla com la nau s'impulsa amb Mercuri per anar cap el sol. La imatge és aquesta si trobau que esta bé la podem penjar i si trobau que s'ha de canviar deis-ho ...

--Acanyellas 16:04, 22 abr 2009 (UTC)

Bona idea la imatge aquesta per explicar millor la trajectòria que té la nau i com el camp gravitatori de mercuri l'ajuda. Sí, trob que està bé. Canviant a una altra secció: Panells Solars. En aquesta secció s'hauria d'ampliar la informació, començant per escriure quina és la distància entre el Sol i els panells (ja que es diu: "no s'ha pogut crear cap material que resisteixi la calor i la llum del Sol a la distància que es trobaven ells"). Després voldria comentar que si no sabem aquesta distància, tampoc podem saber si aguantarien la temperatura (podria no ser excessivament elevada on es troben). A més, és segur que no poguessin resistir la llum del Sol? Si la resposta és no, posau citau la referència on ho heu trobat. Per acabar, crec que es podria ampliar la informació a la secció La bomba i l'espai-temps --Lrullan 16:22, 22 abr 2009 (UTC)

Per cert, he estat mirant els canvis que han anat realitzant altres usuaris a l'article i he vist una sèrie de "correccions" de faltes ortogràfiques que estaven mal corregides, és a dir, que en un principi ja estava ben escrit i l'han canviat per una paraula escrita incorrectament. Anau en compte quan feis aquestes correccions. --Lrullan 17:48, 22 abr 2009 (UTC)

He penjat un esquema senzillet a l'apartat de temps del viatge, esper que us agradi. Crec que la foto que has posat Adria es bastant millorable. Si tens temps canvia-la perque sigui un poc mes aclaridora.--Pcolom 17:51, 22 abr 2009 (UTC)

He pegat una ullada a l'article que ens va recomenar el professor per a que ens basesim per escriure l'apartat de La bomba i l'espai-temps i per el que he vist se contradiu molt amb el que tenim escrit, a més que tampoc està massa clar... He pensat d'esborrar algunes de les coses que es contradiuen amb l'article del professor. Trobau que està bé que faci això? --Jmadico 20.26, 22 abr 2009 (UTC)

Quin és aquest article?--Lrullan 18:52, 22 abr 2009 (UTC)

Mira a l'apartat 5 de les Propostes del professor, qüestions de contingut. Si estàs vago, clica a n'aquest link: http://rinzewind.org/archives/2008/09/17/en-el-espacio-nadie-puede-oir-tus-gritos-pero-no-te-explota-la-cabeza/ --Jmadico 22.51, 22 abr 2009 (UTC)

Vull dir la pàgina que has dit que "ens va recomenar el professor per a que ens basesim per escriure l'apartat de La bomba i l'espai-temps", no una pàgina que ja he visitat i sobre la qual ja he posat informació sobre Un humà al buit. Si vols informació sobre "un humà al buit" he citat diverses pàgines web que poden ser interessants (una de la NASA, entre d'altres).--Lrullan 21:32, 22 abr 2009 (UTC)

Tenc un dubte sobre un punt del treball, el punt de La bomba i l'espai temps. Més que res, és que jo vaig entendre que la bomba tan sols es mesclaria a l'espai-temps, si la deixaven massa enfora (degut a que augmentaria massa la seva velocitat, que és incorrecte igualment) i que degut a n'això s'havien d'atracar a la superfície del sol. Nose si soc l'únic que ho va entendre així... --Acanyellas 20:05, 23 abr 2009 (UTC)

El que podríem fer ara, seria millorar l'artícle de vestits espacials, que va crear na Npol, ja que tot i no ser una mala idea, podria estar més currat i millor estructurat. Per exemple, el que va fer va ser posar un apartat que es deia capes, estaria bé fer més apartats, com per exemple un que poses utilitats. Sobretot però, que no siguin copiars i pegars de la wikipedia o altres. --Acanyellas 10:48, 25 abr 2009 (UTC)

Canviant d'opinió, crec que s'hauria de esborrar l'apartat vestits espacials, ja que noté res a veure amb la física. --Acanyellas 11:48, 25 abr 2009 (UTC)

Estic d'acord amb n' Adrià, és cert que l'apartat està relacionat amb la pel·lícula, però en aquest article es realitza un anàlisi des del punt de vista físic, per tant, crec que la informació d'aquesta secció no és adequada per l'article. Tal vegada si es parlés de si és possible que aquests astronautes facin això o allò, sí que aniria bé. Però tal i com està plantejada la informació en aquests moments, amb un enllaç a la viquipèdia en català o a una pàgina d'Internet ens basta (i dona més informació de la que poguéssim donar nosaltres). Què n'opinau? --Lrullan 11:53, 25 abr 2009 (UTC)

He editat l'article de la gravetat de la nau. No sé si caldria fer un punt nou per a explicar el que he afegit però crec que està bé així. --Marinaperpinya 15:11, 25 abr 2009 (UTC)

He aconseguit fer subpunts a les referències, però m'he topat amb un conflicte de edició. no s'ha conservat la feina, per lo vist. bé, més tard ho tornaré a provar. --Lrullan 15:02, 26 abr 2009 (UTC)

Ara estava llegint la secció sobre Mercuri i he vist que hi ha una informació afegida sobre unes dades bàsiques. Opin (com crec que s'ha dit anteriorment en altres comentaris a la discussió) que a la secció de Mercuri hi hauria d'haver informació sobre el seu camp gravitatori i com s'utilitza per tal de poder arribar amb més facilitat a l'objectiu de la missió (el Sol) i que per més informació basta l'enllaç a la Viquipèdia. A la secció L'alt camp gravitatori del Sol, per començar, el títol crec que no és el més adequat per la secció, es podria canviar una mica, no trobau? Després, jo crec que no és que "el suposat viatge de tornada, no pareix que hagi de ser dur, ni complicat per la forta acció gravitatòria", sinó que precisament no s'atraquen tant amb la nau i posen uns propulsors a la bomba (això s'esmenta a la pel·lícula durant una simulació que fan i es pot comprovar més endavant), per tal que no passi això. Més: "Naturalment [els asteroides i cometes], quan cauen al Sol, es desintegren" n'hi ha hagut que no s'han desintegrat? Quins? Per acabar, "la nau hauria de ser atreta pel Sol, i consegüentment, desintegrada" això passa (amb la bomba, la nau es destrueix anteriorment per causes que no venen a compte). És cert que es desintegra al cap d'un temps (massa temps) i que s'atraca, tal vegada, més del que podria (això crec que està comentat a un altre apartat: Resistència de la bomba, que la bomba no podria aguantar l'alta temperatura a la superfície del Sol. Bé, simplement un parell de coses amb les que m'he topat.--Lrullan 20:03, 26 abr 2009 (UTC)

Idò, jo crec que potser estaria bé borrar aquesta "introducció" sobre Mercuri, ja que en cap moment del treball (no sé si m'equivoc) explicam aspectes que no siguin sobre la pel·lícula o que no tinguin a veure am la física. Aquesta és la meva opinió, però potser vosaltres pensau diferent, estaria bé que expressesiu el que pensau. Un altre tema, és la millora de el tema La bomba i l'espai-temps. La veritat, no acab de saber el concepte espai-temps (L'espai-temps, L'espai-temps Això és un enllaç a una pàgina web en castellà ja que no trob ninguna definicó que pugui comprendre. --Acanyellas 15:08, 27 abr 2009 (UTC)

Jo opin que bàsicament el que és menys necessari són les dades del final, ja que amb un simple enllaç a aquesta pàgina ja basta (aquí és d'on s'han extret les dades). L'espai-temps jo tampoc el sé definir. He llegit diverses pàgines en diferents idiomes i em costa molt entendre de que tracta. Vaig intentar escriure alguna cosa més sobre aquest tema, però em va resultar impossible, simplement vaig posar un enllaç a la viquipèdia (on no està gaire desenvolupat) i un vídeo al youtube. Bé, apart d'això, he llegit la secció Producció d'oxigen i he vit que hi ha una referència que enllaça a l'article planta de la viquipèdia, cosa que no entenc gaire bé. Crec que una citació més adequada seria la que provés que "aquest mètode és possible i per tant no és part de la ficció". Sé que això passa amb un parell de seccions més, però això va relacionat directament amb la física? --Lrullan 16:20, 27 abr 2009 (UTC)

Sobre el tema de la referència planta, com que no he trobat ninguna pàgina on poses la informació sobre si s'utilitzava en l'actualitat, he canviat la referència de lloc. És a dir, he posat un enllaç a planta, perquè la referència està posada després de dir que una planta podria sobreviure dins uns nau (i a la pàgina explica les condicions necessàries d'una planta per viure). Envés de posar la referència després de dir que aquest és un mètode que s'utilitza en l'actualitat. Tens ráó igualment, ho podríem canviar. --Acanyellas 16:27, 27 abr 2009 (UTC)

A veure si aprenem a accentuar correctament, les paraules moriría, viuría, podría, resultaría, congelaría, sentiría, etc no duen accent en català, en castellà sí. A més, forçes i vènçer no duen ç --Lrullan 16:49, 27 abr 2009 (UTC)

Esque hauria de ser la persona que va escriure 'que aquest mètode s'utilitzava en la realitat' la que hauria de dir d'on ha tret la informació (si és que l'ha treta d'algun lloc...). M'agradaven més les fórmules en format imatge. --Acanyellas 17:01, 27 abr 2009 (UTC)


He trobat informació que diu que la bomba no podria soportar les temperatures que presenta les temperatues solars.. ho posarieu o no es necessari? si es que si on ho pos? --Ngaspar

Jo trob que és interessant. Pau · Discussió 17:20, 5 maig 2009 (UTC)


Pots ficar-ho a resistencia de la bomba.--Pcolom 18:29, 6 maig 2009 (UTC) Perquè és que la fitxa de sunshine no és pot editar? No és massa important (només era per posar un enllaç extern al productor de la pel·lícula).--Pcolom 15:53, 7 maig 2009 (UTC)

El que passa, és que és una plantilla. Si vas a edita abaix voras que diu: plantilles utilitzades, i si vas allà ho podràs cambiar;) --Acanyellas 19:36, 7 maig 2009 (UTC)

Pegau una ullada per aquí --Llorenç 15:31 1 abr, 2009 (CEST)

Propostes del professor

Començarem per les qüestions de forma:

 1. Correcció ortogràfica profunda: fenòmen, raigos, kilògrams ... Si.png Fet!
 2. Unificació dels títols i subtítols (hi ha línies horitzontals que sobren). Si.png Fet!
 3. Substituïu les [citation needed] per [citació necessària]. Si.png Fet!
 4. A la fitxa, posaria els actors i enllaçaria la pel·lícula, el director i els actors a les pàgines respectives de IMDB. Si.png Fet!
 5. Pujau les fórmules com a imatges. Si.png Fet!
 6. El nom de les naus Icarus a vegades apareix de forma errònia. Si.png Fet!
 7. Falten il·lustracions. Això sí, que estiguin directament relacionades amb el tema. Si.png Fet!
 8. Unificau el format de les referències (us he deixat com a exemple la 8). Si.png Fet! (crec! tot i que enlloc de posar "viquipèdia en català" o l'idioma corresponent (anglès, castellà...) he posat "viquipèdia" i, si no és en català, la plantilla de l'idioma ({{en}} o bé {{es}})

Qüestions de contingut:

 1. Intentau trobar referències que recolzin les frases que tenen [citació necessària]. Almenys hi ha d'haver una referència per cada apartat.
 2. Potser hauríeu de posar un petit vocabulari, posar-ho com a nota o enllaçar a la Viquipèdia per a què algunes paraules es puguin entendre fàcilment: zero absolut, supernova, unitat astronòmica ... Un altre idea podria ser fer una altra pàgina que serveixi d'annex i on hi hagi un petit vocabulari. Si.png Fet!)
 3. L'apartat "El sol" és massa general i es fa massa enfora de l'anàlisi de la pel·lícula. En tot cas, la primera vegada que aparegui la paraula "sol", podeu enllaçar-la cap a l'article de la Viquipèdia. Si.png Fet!
 4. L'apartat La bomba i l'espai-temps es pot investigar i documentar molt més.
 5. Per a l'apartat Un humà exposat al buit podeu basar-vos en aquest article. Si.png Fet!
 6. En algun treball vostre vaig llegir cosa de camps elèctrics o magnètics per a simular la gravetat. Ho podríeu afegir a l'apartat corresponent?

Pau a l'apartat d'espai-temps, he fet una recerca i he redactat un poc millor el que hi havia escrit, però no sé que més podem posar. Gràcies.--Aelias 21:24, 5 maig 2009 (UTC)

Utilitzau la plantilla {{Fet}} (que dóna Si.png Fet!) per a marcar les feines realitzades. De moment, ja teniu feina. Pau · Discussió 22:19 3 abr, 2009 (CEST)

Més propostes

(a part de les que teniu pendents)

 1. Ara que ja podeu usar fórmules, utilitzau-les. La cosa quedarà més estètica i homogènia. Si.png Fet!
 2. El cartell de la pel·lícula té massa poca resolució i es veu molt malament. O es fa més petit o es canvia. Si.png Fet!
 3. Als enllaços que vos ha posat en Llorenç, hi ha informació interessant relativa, sobretot al primer i al tercer enllaç. Podeu usar-ho per al text i com a referències.

Nota: devora el Si.png Fet!, signau. Així podrem saber ràpidament qui ha fet què. Pau · Discussió 15:16, 15 abr 2009 (UTC)

Pau, tenc un dubte sobre física. Que un material tengui un punt de fusió molt alt, això implica que tengui una alta densitat? Acanyellas 16:58, 20 abr 2009 (UTC)

Trob-ho que l'apartat producció d'oxigen no estan massa clares les dues arreres línies. Pareix que es diu que, que es morin persones és una solució... (Així com ho diu en el text: <La mort inesperada d’alguns tripulants (o provocada, en un cas) beneficia als sobrevivents proporcionant-los suficient oxigen per, al menys, arribar al Sol. Això, per molt que tengui una aparença fictícia, és una solució per aconseguir oxigen bastant enginyosa i real, ja que en l’actualitat això és possible aconseguir-ho[citació necessària>]. Si m'ho permetreu la segona frase just després de explicar la seva font d'oxigen (les plantes) així evitarem la confusió. --Acanyellas 15:59, 21 abr 2009 (UTC)


A l'apartat de mercuri posa que serveix per protegir-se del Sol perquè els escuts no són sufucients, crec que no es així perquè desprès han de seguir sense mercuri i no els hi passa res, o sigui que no passen per allà per protegir-se. Colcu més ho troba? --Npol 15:05, 26 abr 2009 (UTC)


Si, jo també hi estic d'acord, el que passa Núria Pol, és que jo ja ho he llevat abans i l'usuari Acanyellas, ho ha tornat a escriure...--Aelias 21:26, 5 maig 2009 (UTC)

26 d'abril

Més coses que podeu anar millorant:

 1. Indicau l'idioma de les pàgines si no estan en català amb {{en}} i {{es}}. Si.png Fet!
 2. Els que ja ho tenen posat, podeu fer aquesta petita modificació. Si.png Fet!
 3. Jo eliminaria la secció "Pàgines d'interès". Si realment són d'interès, les podeu aprofitar com a referències.Si.png Fet!
 4. Fotovoltaica no duu accent. Si.png Fet!
 5. Si posau la velocitat 2.146 a 2.15 Km/s no podrà dur a confusió a causa del punt decimal o dels milers.Si.png Fet!
 6. Encara queda qualque imatge per substituir per fórmula. Si.png Fet!
 7. Falten bastantes referències. Cada "número" que posau l'hauria de dur.
 8. Per a les temperatures, s'usa ° i no º. Si.png Fet!
 9. Apartat de la força de la nau per enlairar-se: ja tenim el número, d'acord. Però, és factible la cosa? Si.png Fet!
 10. Hi ha un parell d'apartats més que necessiten millorar bastant: aquell de l'espai-temps, el de mercuri, el de les plaques solars i el de les temperatures a l'espai.
 11. Hi ha subíndexs i superíndexs per arreglar.
 12. Les imatges haurien de tenir totes peus de foto, el més explícits possible. Si se pot, també miraria de posar-ne l'origen (d'on les hem tret).

Llevat de totes aquestes coses, el treball va prenent bastanta forma. M'agrada i feis bona feina. Però s'han de polir encara moltes coses. Posau-vos-hi que encara hi ha molta feina per fer. Pau · Discussió 12:07, 26 abr 2009 (UTC)


Què més podriem posar a plaques solars?--Npol 15:28, 26 abr 2009 (UTC)

de L'apartat de Mercuri que més podríem posar?Mamat

A les noves edicions sobre l'apartat de Mercuri veig que heu posat molta informació sobre el planeta que ja hi és a la wikipèdia. Crec més bé hauríem de explicar perquè surt mercuri a la pel·lícula, ja que per donar informació podem posar referències. --Acanyellas 19:23, 26 abr 2009 (UTC)

Veig que al punt L'alt camp gravitatori del sol, es diu 'Una altra situació que és dóna, és a la poca distància que estan del sol' que és una dada que no sabem. Tot i així, no està malament fer referència a la tornada, a lo difícil que seria el viatge de tornada degut a la campt gravitatori.... --Acanyellas 19:47, 26 abr 2009 (UTC)

Pau, hi ha un petit problema a les referències. Si t'hi fixes a la 16ª referència, hi ha dos superíndexs, cada un d'ells per a una referència diferent. I al final, posa com a font el Sol (que no és corresponent a cap referència..) És difícil d'explicar, millor si ho mires. --Acanyellas 15:33, 27 abr 2009 (UTC)

Adrià, t'equivoques. Això és aposta, degut a que les dues referències estaven enllaçades al mateix article de la viquipèdia, per això he creat subpunts a les referències, per tal de no posar dues vegades la mateixa referència.--Lrullan 20:35, 28 abr 2009 (UTC)

Seria necessari que cada persona que ha penjat una imatge digui d'on l'ha treta (per tal de fer el que ens ha dit en pau). Si cadascú se n'encarregués de la seva, si és que n'ha pujat, la feina seria més fàcil que si només ho fes un. Pau, sobre el que dius de llevar el punt de Pàgines d'interès, trob que no està malament, perquè no són pàgines que poguem utilitzar de referència, ja que parlen de temes sobre la pel:licula (entrevistes, com es va filmar ....). L'únic que no parla d'això és la dels vestits espacials, que sí que la podríem llevar. --Acanyellas 14:15, 5 maig 2009 (UTC)

Ok. Deixau-hi només les que considereu de més interès (tres o quatre). Pau · Discussió 17:20, 5 maig 2009 (UTC)

Pau, respecte a les referències, has dit que si és en castellà o anglès hem de posar Wikipedia, en lloc de Viquipèdia, però no basta amb posar la plantilla adequada per a l'idioma? ({{es}} o {{en}}) --Lrullan 20:02, 5 maig 2009 (UTC)

La plantilla efectivament indica l'idioma, però el nom de la pàgina és el què és. I Viquipèdia només és el nom de la versió catalana. Les altres tenen altres noms: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Nom_de_la_Viquip%C3%A8dia. Pau · Discussió 20:22, 6 maig 2009 (UTC)

Cercant una mica d'informació sobre el scarlet (una tecnologia esmentada quan es parla dels panells de la pel·lícula), només he trobat informació sobre pantalles de televisió. És això? Jo ho he trobat posant scarlet tecnologia al google. --Lrullan 20:02, 5 maig 2009 (UTC)

Perfecte..m'acab de topar amb un conflicte d'edició en un moment molt bo.. bé, bàsicament acabava de fer això de abans de cada referència dir de quin lloc era i tal ([www.wikipedia.org Wiki: wikipedia])..ja ho tornaré a fer quan hi hagi menys trànsit..--Lrullan 20:18, 5 maig 2009 (UTC)

Sobre la tecnologia scarlet, si el nom són les inicials d'un conjunt de paraules, no hauria d'anar completament en majúscules? Després, crec que en Pau no es referia a que poséssim què signifiquen les inicials S.C.A.R.L.E.T. just al costat entre parèntesis, sinó que poséssim un enllaç a una pàgina que ho pugui explicar.--Lrullan 15:17, 6 maig 2009 (UTC) *Ja he vist que està posat

Torn a demanar que qui va ser el que va escriure que ' l'espai-temps només és una característica que es pot donar quan els cossos van a velocitats properes a la llum'? Ho dic perquè he mirat de trobar alguna pàgina on digués això però cap d'elles h mencionava. --Acanyellas 16:47, 6 maig 2009 (UTC)

He posat la definició de Scarlet al glossari de termes, però no sé la pàgina on vau trobar la informació (crec que ho vas escriure tu, Neus), posa l'enllaç així tindrà el mateix format que les altres. --Acanyellas 17:01, 6 maig 2009 (UTC)

Si llegiu els apartats Sunshine#Un humà exposat al buit i Sunshine#Temperatures a l'espai veureu que hi ha una incherència; Al primer punt diu: 'Un humà no és congelaria tot i que el caràcter científic esmenti que la temperatura del buit és zero absolut, ja que en el buit realment no hi ha temperatura, no és pot mesurar en el buit cap temperatura perquè el buit és alguna cosa que no és allà.'. Al segon punt diu: 'Quan els astronautes surten al buit sense la vestimenta adequada podem veure que es un fet que no pot ésser real, ja que diuen que la temperatura a l'espai és de quasi -273°C.'. ?? Gracis --Acanyellas 17:32, 6 maig 2009 (UTC)

Sí, això de les temperatures pareix una incoherència interessant. Per cert, respecte a "l'espai-temps només és una característica que es pot donar quan els cossos van a velocitats properes a la llum", això ho va dir en Pau mentre miràvem la pel·lícula, però apart d'això no he trobat a cap lloc on ho digui..tampoc he trobat gaire informació en relació a aquest tema que pugui explicar amb les meves paraules..és un tema una mica complicat. --Lrullan 20:00, 6 maig 2009 (UTC)

La frase que heu posat més amunt no és correcta (si la vaig dir així, em vaig equivocar). L'espai-temps és un concepte molt ampli que ve a ser "l'entitat geomètrica en la qual es desenvolupen tots els esdeveniments físics de l'Univers, d'acord amb la teoria de la relativitat i altres teories físiques" (es wikipedia dixit). El que vaig voler dir és que el que digueren a la pel·lícula no tenia gaire sentit però donava el pego si no coneixes el tema. I això, sí, els problemes més relacionats amb l'espai-temps prenen més importància quan la velocitat de l'observador és alta: quan algun cos assoleix velocitats properes a la de la llum, crea una curvatura espai-temps (http://ca.wikipedia.org/wiki/Teoria_de_la_relativitat). Com veis, el tema és molt complex ... Pau · Discussió 20:49, 6 maig 2009 (UTC)

Que feim amb el tema de l'espai temps? Cap de nosaltres en pot dir res... jo crec que tal vegada el podríem esborrar... --Acanyellas 15:52, 7 maig 2009 (UTC)

Tenc sa mateixa sensació de no entendre res. No sé si està mal explicat o es que simplement és un tema molt complex. Però està clar que s'hauria de fer alguna cosa. Les persones que han fet més feina en aquest punt haurien d'especificar quines són les fonts que han utilitzat o que donin opinió. Per que no pot ser que tot s'hagi extret de la única pàgina enllaçada que hi ha: (http://ca.wikipedia.org/wiki/Espai-temp) --Jsolomando 16:08, 7 maig 2009 (UTC)

Idò jo opin el mateix repecte el tema de l'espai-temps... entendre-lo ja seria un bon pas, però saber explicar-lo (sense fer un copia-enganxa, s'entén) és..molt difícil. Què feim, doncs? el borram? --Lrullan 19:36, 7 maig 2009 (UTC)

Sé que l'article està tancat, però igualment li he pegat una llegideta i he vist els enllaços a les seccions del mateix article, i trob que quedaven millor com estaven abans, és a dir, simplement es veia el nom de la secció (ex: Força de la nau per enlairar-se, en lloc de Sunshine#força de la nau per enlairar-se), simplement comentar-ho. --Lrullan 21:32, 9 maig 2009 (UTC)


...més: a la secció Temperatures a l'espai es fa una breu descripció de si un humà es trobés exposat a les temperatures de l'espai, però això també apareix a la secció Un humà exposat al buit. Per cert, parlant d'aquesta darrera secció, hi ha una frase que diu "en el buit realment no hi ha temperatura", hi ha alguna pàgina web o bé algun llibre que ho digui? Ho dic perquè una referència no estaria malament. Una altra cosa, a la mateixa secció apareix una frase com a conclusió que diu, "A la pel·lícula apareix una part real, tot i que no sigui del tot fidel a la realitat, i una part fictícia. ". Simplement que la podríem tenir en compte... per canviar-la, és clar. Finalment, les faltes ortogràfiques no són escasses en aquest article. --Lrullan 21:46, 9 maig 2009 (UTC)

El que passa, és que van sorgint faltes ortogràfiques a causa de que en un 50% de les edicions l´únic que es fa, és posar sinònims.... --Acanyellas 21:57, 9 maig 2009 (UTC)

Cert, estic d'acord amb això últim. Respecte la secció Resistència de la bomba: dues coses, hi ha un exponent (10^6 K) que no està posat correctament (falta donar pas a la formula matemàtica amb <math> i </math>). Després, crec que la imatge de l'Helios la podríem posar a la dreta, pura estètica, ja que la secció de baix no es veuria tan afectada per la imatge. --Lrullan 22:00, 9 maig 2009 (UTC)

Data final d'entrega

8 de maig a les 24.00 h. Que corri la veu. Hauríeu d'enllestir les demandes que us he fet (com a mínim) tot mirant de no introduir noves faltes d'ortografia al text (cosa que passa). Alguns usuaris hauran de fer a partir d'ara tota la feina que encara no han fet ... 18:49, 1 maig 2009 (UTC)

5 de maig

 1. Correcció ortogràfica (han comparegut moltes errades que abans no hi eren). Concretament repassau ben repassats "Força de la nau per enlairar-se", "Vent a l'espai i vent solar", "Un humà exposat al buit" (la traducció automàtica necessita millorar bastant), "Resistència de la bomba", "Gravetat a les naus" i "Intensitat lluminosa del Sol".
 2. A diferència de la versió catalana, la Viquipèdia en castellà i en anglès s'anomenen Wikipedia (a les referències). Si.png Fet!
 3. Abans de les plantilles {{es}} i {{en}}, posaria un espai. Si.png Fet!
 4. Hi ha un problema de format a l'apartat "Força de la nau per enlairar-se" Si.png Fet!
 5. Falta afegir moltes referències a dades que posau. Us he posat alguns {{cn}} d'exemple.
 6. O bé "centímetre cúbic" o bé "cm3" però no "centímetre3" Si.png Fet!
 7. Falten moltes comes del tipus "Per tant si aconsegueixen" -> "Per tant, si aconsegueixen". Si.png Fet!
 8. Què és "scarlet"? No hauria d'anar en majúscula inicial? Si.png Fet!
 9. Estaria bé que les referències indicassin el lloc d'origen de la informació. Per exemple: Wikipedia: Viento solar Això és un enllaç a una pàgina web en castellà o bé Nostranau (TVC):Vídeo sobre l'espai-temps a Youtube. Si.png Fet!
 10. Podeu fer enllaços entre seccions d'aquesta manera: [[Sunshine#Gravetat a les naus]], que fa Sunshine#Gravetat a les naus. Si.png Fet!
 11. A l'apartat "Gravetat a les naus", hi ha dos enllaços en vermell que haurieu de llevar o canviar per enllaços externs. Si.png Fet!
 12. però això no passarà fins d'aquí a uns 5000 milions d'anys de vida? Si.png Fet!
 13. el zero absolut (-273.15°C) és una temperatura impossible d'assolir a l'espai (ni a l'espai ni enlloc, vaja) Si.png Fet!
 14. Ordenar els temes per ordre cronològic (d'aparició a la pel·lícula, vaja). Pau · Discussió 17:50, 5 maig 2009 (UTC) Si.png Fet!

He tornat a intentar entendre la pàgina d'espai temps de la viquipèdia en castellà, i no veig que a cap lloc mencioni la velocitat de la llum... --Acanyellas 19:57, 5 maig 2009 (UTC)

Pel que fa a l’ortografia, que l'usuari Pau Cabot ha dit que reviséssim, apart de faltes d’accentuació també hi ha faltes tipus: escoltam – escoltem. Ho estic revisant a tots els apartats. --Msintes 19:27, 6 maig 2009 (UTC)

Crec que ja he possat la darrera citació necessària --Bserra 23:45, 7 maig 2009 (UTC)

L'últim punt que ha comentat en pau és el de posar els temes per ordre cronològic,això ho farem en Lluís Verdú i na Mercè Amat.En Lluís va tornar a mirar la pel·lícula, va apuntar tots els temes per ordre però com que no sabia com moure els temes de la wiki idò jo l'ajudaré --Mamat

8 de maig

Nins, estic mirant aquestes gràfiques fetes a ma, i francament amb tota la feina que heu fet amb el gimp, etc, pens que teniu prou experiència per a fer un muntatge fotogràfic com cal, agafant fotos de l'espai, un sol, la Terra si la necessitau, i fer un fotomuntatge com cal. Pensau que aquesta feina vos està quedant francament bé, i aquests dibuixets tipus esboç no pertanyen al mateix nivell que la resta del treball.--Llorenç 06:37, 8 maig 2009 (UTC)

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines