IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Conclusions

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
WIKICONFIDÈNCIES
Per parts
  1. Introducció
  2. El projecte
  3. L'eina
  4. Conclusions
  5. Fonts d'informació
El resum

L'escola Mata de Jonc amb una filosofia i ideologia pròpies, clarament enmarcades dins la innovació, i amb el desig de potenciar l'esperit científic i de cooperació, s'ha vinculat a l'ús del programari lliure.

El procés del centre dins aquest àmbit ens ha impulsat cap a l'hiperespai, i a abandonar el concepte tradicional d'aula: el de les quatre parets, el de l'espai físic.

La possibilitat de desenvolupar un projecte com el nostre, fruit de l'esforç de tots, alumnes i professors, ha esdevingut una realitat. El projecte en sí, el wiki, és un èxit. S'han dissenyat unes pàgines web, amb uns continguts, una organització, i una estètica comunes. Però el vertader èxit és haver assolit això dins un ambient de treball de grup, amb independència, i on hem potenciat l'autonomia d'idees, les iniciatives pròpies, sempre en benefici del grup.

El projecte és una excusa, una primera empenta. Ara cal observar com una eina, dissenyada per a acumular i organitzar dades, ens és útil, no només en aquest sentit, sinó que acaba per crear-nos hàbits de treball sans i de sentit comú, i a la vegada crea tendències que s'allunyen de l'individualisme i s'acosten més a la feina en societat.

Nosaltres cream categories dins el wiki, i aviat necessitam subcategories. Quan dissenyam una pàgina, un article, a la vegada sorgeix una pàgina paralel·la de discussió. Hem vist, com ben aviat, un apartat d'ajuda creat pel coordinador informàtic, es converteix en una mena de fòrum on no només es contesten dubtes, sinó que funciona també com a eina de debat.

Aquesta eina de debat, aquesta possibilitat de discutir, argumentar, explicar, es repeteix a una altra pàgina pensada per a ser l'espai on es posaran les feines pendents, però amb una diferència, ja que aquesta pàgina ja l'ha creada un dels alumnes, d'iniciativa pròpia, per pura necessitat. Una pàgina que serveix per a debatir idees i que fomenta la creativitat és una gran eina.

Ara, aquest esperit crític, de discussió i de criteri, s'ha estès per tot el projecte, i el resultat és un treball més sobri i que compta amb el consens del grup. Això no és senzill, ja que no és fàcil arribar a un acord, i a més a més, amb una eina de treball que ens permet editar i publicar de forma immediata, hem d'aprendre a viure amb l'error, amb tot el que no és correcte, amb el que avui no és el mateix que hi haurà demà, o fins i tot d'aquí una estona, ja que som molts els que treballam la mateixa àrea. Cal aprendre a viure en un estat de treball en procés de construcció.

La conclusió és clara: cal aprendre a acceptar que la nostra feina només és una part del total, una aportació, de més o menys qualitat, clar, però una aportació. les aportacions més destacables són aquelles que ens fan més bons a tots. Aquelles que ens permeten millorar individualment i com a grup. Si tots escrivim, afegim, editam repetidament la mateixa informació, sempre amb un criteri constructiu, cercant concretar conceptes, ampliant informació, cada futura edició, o versió, serà superior en continguts i en qualitat a l'anterior.

Pens que el futur de la xarxa, internet, està en experiències d'aquest tipus. Les pàgines web estàtiques, les tradicionals de tota la vida, en mans dels seus webmestres, tenen una finalitat, i la compleixen molt bé, però està clar, que així com evoluciona la xarxa i els seus usuaris, han evolucionat les seves necessitats també. Això implica la necessitat d'expressar-se, i de poder gaudir d'aquest dret i mitjà més lliurement, de forma més dinàmica i totalment interactiva. L'aparició dels blocs en els darrers anys ha suposat una autèntica revolució. La gent ha passat de fer una web normal, a gaudir de l'espai cedit per alguna organització o a utilitzar el seu propi, per a expressar-se sobre la temàtica escollida, i donar la possibilitat als seus lectors, de rebatre els seus arguments amb correus oberts que es van llistant al mateix bloc i que queden com una conversa o debat sobre el tema del dia.

Una curiositat, per acabar. Des de que hem començat a escriure aquest text, jo personalment he treballat directament al wiki mateix, donant-li la funció de processador de texts, i esperant les contribucions, edicions, modificacions, del meu company d'aventures al wiki mateix. És un text en constant evolució. Tal vegada aquesta sigui la conclusió a tot això: no caducar mai, estar en constant evolució, sempre en crisi, en estat de canvi.

Enrera.png Casa.png Endavant.png

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines