IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Capa d'Ozó

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Intoducció

La capa d'ozó és una capa que hi ha d'aquest gas a la estratosfera. (capa que va des dels 12 fins els 25 Km aproximadament).

S'ha de dir que l'ozó és molt poc comú en relació a altres gasos que existeixen, però en canvi té una gran importància per a nosaltres ja que filtra la llum ultra-violeta, la qual és nociva per nosaltres.


Què passa?

Com és que ara es sent parlar tant de la capa d'ozó, per quin motiu estam tant alarmats? La resposta es llarga...

Resulta que el gas ozó té propietats molt atractives per l'indústria, com per exemple que és un fortíssim oxidant. (aquest ja és un motiu per el qual es pot alliberar ozó a l'atmosfera).

Que es crei ozó és bó sempre i quant es crei en la estratosfera, (quant es crea aquí ho fa a través de una reacció química entre l'oxígen i la llum ultra-violada).

Agraujament de la capa d'ozó

D'altra banda hi ha el problema que el ozó, és crea facilment a la troposfera (la part més baixa de l'atmosfera) ja que la seva fòrmula química és O3, i la del oxigen O2, d'aquesta manera és fàcil que a la vida urbana en molts llocs (com fàbriques, bugadaries...) es doni la casualitat que es formi ozó. Quant l'ozó es ``crea´´ a la troposfera, pot causar danys a nivell vegetal ( a partir d'uns 60 micrograms per metre cúbic) o en la salud humana (a partir d'uns 150 micrograms per metre cúbic).


Efectes

La incidència dels raigs ultraviolats s’han relacionat amb alguns càncers de pell, cataractes i immunodeficiències en l’home. Així mateix, també pot produir alteracions en la reproducció de plantes i animals, sobretot del fitoplàncton que és a la base de la cadena alimentària dels ecosistemes aquàtics.

Enllaços externs

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines