IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Camerun

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Camerun
Mapa.jpg
CAPITAL Yaunde
Superficie 475.440 km2
Población 16.322.000
Nombre del Estado República del Camerún
Moneda franco CFA
Idiomas francés, inglés, bassa, duala, ewondo, bulu,
Mortalidad infantil 94,3 por 1.000
Esperanza de Vida 45,8 años
Analfabetismo 23 % en hombres y 40,2 % en mujeres
Bandera camerun.jpg
MonedaContingut

Educació:

L'any 1998, el 78% de nens estaven matriculats en les escoles de primària. Existeix un 16% de noies matriculades que de nois. Aquestes inscripcions també difereixen segons les regions. En les àrees urbanes, el porcentatge supera el 90%, en canvi en les regions rurals el porcentatge només era d'un 33.4% l'any 1996. Dels nens que no van a l'escola, el 85.6% no hi ha anat mai, el 9.7% ha deixat l'escola per raons econòmiques i el 4.7% ha deixat l'escola per altres raons.


La pobresa:

Pobresa

Un 51% de la població es troba sota les consequencies de la pobresa, i quasi 3 milions (un 23% de la població) no pot arribar a comprar el menjar necessari per subsistir que s'ha definit en la renda de pobresa, és a dir, es troben en una situació de pobresa extrema.

Les dones:

Example de una dona de Camerun

Les dades directes que es tenen de les families no permet fer una disgregació entre homes i dones, però altres dades del nivell de vida, del nivell de nutrició, de l'accés a l'educació o a la sanitat, mostren una clara desventatge per les dones.

Salut:

L'index de mortalitat és molt alt, amb una cinquenta part de la població patint una malaltia durant les últimes dues setmanes abans de la seva mort. Com a mitja, la meitat de la gent malalta ha rebut algun tipus de consulta mèdica. La distribució d'hospitals per regions mostra que al nord hi ha uns 100.000 habitants per hospital, mentre que pel sud, uns 30.000 habitants per hospital.

Agricultura:

Peixaro.jpg

L'activitat agrícola ocupava el 1998 prop d'un 60% de la població activa i aportava el 33% del PIB. Les tècniques agrícoles són molt endarrerides i en alguns llocs subsisteix el conreu itinerant; a les regions de sòls volcànics predomina el conreu intensiu. Els conreus de subsistència són el mill, la melca, l'arròs, els tubercles (moniatos) i les arrels (taro, nyam, mandioca). Per a l'exportació tenen importància altres conreus tropicals: el cafè, les bananes, les palmeres d'oli, el te, el cacau, del qual el Camerun era el sisè productor del món el 2000, l'ananàs, el mango, els alvocats, etc. Molts d'aquests són conreats en règim de plantació. És notable també l'extracció de cautxú i, a les regions septentrionals ha esdevingut important el conreu del cotó que, després del cacau i el cafè, és el principal producte agrícola exportat. Els recursos forestals són abundants, per tal com el bosc ocupava encara el 2000 més de la meitat del territori. Tanmateix, la tala massiva amenaça aquesta riquesa. De la ramaderia, pren importància la bovina, la cria de cabres, ovelles i porcs, però és un sector bàsicament circumscrit a la subsistència. La pesca, gairebé la meitat d'aigua dolça, forneix un complement alimentari indispensable.


Aquí teniu un ellaç per l'ampliació del Camerún: http://www.grec.net/cgibin/heccl2.pgm?NDCHEC=0013844]

ETO'O I KAMENI

Hi ha una persona molt famosa que és d'aquest país,el seu nom és Eto'o. És un futbolista que va amb l' equip del Barça.El número que duu a la seva camiseta és el 9. Abans jugava amb el Mallorca,i també era molt bo,la sort de que sigui tan bo és gràcies a quan anava amb el Mallorca el varen entrenar molt bé.


Samuel Eto'o Fils
Eto'o.jpg
Data de naixament 10 de març de 1981
Altura 180 cmº
Pes 75 kg
posició Delanter
Idriss Carlos Kameni
Kameni1.jpg
Data de naixament 18 de febrer de 1984
Altura 188 cmº
Pes 86kg
posició porter

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines