IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Astrologia

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'astrologia (estudi dels astres, Prové del grec: αστρολογία) és una ciència i un art que estudia la influencia dels astres sobre els esdeveniments de la vida en la terra. Va sorgeir com una necessitat per trobar un ordre ocult darrere de la confusió i el caos existent al món.

Astrologia

Amb ella s'aprèn a relacionar les experiències de la vida amb l'esquema ordenat revelat pel moviment dels astres.

La posició dels astres en el moment exacte del naixament de una persona, animal, país, empressa o qualsevol altre entitat, té gran influència sobre la seva personalitat, salut, professió i per tant en la seva destinació.

Moltes cultures han concedit importància als esdeveniments astronòmics, els indis, xinesos i els mayes van desenvolupar elaborats sistemes per predir esdeveniments terrestres de les observacions celestes.

L'Astrologia moderna, més que predir el "desti" dels homes o pronosticar els successos terrestres, s'usa com una potent eina en el procés individual d'acte-coneixement.

Contingut

Diferents astrologies

Existeixen astrologies diferents, segons la cultura que les ha desenvolupat:

·Astrologia occidental

·Astrologia xinesa

·Astrologia vèdica

·Astrologia mesoamericana

·Astrologia cabalística

Història

Astrònoms estudiant un eclipse, 1571

En l'antiguitat

Els orígens de l'astrologia es barregen amb es de l'astronomia, ja que pràcticament totes les civilitzacions han acudit als altres tratant d'averiguar el destinació dels éssers humans

L'observació del cel va proporcionar grans instruments de càlcul i les bases de l'astronomia i astrologia actual, de les quals destaca l'horòscop, d'altra banda ja desfasat posat que els estels sí es mouen, encara que a poc a poc, al llarg del temps. Altres pobles van desenvolupar la seva pròpia astrologia, i encara que es van combinar durant tota l'edat antiga van conservar les seves diferències. Els egipcis, per exemple, milloraven el mesurament i incloïen els angles relatius i no solament les col·lisions.

Edad Mitjana

En els seus inicis, el cristianisme ―sobretot els Pares de l'església―, es varen adonar que l'astrologia contradeia la doctrina catòlica, d'alguna manera semblava contradir el lliure albir. L'Església Catòlica per no patir va prohibir la practica i va condemnar als seus seguidors.

Sant Agustín va condemnar l'astrologia, perquè absolia als pecadores i els hi atribuïa les culpes «al Creador i governant del cel i els estels». No obstant això,l'astrologia es va conservar durant l'obscurantisme de l'Edat Mitjana.

Molts d'alguns reis catòlics dins de les seves corts, eren ajudats per algún astròleg, per a la presa de decisions.

Renaixament

A partir del segle XIV l'astrologia va patir un dur revés. Nicolás Copèrnic en la seva obra De revolutiónibus *órbium coelestium, va proposar que els planetes es movoien al voltant del Sol, i no entorn de la Terra, com creien gairebé tota la gent, incloent els astròlegs. Això invalidava totes les prediccions clàssiques de l'astrologia.

En aquest moment l'astrologia se separa de l'astronomia i de la religió.

Edat Moderna

L'astrologia va sobreviure al Renaixement; els astròlegs van rebutjar la teoria dels quatre humors, encara que es mantinguessin algunes restes. A mesura que es van ser descobrint nous planetes en el Sistema Solar, a Escorpió, Aquari i Peixos, se'ls va adjudicar una nova regència. Per tant aquests planetes a més de tenir el seu regenti actual, tenen com "co-regentis" als seus primers planetes. Per exemple, el signe Peixos estava regit per Júpiter fins que en 1846 es va descobrir Neptú, que es va transformar al planeta d'aquest signe. Actualment Júpiter regeix a Sagitari i és "co-regenti" de Peixos i Neptú, com regenti del signe.

Astrologia occidental

Segons l'astrologia occidental, la destinació de cada ésser humà es veuria afectat en gran manera per la posició dels astres, en el moment i lloc del seu naixement, a partir dels quals s'obté la seva carta "astral". El moviment dels astres marcaria la sort d'individus, i fins i tot de grups, països, negocis, etc.

Els signes del zodíac

La posició del Sol respecte de les constel·lacions del zodíac en el moment del naixement d'una persona determina el seu signe astrológic.

Les constel·lacions són grups de estels que l'esser huma ha donat nom i forma per poder situar-las en el cel i aparenten estar fixes en el cel. La *eclíptica, que és el plànol pel qual es trasllada la Terra respecte al Sol, és especialment important per a l'astrologia. Allí estan les dotze constel·lacions dels «estels fixos». En el sentit contrari a les agulles del rellotge, són:

 • Aries
 • Tauro
 • Géminis
 • Cáncer
 • Leo
 • Virgo
 • Libra
 • Escorpio
 • Sagitario
Carta Astral
 • Capricornio
 • Acuario
 • Piscis

El mapa astrológic o carta astral

És el gràfic a través del com el cosmos ens permet entendre les seves energies i ritmes i particularment com operen aquestes dins de cada individu. En una carta astral o mapa astrologic, tot és rellevant i important, tots els elements que participen en l'ell tenen el seu rol i el seu quefer en el desenvolupament de la nostra personalitat

La "eclíptica"

Es el cercle màxim que vist des de la Terra, traça el Sol, de forma aparent durant l'any. La seva denominació ve dels antics que es van adonar que tots els eclipsis ocorrien quan la Lluna transitava per aquesta trajectòria o molt propera a ella.

"La precesión dels *equinoccios"

Astrologia actual

l'astrologia no és una disciplina científica, ni utilitza del mètode científic. La crisi religiosa i la contraposició d'algunes persones contra aquesta creença (segles XIX i XX) han aconseguit mantenir la xifra d'adeptes.t. En aquest sentit, religions com la catòlica són critiques amb l'astrologia. Això es deu al fet que existeixen moltes persones mitjana-ment religioses (de vegades no gaire practicants), que solen creure alhora tant en la seva religió com en l'astrologia.

Estadistiques

 • el 41% dels joves espanyols creia en l'astrologia i l'horòscop.
 • el 33% confiava en la possibilitat de predir el futur.
 • el 29% creuen en els sanadors espirituals
 • el 20% creu en què existeixen persones capaces de comunicar-se amb el més enllà.

Cada dia moltes de persones de tot el món prenen importants decisions mèdiques, professionals o personals basant-se en els consells d'astròlegs,de publicacions o de l'horòscop..

Per què tanta gent creu en l'Astrologia?

Desde el meu punt de vista algunes persones simplement tenen una gran fe amb aquesta mite. Uns altres l'accepten per no trobar respostes en altres ordres de la vida, ni tan sols en la seva Religió. La gent creu que sabent el que diuen els astres es el que pot passar en un futur.

L'astrologia és ciència o un mite?

Es un mite, segons la gran majoria de la població, ja que té components de caràcter màgic, subjectiu i mític cosa que ninguna ciencia té. El futur és solament presumible NO predictible, el futur ho realitzem cadascun de nosaltres.

Si l'astrologia elimines els components que fan que no sigui una ciencia i els treu deixarà de ser astrologia

Per que l'Astrologia no pot ser considerada una ciència?

Perquè l'astrologia és un conjunt de creences que preténen predir el futur de les persones segons la posició dels astres, no té fonaments científics ni és comprovable, per això és considerada una pseudociencia.

Opinió

L'astrologia desde fa temps se la ha considerat una eine per saber el que ens pot passar el futur dia a dia, pero en realitat ens mostra una cosa que pot ser que no passi, de vegades pot acertar però en altres ocasions no. Ens creim aquest tipus de mite com a realitat pero ens enganyam a nosaltres mateixos, per exemple si ens diuen que passarà alguna cosa que ens beneficiara estarem esperant a que arribi, i despres ens donam conta de que em estat esperant una cosa que potser mai arriarà. Per això no s'ha de creure molt en histories com aquestes, perquè com ja he dit el futur es presumible no predecible.

Astronomia

L'astronomia és la ciència que s'ocupa de l'estudi dels cossos celestes, els seus moviments, els fenòmens lligats a ells i la recerca del seu origen a partir de la informació que arriba d'ells a través de la radiació electromagnètica o qualsevol un altre mitjà.

Desde sempre la astronomia es el mateix que la astrologia, pero la diferencia entre les dues creenças es basa que tenen diferents objectes d'estudi

Dit d'unes altres paraules, lastronomia és una ciència en canvi la astrologia és una interpretació de fenòmens basats ens els signes zodiacals i la mística.

Què es una Pseudociència?

Una pseudociència és una disciplina, determinada per un conjunt de pràctiques, creences, coneixements i metodologies no científics, però que reclamen aquest caràcter. Qualsevol conjunt de coneixements, mètodes, creences o pràctiques que, al·legant ser científiques, en realitat no es regeixen pel mètode científic

Alguns exemples més destacats de pseudociències: l'homeopatia, ,la telaptia, el feng shui, la parapsicologia, l'acupuntura, la criptozoologia...

Caracteristiques d'una pseudociència:

 • No apliquen una metodologia de caràcter científic.
 • Són dogmàtiques. Els seus principis estan plantejats en termes tals que no admeten refutació.
 • Proclamen teories inconnexes amb els coneixements i teories de la ciència.
 • Utilitzen llenguatge científic però només en aparença, desconeixent o malinterpretació el seu significat.
 • No busquen lleis generals.
 • Desqualifiquen les crítiques per part de les ciències
 • Invoquen ens immaterials o sobrenaturals inaccessibles a la recerca empírica, tals com a força vital, creació divina, inconscient metafísic, necessitat històrica, etc.
 • Proclamen i exigeixen que es reconegui el seu caràcter científic, però només davant el públic general, renunciant a posar a prova les seves explicacions davant la comunitat científica establerta.


Referències

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines