IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Aplicacions

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Aquesta pàgina ha estat creada per tenir informació sobre les matemàtiques a la vida quotidiana, i per adonar-nos de que encara que no ho paresqui les matemàtiques estan molt a la nostre vida.

Contingut

Els nombres racionals i irracionals

Els nombres irracionals es solen utilitzar per exemple quan medim alguna cosa, que sempre ens dona un nombre irracional o aproximat, encara que hi ha nombres irracionals que no es poden trobar a la vida quotidiana perquè en n'hi ha d'imaginaris. Els nombres racionals, solen servir per formular problemas perquè inclouen les fraccions i la raó i d'aquesta manera, es pot obtenir una expressió decimal periòdica, també a n'aquest gran grup, s'utilitzen les fraccions equivalents per obtenir fraccions ampliades i simplificades. També serveixen per passar d'un nombre decimal a la fracció generatriu corresponent i per calcular el valor d'un radical i expressar-lo en forma de potència amb exponent fraccionari.

Nombreracionals.jpg Pi.jpg

Els nombres enters

És un grup que inclou els nombres naturals, s'utilitzen molt a la vida diària. com per exemple, als termometres, que marquen la temperatura que pot ser negativa i positiva. També en una cosa molt simple; si tu l'hi deus 5 euros a un amic i tant sols en tens 4, te'n falta un per poder pagar el deute al teu amic i te'n quedes amb menys 1. Els nombres enters es els que feim per contar coses.

Nombresenters.gif

Potències i arrels

Són bàsiques per a qualsevol càlcul mínimament important en enginyeria, arquitectura, estadística i informàtica. Les arrels són operacions que no es solen utilitzar a la vida quotidiana ja que no hi ha cap manera d'utilitzarne. I les potències es poden utilitzar per elevar nombres molt elevats i també per els nombres molt petits.

Arrel.jpg Potencia.jpg


Els polinomis

Els polinomis, s'apliquen a molts de casos, bàsicament al tema de la construcció, sense polinomis, no es podria construir. Alguns exemples són: càlcul de la alineació d'antenes electromagnètiques mitjançant expansions polinomials també es pot calcular la població d'un cultiu de bacteris cristal·lografia dels raigs-x-per calcular l'estructura tridimensional de les proteïnes.

Polinomi.jpg

Les equacions

Tothom utilitza les equacions en la seva diària. Tan fàcil com saber que un bus tarda 20 minuts en arribar al cinema i saber l'hora de sortir de casa, estan en tot moment en la vida diària de tots, no necessàri fer-les d'amunt de en un paper perquè sigui una equació, i es poden arribar a fer sense endonar-se'n conta.

Equacio.jpg

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines