IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Alemu

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

moviments migratoris de n'alemu

N'Alemu, al contrari del que passa amb n'Efrem, no recorda gaire cosa de la seva situació anterior a l'edat de cinc anys, que és quan el vàrem adoptar nosaltres, però com que hi havia el seu germà major, n'Efrem torna a ser la font de informació més important que tenim.

N'Alemu és fill de na Mulu, un nom típic etíop, la mateixa mare que n'Efrem, però de pare diferent. El seu nom era o és Fsaha, Fasaha, Fesaha, etc, no sabem com s'escriu. Només que era del Tigray, una zona al nord d'Etiòpia, molt aprop de tota l'àrea per on es va moure i viure na Mulu, abans de posar-se malalta i morir. El pare de n'Alemu, un dia s'en va anar, i no va tornar. La gent del Tigray parla tigrinya i es coneguda per tenir una personalitat i caràcter obert, alegre i hospitalària. Una curiositat: és una zona famosa per les seves "figues de moro". Els cactus serveixen per a alimentar animals i persones.


Figues.jpg Figues2.jpg Figues3.jpg Figuesobertes.jpg Menjantfigues.jpg


Per molts de nins amhara, la regió i ètnia de n'Efrem i de n'Alemu, el concepte de tigrinya, o natiu del Tigray, és negatiu, perquè ho associen amb sinònim de guerra i de soldats. Aquesta zona fa frontera amb Eritrea, i és una àrea de conflicte armat intermitent des de fa anys. La guerra i els soldats provoquen moltes morts, malalties i altres problemes socials com ara l'increment de la prostitució, i en conseqüència de la sida, una autèntica plaga per a tota Àfrica. N'Alemu ha oblidat el seu idioma, l'amharic degut a que ja no el parla mai. Això no vol dir que sigui una pèrdua permanent. Si un dia torna a Etiòpia, el pot recuperar a força de pràctica! El seu germà Efrem en canvi, ha fet un gran esforç per a mantenir la seva llengua, que valoram molt i consideram que és molt meritós, ja que aquí no hi ha ningú per a practicar. Això sí, pot llegir una mica a algun llibre que tenim a ca nostra i també escoltar música etíop!

Sabem que n'Alemu va néixer a un poble que es diu Kókit, Cóquit, etc, o sigui, que no sabem com s'escriu, i que tampoc hem aconseguit trobar a cap mapa per ara. Sabem que está aprop de Metemma, i que és molt petit. També sabem que no té xarxa elèctrica.

Qui coneix n'Alemu, coneix la seva afició al menjar, especialment l'arròs, que és un dels records que té més vius de la seva mare biològica, na Mulu, que era una gran cuinera, i feia un arròs extraordinari. Però a Etiòpia, el menjar més típic, i un favorit per n'Alemu i n'Efrem és la injera, el plat nacional etíop per excel·lència, i que es fa amb farina de teff, un cereal que només creix a terres molt altes, com les d'Etiòpia. Es tracta d'una crep de gran tamany, sobre la que es posa carn, peix, ous bullits, o salses diverses, o un poc de tot, i que serà menjada amb les mans com a plat únic i compartida per tothom. Donar-se el menjar a la boca d'un a l'altre és signe de confiança i amor, un gran honor que no hauria de ser rebutjat, i que es coneix amb el nom de gursha. El nom científic del gra, Eragrostis tef, és grec, i té les seves arrels a les paraules eros i agrostis, que signifiquen amor i herba. El teff és l'herba de l'amor. La injera, tradicionalment, es menja damunt una taula que es diu messob i que està feta d'un material parescut al càrritx. Està cordat i decorat amb colors, seguint una tècnica parescuda a la de les nostres senalles.

Injer1.jpg Injer2.jpg
Agaf.jpg Gurshaa.jpg
Taulainjcompleta.jpg


El teff es comercialitza i pot comprar a qualsevol lloc de Etiòpia i també a molts altres llocs del món, però per ara no a Mallorca. La injera té un sabor amarg i fort, que combina molt bé amb sabors potents i picants amb moltes d'espècies . Una curiositat seria que molts de farangis, estranger en amharinya, confonen la injera amb un pedaç!


Plant1.jpg Gra2.jpg
Indust3.jpg Inje4.jpg

Després de viure una temporada a Cóquit, na Mulu, amb n'Efrem i n'Alemu encara molt petit, va mudar-se a Shahadi. Allà va treballar com a cuinera. N'Alemu va passar la majoria de la seva vida etíop a Shahadi. No va ser fins que la seva mare es va morir, i després d'intentar sobreviure amb l'ajuda d'alguns amics durant un temps, que n'Efrem i n'Alemu van viatjar cap a Gondar.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines