IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Web 2.0

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Introducció

La tecnologia ha evolucionat molt des de fa deu anys, ja que abans amb prou feines podíem visitar pàgines que només ens presentaven text i imatges fixes i, com a màxim, algun GIF animat que era el més modern de tecnologia a la WWW (world wide web).

Després varen arribar els sistemes que permeten enviar i rebre el correu electrònic a través de la web (webmail).

Com que el nivell d'interactivitat de la World Wide Web s'ha fet tan alt, la gent xerra d'una innovació o un "renaixement" d'aquesta eina, la Web 2.0 . El 2.0 és un futur en el qual els usuaris no dependrien d'una màquina en concret, la seva gran ventatja és que des de qualsevol màquina podrien tenir tots els seus documents i recursos residirien a la Xarxa. N'és un exemple el Google Talk, ara unificats en un sol producte que ens permet consultar el correu electrònic i xatejar amb els nostres contactes des de qualsevol ordinador a qualsevol lloc del món.

La web 2.0 és una nova representació de fer les aplicacions d'una web cap a un usuari final (sempre lliure), ja que fins ara les aplicacions havien estat tradicionals. També és una nova manera d'enfocar la web com una actitud per treballar de manera col·lectiva i amb una cooperació, no cap al terme tecnològic sinó d'actitud.

La ideologia

El web 2.0, més que un tipus de llenguatge, d'aplicacions o altres medis físics, és una idea, una manera de fer les coses. En el web 2.0 la informació s'actualitza constantment pels usuaris del mateix. Es busca el dinamisme de la informació, de manera que el contingut està permanentment modificat pels usuaris, on el treball és comunitari.

L'usuari és el productor i crític del contingut. La renovació, el futur. Internet està en constant actualització i les webs, un cop passat un temps, esdevenen inútils. Es per això que se cerca un treball constant per mantenir el contingut actualitzat i interessant per a tots, a l'abast de tothom i amb la intenció de crear una comunitat. Un exemple molt clar n'és el nostre wiki. Treball cooperatiu a distància.

A més a més, el web 2.0 cerca que sigui accessible per tothom, sense cap necessitat d'instal·lar algun tipus de hardware, l'usuari ha de poder visualitzar, modificar i criticar el que veu amb un simple navegador web.

Què és?

Web2.0fbassa.jpg

El Web 2.0 és un nou sistema de pàgines web que es basa en la lliure cooperació de les persones que el visiten, a més a més, sense la necessitat de instal·lar cap software al teu ordinador, això el fa accessible des de qualsevol lloc del món, només amb una connexió a Internet.


És la manera de fer feina a Internet i intentar que les webs no siguin una capsa tancada, si no què tothom pugui accedir-hi lliurement i col·laborar-hi. Amb aquest nou sistema, hi ha molta més comunicació entre els usuaris i facilita el progrés de la web. L'objectiu n'és el fàcil accés i una gran diversitat d'idees, opinions, etc.

Web2.0colors.jpg

Aquest nou sistema és el present i futur de la web, i a mesura que passi el temps, anirà prenent més importància i coneixença, no només per la seva simplicitat i facilitat d'utilització, sinó també per les seves diverses aplicacions.

L'usuari pot optar per un model de pagament per subscripció, un model gratuït finançat per publicitat, o bé serveis 100% gratuïts, que segurament n'hi haurà com n'hi ha actualment, creats i recolzats per empreses, associacions i fins i tot, particulars.

Evolució de la web, fins arribar a web 2.0

L'entorn de la Web ha evolucionat tant que ja podem parlar d'una nova versió, la web 2.0

Fa uns deu anys només podíem visitar planes que ens presentaven text i imatges fixes i, com a màxim, algun GIF animat. Després va venir el Flash i l'HTML dinàmic, els sistemes que permeten gestionar el correu electrònic a través de la web (webmail) i les aplicacions més interactives que empren els applets Java o controls ActiveX. A més, el nivell d'interactivitat de la World Wide Web s'ha fet molt alt. Ha arribat un moment, a hores d'ara, en que utilitzam les coses més bàsiques, com: Messenger, correu electrònic instantani, ...

I finalment ens arriba la nova web, més interactiva i més útil que abans, la Web 2.0.

Aplicacions

Una de les aplicacions més importants és el servei de Gmail i de Google Talk, que ara estan unificats en un sol producte, i això ens permet consultar el correu electrònic i xatejar amb els nostres contactes des de qualsevol ordinador i qualsevol lloc del món.


Web 1.0 Web 2.0
DoubleClick Google AdSense
Ofoto Flickr
Akamai BitTorrent
mp3.com Napster
Britannica Online Viquipèdia
Pàgines personals Bitàcores
Evite upcoming.org i EVDB
CMS Wikis
Ofoto Flickr
webs personals Blogs

Relació amb el nostre wiki

El wiki que hem fet nosaltres és una web amb el sistema 2.0. Un dels elements més importants i que més idetinfiquen el wiki com un mètode 2.0 és la seva funcionalitat; aquí, el treball final és sempre fruit de tots els participants, que modifiquen i critiquen la informació, és un mètode de fer feina aprofitant el que fem.

 • Podem participar en les pàgines de temes que ens interessen i dir que en sabem gratuïtament.
 • Així com tothom hi pot participar, podem veure qui ha fet cada una de les aportacions.
 • Podem tractar un tema a una nova pàgina (vegeu la nostra pàgina sobre la història de la nostra classe a l'Escola Mata de Jonc i sobre els nostres interessos).
 • Ens permet anar actualitzant dia a dia les diferents pàgines webs.
 • Podem discutir a través de la pestanya de discussió. És el nostre chat, ens permet aclarar els dubtes, proposar, etc.
  Vegeu com fem aquesta pàgina
 • Com que és feina de classe feta en horari lectiu i a casa, ens permet estar en contacte en tot moment amb el professor a fi de resoldre els nostres problemes, de proposar noves idees, etc.
 • Fins i tot si, per exemple, feim una feina amb les pautes completament diferents, un altre ens ho pot modificar per a que quedi més bé o ens ho pot informar a la discussió.
 • Podem aconsellar o suggerir sobre els nostres gusts rebent una resposta d'aquest consell o suggeriment.
 • El nou sistema de pàgines web ajuda a esquematitzar i a estructurar els continguts.
 • Per primer cop hem agafat apunts amb ordinador que llavors han quedat publicats a internet.
 • Ens facilita molt la feina en grup des de qualsevol ordinador que tengui internet.
 • A més, ens hem pogut informar de diferents temes i alguns, fins i tot, en diferents idiomes.


La web 2.0 ens ha influit acadèmicament en algunes asignatures, principalment en informàtica; també hem fet alguns treballs de física i química.

Exemples de sistemes que utilitzen 2.0

Google

 • Flikr.com: Un servei per compartir fotografies i imatges en línia.
 • Blogs:Un weblog és un espai personal d'escriptura a Internet. Tot i les diverses formes d'anomenar-lo (weblog, blog, dip o bitàcola), la paraula correcta en català és bloc. Es pot definir com un diari online, un lloc web que una persona utilitza per a escriure periòdicament, en el qual tota l'escriptura i l'estil s'utilitza via web.
 • Vimeo.com: Servei per compartir vídeos en línia
 • Viquipèdia (Wikipèdia): Veiem això clarament representat al nostre wiki, una feina comú, actualitzada dia a dia mitjançant el treball dels mateixos usuaris (nosaltres) i que només utilitzem un navegador per accedir-hi. És com el comunisme a internet. Entre tots i tots per igual.
 • Wiki: Lloc web on s'accepta que usuaris crein, editin, borrin o modifiquin el contingut de la pàgina web d'una forma interactiva, fàcil i ràpida. Això fa que sigui una eïna molt bona per la feina col·laborativa i en grup.
 • Wifi L'expressió Wi-Fi (abreviatura de Wireless Fidelity) s'utilitza com denominació genèrica per als productes que incorporen qualsevol variant de la tecnologia sense fil 802.11, que permet la creació de xarxes de treball sense cables (WLAN).
 • ajax
 • FON FON és un dels temes de moda en els blogs tecnològics. Per a qui camini fora de joc amb FON, aclarir que és l'empresa amb la qual Martin Varsavsky promet crear una xarxa Wi-Fi nacional (tot relatat en el seu blog) com alternativa a la telefonia mòbil i la seva tercera generació, una mica que ja apuntava a principis de mes. La seva pàgina és Fon.és i està encara en construcció.
 • amazon
 • firefox
 • php
 • Ajax
 • Bittorrent: És un programa P2P (peer to peer), en el que a la vegada que nosaltres descarreguem un arxiu altres clients poden devallársel també. El sistema combina les propietats P2P amb les de les descàrregues directes FTP per accelerar les descàrregues.
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines