IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Web 2.0

(Diferència entre revisions)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Què és?)
Línia 85: Línia 85:
 
* Ens facilita molt la feina en grup des de qualsevol ordinador que tengui internet.
 
* Ens facilita molt la feina en grup des de qualsevol ordinador que tengui internet.
 
* A més, ens hem pogut informar de diferents temes i alguns, fins i tot, en diferents idiomes.
 
* A més, ens hem pogut informar de diferents temes i alguns, fins i tot, en diferents idiomes.
 
+
[[Imatge:capturawiki.jpg|300px|thumb|left|Vegeu com fem aquesta pàgina]]
 
És així què ens podem referir a un nou sistema de pàgines webs a mesura que hi anem fent feina i ho anem coneguent.  
 
És així què ens podem referir a un nou sistema de pàgines webs a mesura que hi anem fent feina i ho anem coneguent.  
  
 
Cal remarcar doncs, que per a fer aquesta feina sobre la Web 2.0, estam utilitzat el propiament dit d'aquest nou sistema.
 
Cal remarcar doncs, que per a fer aquesta feina sobre la Web 2.0, estam utilitzat el propiament dit d'aquest nou sistema.
 +
  
 
===Com ens ha influit acadèmicament?===
 
===Com ens ha influit acadèmicament?===

Revisió de 08:21, 23 maig 2006

Contingut

Introducció

La tecnologia ha evolucionat molt des de fa deu anys, ja que antes amb prou feines podiem visitar pàgines que només ens presentaven text i imatges fixes i, com a màxim, algun GIF animat que era el més modern e tecnologia a la World Wide Web.

Després va venir els sistemes que permeten enviar i rebre el correu electrònic a través de la web (webmail).

Com que el nivell d'interactivitat de la World Wide Web s'ha fet tan alt, la gent xerra d'una innovació o un "renaixement" d'aquesta eina, la Web 2.0 . El 2.0 és un futur en el qual els usuaris no dependrien d'una màquina en concret, si no que podrien usar qualsevol màquina ja que tots els seus documents i recursos residirien a la Xarxa. N'és un exemple el Google Talk, ara unificats en un sol producte que ens permet consultar el correu electrònic i xatejar amb els nostres contactes des de qualsevol ordinador a qualsevol lloc del món.

La web 2.0 és una nova representació de fer les aplicacions d'una web cap a un usuari final (sempre lliure), ja que fins ara les aplicacions havien estat tradicionals. També és una nova manera de enfocar la web com una actitud per treballar de manera col·lectiva i amb una cooperació, no cap al terme tecnològic sinó d'actitud.

La ideologia

El web 2.0, més que un tipus de llenguatge, d'aplicacions o altres medis físics, és una idea, una manera de fer les coses. En el web 2.0 la informació s'actualitza constantment pels usuaris del mateix. Es busca el dinamisme de la informació, de manera que el contingut està permanentment modificat pels usuaris, on el treball es comunitari.

L'usuari és el productor i crític del contingut. La renovació, el futur. Internet està en constant actualització i les webs, un cop passat un temps, esdevenen inútils. Es per això que se cerca un treball constant per mantenir el contingut actualitzat i interessant per a tots, a l'abast de tothom i amb l'intenció de crear una comunitat. Un exemple molt clar n'és el nostre wiki. Treball cooperatiu a distància.

A més a més, el web 2.0 cerca que sigui accessible per tothom, sense cap necessitat d'instal·lar algun tipus de hardware, l'usuari ha de poder visualitzar, modificar i criticar el que veu amb un simple navegador web.

Què és?

El Web 2.0 és un nou sistema de pàgines web que es basa en la lliure cooperació de les persones que el visiten, a més a més, sense la necessitat de instal·lar cap software al teu ordinador, això el fa accessible des de qualsevol lloc del món, només amb una conexió a internet. És la manera de fer feina a internet i intentar que les webs no siguin una capsa tancada, si no que tothom pugui accedir-hi lliurement i col·laborar. Amb aquest nou sistema, hi ha molta més comunicació entre els usuaris i facilita el progres de la web. L'objectiu n'és el fàcil accés i una gran diversitat d'idees, opinions, etc.

Web2.0colors.jpg

Aquest nou sistema és el present i futur de la web, i a mesura que passi el temps, anirà prenent més importància i coneixença, no només per la seva simplicitat i facilitat d'utilització, sinó també per les seves diverses aplicacions.

L'usuari pot optar per un model de pagament per subscripció, un model gratuït finançat per publicitat, o bé serveis 100% gratuïts, que segurament n'hi haurà com n'hi ha actualment, creats i recolzats per empreses, associacions i fins i tot particulars.

Evolució de la web, fins arribar a web 2.0

L'entorn de la Web ha evolucionat tant que ja podem parlar d'una nova versió, la web 2.0

Fa uns deu anys només podíem visitar planes que ens presentaven text i imatges fixes i, com a màxim, algun GIF animat. Després va venir el Flash i l'HTML dinàmic, els sistemes que permeten gestionar el correu electrònic a través de la web (webmail) i les aplicacions més interactives que empren els applets Java o controls ActiveX. A més, el nivell d'interactivitat de la World Wide Web s'ha fet molt alt. Ha arribat a un moment, a hores d'ara, en que utilitzant les coses més bàsiques, com: Messenger, correu electrònic instantani, ...

I finalment ens arriba la nova web, més interactiva i més útil que abans, la Web 2.0.

Aplicacions

Una de les aplicacions més importants es el servei de Gmail i de Google Talk, que ara estan unificats en un sol producte, i això ens permet consultar el correu electrònic i xatejar amb els nostres contactes desde qualsevol ordinador i qualsevol lloc del món.


Web 1.0 Web 2.0
DoubleClick Google AdSense
Ofoto Flickr
Akamai BitTorrent
mp3.com Napster
Britannica Online Viquipèdia
Pàgines personals Bitàcores
Evite upcoming.org i EVDB

Relació amb el nostre wiki

El wiki que em fet nosaltres és una web amb el sistema 2.0. Cal destacar el que ens permet el fet de ser d'aquest sistema de pàgines:

 • Podem participar en les pàgines de temes que ens interessen i que en sabem gratuïtament.
 • Així com tothom hi pot participar, podem veure qui ha fet cada una de les aportacions.
 • Podem tenir una pàgina per a cada usuari.
 • Podem tractar un tema a una nova pàgina (vegeu la nostra pàgina sobre la història de la nostra classe a l'Escola Mata de Jonc i sobre els nostres interessos).
 • Ens permet anar actualitzant dia a dia les diferents pàgines webs.
 • Podem discutir a través de la pestanya de discussió. És el nostre chat, ens permet aclarar els dubtes, proposar, etc.
 • Com que és feina de classe feta en horari lectiu i a casa, ens permet estar en contacte en tot moment amb el professor a fi de resoldre els nostres problemes, de proposar noves idees, etc.
 • És així què, si per exemple feim una feina amb les pautes completament diferents, un altre ens ho pot modificar per a que quedi més bé o ens ho pot informar a la discussió.
 • Podem aconsellar o suggerir sobre els nostres gusts rebent una resposta d'aquest consell o suggeriment.
 • El nou sistema de pàgines web ajuda a esquemetitzar i a estructurar els continguts.
 • Per primer cop hem agafat apunts amb ordinador que llavors han quedat publicats a internet.
 • Ens facilita molt la feina en grup des de qualsevol ordinador que tengui internet.
 • A més, ens hem pogut informar de diferents temes i alguns, fins i tot, en diferents idiomes.
Vegeu com fem aquesta pàgina

És així què ens podem referir a un nou sistema de pàgines webs a mesura que hi anem fent feina i ho anem coneguent.

Cal remarcar doncs, que per a fer aquesta feina sobre la Web 2.0, estam utilitzat el propiament dit d'aquest nou sistema.


Com ens ha influit acadèmicament?

La web 2.0 ens ha influit acadèmicament en algunes assignatures, principalment en informàtica, també hem fet alguns treballs de física i química.

El canvi que hi ha hagut de no tenir web 2.0 a tenir-ne es que ara (mitjançant el wiki) podem fer feina a casa nostra, ens podem comunicar mitjançant l'apartat de discussió, podem consultar dubtes als professors que estan amb contacte amb nosaltres, es un projecte que es pot canviar el format en tot moment, no es una cosa fixa, es posa com mes ens agrada a tots;

així aprenem a fer feina en grup i deixam de banda l'individualisme, modificant i retocant el treball dels altres i acceptant que canviin el nostre.

Exemples de sistemes que utilitzen 2.0

 • 24SevenOffice
 • del.icio.us:El servei d'etiquetas.
 • Flickr.com: Un servei per compartir fotografies i imatges en linea
 • Google: Navegador
 • Netvibes.com: Servei de pàgina d'inici.
 • Vimeo.com: Servei per compartir vídeos en linea
 • Wikipèdia: Veiem això clarament representat al nostre wiki, una feina comú, actualitzada dia a dia mitjançant el treball dels mateixos usuaris (nosaltres) i que només utilitzem un navegador per accedir-hi. És com el comunisme a internet. Entre tots i tots per igual.
Web2.0fbassa.jpg
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines