IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Web 2.0

(Diferència entre revisions)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
(Exemples de sistemes que utilitzen 2.0:)
Línia 67: Línia 67:
 
És així què el wiki que nosaltres hem anat fent durant tot segon i tercer trimestre n'és un exemple de Web 2.0!
 
És així què el wiki que nosaltres hem anat fent durant tot segon i tercer trimestre n'és un exemple de Web 2.0!
  
== Exemples de sistemes que utilitzen 2.0: ==
+
=== Exemples de sistemes que utilitzen 2.0: ===
  
 
*24SevenOffice  
 
*24SevenOffice  

Revisió de 12:10, 19 maig 2006

Web2.0acdc.jpg

Contingut

Introducció

La tecnologia ha evolucionat molt des de fa deu anys, ja que antes amb prou feines podíem visitar paguines que només ens presentaven text i imatges fixes i, com a màxim, algun GIF animat que era lo mes modern amb tecnologia a la World Wide Web. Després va venir els sistemes que permeten enviar i rebre el correu electrònic a través de la web (webmail). I com que es nivell d'interactivitat de la World Wide Web s'ha fet tan alt que són sa gent xerra de una innovació o un "renaixement" d'aquesta eina, la Web 2.0 . El 2.0 es un futur en el qual els usuaris no dependrien d'una màquina en concret, si no que podrien usar qualsevol màquina ja que tots els seus documents i recursos residirien a la Xarxa. N'es un exemple el Google Talk, ara unificats en un sol producte que ens permet consultar el correu electrònic i xatejar amb els nostres contactes des de qualsevol ordinador a qualsevol lloc del món.

La web 2.0 és una nova representació de fer les aplicacions d'una web cap a un usuari final (sempre lliure), ja que fins ara les aplicacions havien estat tradicionals. També és una nova manera de enfocar la web com una actitud per treballar de manera col·lectiva i amb una cooperació, no cap al terme tecnològic sinó d'actitud.

Què és?

Aquest format permet una feina més col·lectiva i sense necessitat de devallar-se programes, sino a la pròpia web. És la manera de fer feina a internet i intentar que les webs no siguin una capsa tancada, si no que tothom pugui accediri lliurement i col·laborar. Amb aquest nou sistema, hi ha molta més comunicació entre els usuaris i facilita el progres de la web.

Fa uns deu anys només podíem visitar planes que ens presentaven text i imatges fixes i, com a màxim, algun GIF animat.

Després va venir el Flash i l'HTML dinàmic, els sistemes que permeten gestionar el correu electrònic a través de la web (webmail) i les aplicacions més interactives que empren els applets Java o controls ActiveX. A més, el nivell d'interactivitat de la World Wide Web s'ha fet molt alt.

I finalment ens arriba la nova web, més interactiva i més útil que abans, la Web 2.0.

Aquest nou sistema és el present i futur de la web, i a mesura que passi el temps, anirà prenent més importancia i coneixença, no només per la seva simplicitat i facilitat d'utilització, sinó també per les seves diverses aplicacions.


Web2.0colors.jpg

L'ussuari pot optar per un model de pagament per subscripció, un model gratuït finançat per publicitat, o bé serveis 100% gratuïts, que segurament n'hi haurà com n'hi ha actualment, creats i recolzats per empreses, associacions i fins i tot particulars.

La ideologia

El web 2.0, més que un tipus de llenguatge, d'aplicacions o altres medis físics, és una idea, una manera de fer les coses. En el web 2.0 la informació s'actualitza constantment pels usuaris del mateix. Es busca el dinamisme de la informació, de manera que el contigut està permanentment modificat pels usuaris, on el treball es comunitari.

A més a més, el web 2.0 cerca que sigui accessible per tothom, sense cap necessitat d'insatal·lar algun tipus de hardware, l'usuari ha de poder visualitzar, modificar i criticar el que veu amb un simple navegador web.

Aplicacions

Una de les aplicacions més importants es el servei de Gmail i de Google Talk, que ara estan unificats en un sol producte, i això ens permet consultar el correu electrònic i xatejar amb els nostres contactes desde qualsevol ordinador i qualsevol lloc del món.

Web 1.0 Web 2.0
DoubleClick Google AdSense
Ofoto Flickr
Akamai BitTorrent
mp3.com Napster
Britannica Online Wikipedia
Pàgines personals Bitàcores
Evite upcoming.org i EVDB

Relació amb el nostre wiki

El wiki que em fet nosaltres és una web amb el sistema 2.0 ja que ens permet anar actualitzant dia a dia la nostre pàgina.

Cal destacar que ens permet discutir, aconsellar, podem agafar apunts amb l'ordinador que llavors queden publicats a internet, podem fer suggeriments, etc. i gràcies a tot això, facilita la feina en grup que aquesta, quedarà publicada a internet. Com que és feina de classe feta en horari lectiu o no, ens permet estar en contacte en tot moment amb el professor a fi de resoldre els nostres problemes, de proposar noves idees, etc.

És així què el wiki que nosaltres hem anat fent durant tot segon i tercer trimestre n'és un exemple de Web 2.0!

Exemples de sistemes que utilitzen 2.0:

  • 24SevenOffice
  • del.icio.us, el servei d'etiquetas.
  • Flickr.com: Un servei per compartir fotografies i imatges en linea
  • Google: Navegador
  • Netvibes.com: Servei de pàgina d'inici.
  • Vimeo.com: Servei per compartir videos en linea
  • Wikipèdia: Veiem això clarament representat al nostre wiki, una feina comú, actualitzada dia a dia mitjançant el treball dels mateixos usuaris (nosaltres) i que només utilitzem un navegador per accedir-hi. És com el comunisme a internet. Entre tots i tots per igual.


És l'evolució que pareix la tecnologia des del format tradicional al format web. Aquest format permet una feina més col·lectiva i sense necessitat de devallar-se programes, sino a la pròpia web. És la manera de fer feina a internet.Evolució de la web, fin arribar a web 2.0

L'entorn de la Web ha evolucionat tant que ja podem parlar d'una nova versió, la web 2.0

La nova web és més interactiva i més útil que abans; fa deu anys amb prou feines podíem visitar planes que només ens presentaven text i imatges fixes. Després aparegueren algun GIf animat dins les pàgines però ja era lo màxim que podia haver dins la tecnologia, però ha canviat molt les coses i a més molt ràpidament. Ha arribat a un moment, a hores d'ara, en que utilitzant les coses més bàsicques, com: Messenger, correu electrònic instantani, ... Ja estarem entrat en el futur de la nova pàgina web, la web 2.0!
El Web 2.0 és un nou sistema de pàgines web que es basa en la lliure cooperació de les persones que el visiten, a més a més, sense la necesitat de instalar cap software sl teu ordinador, això el fa accesible desde qualsevol lloc del món, només amb una conexió a internet.

L'objectiu n'és el fàcil accés i una gran diversitat d'idees, opinions, etc.

Un exemple n'és el wiki, youtube, google, etc.

Web2.0fbassa.jpg
Com ens ha influit acadèmicament?

La web 2.0 ens ha influit acadèmicament en algunes assignatures, principalment en informàtica, també hem fet alguns treballs de física i química.

El canvi que hi ha hagut de no tenir web 2.0 a tenir-ne es que ara (mitjançant el wiki) podem fer feina a casa nostra, ens podem comunicar mitjançant l'apartat de discussió, podem consultar dubtes als professors que estan amb contacte amb nosaltres,... El wiki (exemple de web 2.0) es un projecte que canvia constantment,

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines