IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Reaccions Químiques

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Què són?

Són uns canvis químics en els quals, partint d’uns elements o compostos inicials anomenats reactius, n'obtenim d'altres al final anomenats productes, totalment diferents i de propietats físico-químiques distintes.

Algunes reaccions químiques emeten energia (per exemple sonora, lluminosa, tèrmica, etc.) i d'altres, n'absorbeixen. Les reaccions químiques que n'alliberen s'anomenen reaccions exotèrmiques en canvi, les que n'absorbeixen s'anomenen endotèrmiques.

Com manipular les substàncies del laboratori?

Primer de tot, hem de llegir al precinte de l'envàs del producte les seves característiques; segons aquestes, haurem de tractar amb aquest producte d'una manera o d'una altra. Per exemple, en cas de que sigui inflamable, haurem de procurar no encendre foc a l'habitació; si és toxic, no l'haurem d'ingerir; si és corrosiu, l'haurem de tractar amb guants; etc.

  • Mai podrem retornar un producte al seu envàs original despés d'haver estat en contacte amb altres substàncies o envasos ja que diríem que aquesta ha estat contaminada

Teoria sobre els àcids i les bases

  • Base: Substància que en dissolució aquosa accepta ions d'hidrogen.
  • Àcid: Substància que conté hidrogen i en dissolució aquosa, cedeix ions d'hidrogen.

El pH mesura el grau d'acidesa d'una substància aquosa. Segons aquesta acidesa, el pH variarà en una escala que va de l'1 fins al 14 Un àcid és aquella substància que tengui un pH des d'1 fins a 6. Si té un pH de 7, la substància és neutra. En el cas de que el seu pH sigui major que 7, direm què és una base.

El pH es mira amb l'indicador, una substància que canvia de color en presència d'àcids o de bases.

Escala del pH

Un exemple d'una substància àcida seria la llimona ja que conté àcid cítric. D'altra banda, podríem nomenar l'aigua com a substància de pH neutre i, en canvi, la llet com a base.

Experiments:

Amb la cinta de magnesi:

Cinta de magnesi

El primer que vàrem fer va ser agafar un troç de cinta de magnesi amb unes pinces. Després, vàrem encalentir aquest magnesi amb un encenedor. Al fer prendre aquesta cinta de magnesi, observàrem en l'habitació fosca que la cinta va desprendre una llum forta i brillant.

  • El resultat de que creméssim la cinta vàren ser unes cendres de color blanquinós, que eren òxid de magnesi(MgO).

Amb àcids:

Vàrem comprovar que un sabó podria arribar a cremar si tenies les mans brutes. En tocar i fregar els dits amb unes llenties de sabó, i afegit-hi aigua, reaccionaven químicament amb la brutor (greix) de les mans. També vàrem comprovar qué un àcid tan temut com l'àcid sulfuric es pot beure dissolt en aigua.

Amb el Zinc:

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines