IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Reaccions Químiques

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Contingut

Què és?

És un canvi químic en el qual partint d’uns elements o compostos inicials ( anomenats reactius ) obtenim uns altres al final ( anomenats productes ) totalment diferents i de propietats físico-químiques distintes.

Algunes reaccions químiques emeten energia (per exemple sonora, lluminosa, tèrmica etc) i d'altres n'absorbeixen. Les reaccions químiques que n'alliberen s'anomenen reaccions exotèrmiques en canvi, les que n'absorbeixen s'anomenen endotèrmiques.

Com manipular les substàncies del laboratori?

Primer de tot, hem de llegir eal precinte de l'envàs del producte les seves característiques; segons aquestes haurem de tractar amb aquest producte d'una manera o una altra. En cas de que sigui inflamable, haurem de procurar no encendre foc a l'habitació; si és toxic, no l'haurem d'ingerir; si és corrosiu, l'haurem de tractar amb guants etc.

Mai podrem retornar un producte al seu envàs original despés d'haver estat en contcte amb altres substàncies o envasos. En aquest cas, direm que aquesta substància ha estat contaminada

Teoria sobre els àcids i les bases

Base: substància que en dissolució aquosa accepta ions hidrogen.

Àcid: substància que conté hidrogen i en dissolució aquosa cedeix ions hidrogen.

El pH mesura es grau d'acidesa d'una substància aquosa. Segons l'acidesa de la solució, el pH variarà en una escala que va de l'1 fins al 14 Un àcid és aquella substància que tengui un pH des d'1 fins a 6. Si te un pH de 7, la substància és neutra. En el cas de que tengui un Ph de més de 7, direm què és una base.

El pH es mira amb un indicador, que és una substància que canvia de color en presència d'àcids o de bases. (Vegeu imatge)

Escala.jpg

Un exemple d'una substància àcida seria la llimona. Te àcid cítric. Podriem nomenar l'aigua com a substància de pH neutre, i la llet com a base.

Experiment amb cinta de magnesi

  • El primer que vàrem fer va ser agafar un troç de cinta de magnesi amb unes pinces.
  • Després el vàrem encalentir amb un encenedor.
  • Al fer prendre la cinta de magnesi, observarem que aquesta va desprendre una forta llum brillant.
  • El resultat de que cremessim la cinta, vàren ser unes cendres de color blanquinós, que eren oxid de magnesi(MgO).
Cinta de magnesi

El magnesi venia en forma de cinta


Experiment amb Àcids

Vàrem comprovar que un sabó podria arribar a cremar si tenies les mans brutes. En tocar i fregar els dits amb unes llenties de sabó, i afegit-hi aigua, reaccionaven químicament amb la brutor (greix) de les mans. També vàrem comprovar qué un àcid tan temut com l'àcid sulfuric (que algú corregeixi si m'equivoc) es pot beure (dissolt en aigua, clar)

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines