IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Raor

De Matawiki
Revisió de 14:49, 20 ago 2006; Mpons (Discussió | contribucions)
(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Xyrichtys novacula


Morfologia:

El cos és molt comprimit lateralment i les escames són groses. Presenta un perfil cefàlic vertical. Els ullls són petits i es troven a la part superior del cap. La boca, també petita, presenta uns forts incisius que surten a l'exterior de la boca. La dorsal és molt llarga amb la part anteriro baixa. L'anal és llarga. La caudal és, el contrari petita. És de color gris rosat amb línies transversals blaves en el cap. El ventre és blanc i les aletes són rosades i blaves. El mascle té una taca blava al ventre i té el dors verdós.

Un exemplar

Biologia i Habitat

És bentònic i viu a grans extensions d'arena molt fina i neta, on s'enterra, afondàries que xomprenen entre els 2 i 50 metres (a l'hivern es troba a major fondària). És l'únic làbrid que només apareix a fons arenosos. Viu en petites agrupacions (un mascle amb diverses famelles). Quan es veu amanaçada entra de ca`dins l¡arena i queda ben enterrada. S'alimenta de tot tipus d'invertebrats bentònics. Es reprodueix durant l'estiu quan s'a`roèn a la costa. Els ous són planctònics. La ralla màxima és de 30 cm. Els mascles són majors que les femmeles. Apareix a aigues cpalides i rempersdes del Mediterrani i de l'Atlàntic. És més abundant a la zona meridional dins el Mediterrani occidental.

Veda

Una veda és un periode de temps en el qual no es pot pescar, la espècia que hi estigui. En el cas del raor en te una:

S'estableix un període de veda específic per a la pesca del raor (Xyrichthys novacula) des de l'1 d'abril fins al 15 d'agost, excepte per a les aigües d'Eivissa i Formentera que serà des de l'1 d'abril fins al 31 d'agost. Si en els períodes de veda establerts es produeixen captures accidentals d'exemplars de les espècies característiques definides més amunt, aquestes no es podran dur a bord, transbordar, desembarcar, transportar, emmagatzemar, vendre, exposar o comercialitzar, i serà obligat retornar-les a la mar immediatament. L'incompliment serà sancionat conformement al que disposa la Llei 14/99, d'1 de juny, per la qual s'estableix el règim i control per a la protecció dels recursos pesquers i altres disposicions concordants.

Pesca

La pesca dels raons es una costum autòctona amb molta tradició que cada mes d'agost es repateix entorn de la costa mallorquina. Aquest any (2006)s'han incrementat considerablement les llicències de pesca, que ara ja rocen les 46.000. La pesca dels raons es sol afectuar des de una embarcació al volantí, o amb canya i rodet, amb hams petits que són de 10 o 12 i amb esca (pot ser: gamba, calamar, tot tipus de cucs...) Es poden pescar a qualsevol hora del dia, i amb la guantitat de 50 exemplars per llicència i dia.

Etimologia

El peix dit raor rep el nom, per la seva semblança del ganivet molt esmolat emprat per afaitar, ja que és molt pla de costat. també el nom llati i greg del peox xirychtys novacula, té relació amb l'instrument (de Novacula raor ve un dinònim de raor que és navalla)

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines