IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

P2P

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Què és?

És el que s'anomena una xarxa informàtica entre iguals (en inglès peer-to-peer que és més conegut com a P2P), es refereix a una xarxa que no té clients ni servidors fixes, sinó una serie de nodes que es comporten a la vegada com clients i servidors dels altres nodes de la xarxa.

El P2P es basa principalment en la filosofia de que tots els usuaris han de compartir.

Funcionament

Degut a que la majoria d'ordinadors domèstics no tenen IP fixa, sinó que els hi és assignada pel proveïdor (ISP) en el moment de conectar-se a Internet, no poden conectar-se entre si perquè no saben les direccions que han de fer servir. La solució és realitzar una conexió a un servidor amb direcció d'IP fixa, que s'encarrega de mantenir la relació d'IPs dels clients de la xarxa. Després, els clients ja tenen la informació sobre la resta de la xarxa i poden intercanviar informació entre sí, sense intervenció dels servidors.

Això permet la lliure circulació d'arxius com ara música, vídeos o imatges.

A Espanya hauria d'estar prohibit, però advocats especialitzats en aquest tema i algunes associacions de consumidors afirmen que és legal ja que es tractaria de la copia privada que després tu comparteixes amb altre gent, suposant que tu abans has comprat l'original (encara que tu pots passar la còpia de la còpia de la còpia de l'original sense conèixer de qui és).

exemples

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines