IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Manual dels alumnes sobre el gimp

(Diferència entre revisions)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia 150: Línia 150:
 
Per aconseguir-ho només tens que fer copia o enganxa a l'imatge del document de text o de la presentació de diapositives i després engegar el Gimp i fer clic a '''Fitxer>Adquireix>Del porta-retalls'''.
 
Per aconseguir-ho només tens que fer copia o enganxa a l'imatge del document de text o de la presentació de diapositives i després engegar el Gimp i fer clic a '''Fitxer>Adquireix>Del porta-retalls'''.
 
D'aquesta manera ja hauràs aconseguit l'imatge i només et restarà guardarla.  
 
D'aquesta manera ja hauràs aconseguit l'imatge i només et restarà guardarla.  
 +
 +
== Links de tutoriols del Gimp ==
 +
*[http:///www.softcatala.org/projectes/gimp/tutorial/index.htm Tutorial de GIMP en Català]
 +
  
  

Revisió de 08:39, 4 maig 2007

Nota: amb alumnes ens referim a tot el que estigui aprenent a manejar el gimp com de la nostra escola com d'altres.


Contingut

Introducció

Aquest manual sobre el gimp ha estat creat per alumnes que estam aprenent a utilitzar el gimp i és un punt de trobada dels descubriments que han fet experimentant amb el Gimp i de tutorials que puguin resular útils traduïts, tot això fará que ens ajudem mutuament i ens sigui més fàcil aprendre a manejar es gimp.

En definitiva, que esteim fent un tutorial lliure del Gimp Gimp.png:

 • Podem veure el seu codi.
 • El podem millorar.
 • El podem redistribuïr sense cap mena de por.

Cada nova possibilitat descoberta s'indicarà amb un títol (==D'aquesta mena (emprant dos iguals)==i després els pasos a seguir per realitzar-ho:

Si teniu algún dubte podeu escriure les vostres preguntes aquí

Eines

Podeu trobar una introducció a les eines del Gimp aquí.

Canviar sa mida de s'imatge (a escala)

Es problema es que tens una imatge enorme i vols penjarla a una web sense que pessi massa i que se vegi bé.

Es Gimp obri directament s'imatge de manera que encaixi a la pantalla, si l'imatge és realment més gran que la pantalla el Gimp s'encarrega d'allunyar l'imatge fins que la vegis. O sigui que es fet de que s'imatge encaixi a sa pantalla no vol dir que l'haguis reduïda a sa mida de sa pantalla.

1. T'has d'assegurar que s'imatge estigui en mode RGB, ho pots comprovar clicant Imatge>Mode>RGB o mirant la barra de títol.

2. Clica a Imatge>Escala l'imatge. S'obrirà un diàleg (una finestra nova) anomenat "Escala l'imatge".

3. Si tens pensada una nova mida per l'imatge escriula en nombres als diferents parámetres.

3. Alternativa: si el que saps és que vols una imatge de 100 mm. d'amplada canvia les unitats a milímetres i després escriu un 100 a l'amplada.

Recomanació: deixa al Gimp estalviar-te la meitat de la feina només escribint un dels parámetres (altura o amplada), el parámetre que no indiquis tú sirà canviat per el Gimp de manera que quedi una imatge ben proporcionada. Aquest canvi automàtic el realitzarà el Gimp si a l'icona de una cadena que uneix l'amplada i la llargària es veu la cadena unida, si es veu separada el Gimp no t'estalviarà feina i tu hauràs d'escriure tant la llargada com l'amplada de manera (sempre que ho vulguis) que quedi una imatge proporcionada, amb els càlculs que això suposa.

Efecte Andy Warhol

Per explicar això posaré com a exemple a retocar s' imatge anomenada "logo gros negre transparent"; la podeu trobar a es directori "logo" de sa carpeta "Alumnes" al disc dur de l'escola i a la web aquí.

 1. Obre el Gimp. [Imatge:ScreenShot005.jpg|Demostració]
 2. Obre s'imatge "logo gros negre transparent.gif".
 3. Clica Imatge>Mode>RGB per estar segur de que podrem treballar correctament amb es colors de aquesta imatge.
 4. Clica a l'eina selecció per color Gimp-eines-percolor.png , després clica damunt la mata; d'aquesta manera, com que tota és del mateix color exacte, ja tendràs tota la mata seleccionada.
 5. Per poder treballar amb la mata i el fons de manera separada quan tenguis seleccionada la mata clica a Capes>Nova capa. Ja tens el fons de l'imatge separat de la mata.
 6. Per fer un petit truc elimina la capa anomenada "fons" (aquesta és la capa a sa que hi pots veure sa mata pintada en verd al diàleg de capes). Ara només et quedarà una imatge transparent amb sa silueta exacta de sa mata seleccionada. Per canviar es color de sa mata agafa es cubell de pintura Gimp-eines-cubell.png , tria un color, i clica damunt l'imatge, la mata quedarà emplenada d'aquell color.
 7. Si ara cliques a Selecciona>Inverteix (Ctrl+I) quedarà seleccionat només el fons (sense la mata), després d'això fes clic a Selecciona>Nova capa. Selecciona al diàleg de capes la nova capa per a poder treballar només amb es fons, sense afectar a sa mata. Ara torna a agafar es cubell de pintura, tria es color de fons i clica damunt l'imatge. Ja tens colorejats tant la mata com el fons.
 8. Es toc final per aconseguir aquest efecte és una línia que traça el contorn de la mata amb un altre color:

Primer de tot has de tenir seleccionada sa silueta de sa mata. Si no la tens seleccionada fes com abans i clica a selecció per color i clica a la mata. Després selecciona el color que vulguis que tengui la línia del contorn. Posteriorment, fes clic a Edita>Traça la selecció i al diàleg que s'obri escriu els píxels de grossor que vols que tengui la línia. Quan ho tenguis seleccionat fes clic a D'acord. Ja ho tens

 • Alternativa: si enlloc de colorejar el que vols és afegir patrons a la silueta de la mata i al fons quan tenguis seleccionada la mata arrossega-hi un patró, després clica a Selecciona>Inverteix I arrosega-hi el patró que tenguis triat per al fons.

Recomanació: Per a que l'efecte Andy Warhol estigui més aconseguit emplena la mata i el fons amb colors "pop" (molt cridaners).

Els resultats de realitzar aquests pasos poden ser molt satisfactoris:

Rolmos3.jpeg Rolmos2.jpg Rolmos5mata.jpeg
Andy Che.jpg Rolmos7mata.jpeg Rolmos1.jpg
RolmosChe.jpg Logo gros negre transp3.jpg Logo gros negre transp5.jpg

Manera Alternativa

Una manera de modificar l'efecte Andy Warhol utilitzant colors degradats es la seguent:

Si voleu veure una imatge augmentada cliqueu-la al damunt.

Recomenació: Quan useu la eina Gimp-eines-mescla.png (eina de color degradat) toqueu la opció degradat. D'aquesta manera us podran sortir resultats més diferents i més elegants.


Diversos resultats:

Si hi ha qualque dubte el podeu consultar a la pàgina de discussió d'aquest manual.


Fer una captura de pantalla

Fer una captura de pantalla amb el Gimp és extremadament fàcil. Has de seguir els passos següents:

 1. Fes clic a Fitxer>Adquireix>Captura de pantalla... i s'obrirà un diàleg anomenat WinSnap ("Win" ve de window o windows que significa finestra/es i "Snap" és un verb que significa "prendre una instantànea").
 2. Al diàleg pots escollir entre dues opcions:
Capturar una única finestra.
Capturar la pantalla sencera

Tria l'opció que desitjis i després tria els segons que vols que el Gimp esperi fins que es realitzi la captura, si vols que no esperi escriu 0 als segons.

 • Si has triat l'opció "captura una pantalla" fes clic a la creu i arrosségala fins a la finestra que vols capturar.

Després d'uns segons s'obrirà la teva captura al Gimp. Ja la pots editar i guardar.

 • En cas que utilitzis qualsevol distribució linux podràs realitzar caputres de pantalla amb el programa KSnapshot, és util i molt sezill d'usar.

Adquirir imatges del port-retalls

Situació: t'han enviat un document de text o una presentació de diapositives amb imatges molt bones que vols tenir com a imatges independentment del document.

Per aconseguir-ho només tens que fer copia o enganxa a l'imatge del document de text o de la presentació de diapositives i després engegar el Gimp i fer clic a Fitxer>Adquireix>Del porta-retalls. D'aquesta manera ja hauràs aconseguit l'imatge i només et restarà guardarla.

Links de tutoriols del Gimp

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines