IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Magnesi i zinc amb HCl

(Diferència entre revisions)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
(ortografia)
Línia 1: Línia 1:
 
== Introducció ==
 
== Introducció ==
Això es la memoria d'una experiència de Química, realitzada per 5 alumnes de la classe de 4t d'ESO, Física i Química, en concret n'[[Usuari:Oferrer|Oriol Ferrer]], en [[Usuari:Poliver|Pau Oliver]], en [[Usuari:Pplanas|Pau Planas]], en [[Usuari:Mpons|Maties Pons]], en [[Usuari:Jserra|Joan Serra]] i n'[[Usuari:Lvaquer|Alba Vaquer]]. Aquesta experiència tractava de com reaccionarien el zinc (Zn) i el magnesi (Mg) amb una dissolució d'àcid clorhídric (HCl). En aquesta pàgina intentarem explicar com ho varem fer i que va passar, entre altres coses, com ara, material utilitzats, les equacions químiques, els reactius limitants,...
+
Això es la memòria d'una experiència de Química, realitzada per 5 alumnes de la classe de 4t d'ESO, Física i Química, en concret n'[[Usuari:Oferrer|Oriol Ferrer]], en [[Usuari:Poliver|Pau Oliver]], en [[Usuari:Pplanas|Pau Planas]], en [[Usuari:Mpons|Maties Pons]], en [[Usuari:Jserra|Joan Serra]] i n'[[Usuari:Lvaquer|Alba Vaquer]]. Aquesta experiència tractava de com reaccionarien el zinc (Zn) i el magnesi (Mg) amb una dissolució d'àcid clorhídric (HCl). En aquesta pàgina intentarem explicar com ho varem fer i que va passar, entre altres coses, com ara, material utilitzats, les equacions químiques, els reactius limitants,...
  
 
== Materials ==
 
== Materials ==
Línia 33: Línia 33:
  
 
*El primer que farem es mesurar les quantitats dels reactius.
 
*El primer que farem es mesurar les quantitats dels reactius.
*Començarem amb el magnèsi i intentarem aproximar-mos a la quantitat de 1 gram aproximadament.
+
*Començarem amb el magnesi i intentarem aproximar-mos a la quantitat de 1 gram aproximadament.
*Damunt la balança col·loquem el vidre de rellotge, que ens servirà de base on colocar la quantitat de magnesi, i cuidadosament abocarem el reactiu observant el valor que representa la balança.
+
*Damunt la balança col·loquem el vidre de rellotge, que ens servirà de base on col·locar la quantitat de magnesi, i cuidadosament abocarem el reactiu observant el valor que representa la balança.
 
*Anotem la quantitat exacta que ens indica la balança (1.3 grams) i realitzam el mateix procés amb el zinc, anotant el resultat, 1 gram.
 
*Anotem la quantitat exacta que ens indica la balança (1.3 grams) i realitzam el mateix procés amb el zinc, anotant el resultat, 1 gram.
 
*El magnesi i el zinc que em mesurat els abocarem a dos vasos de precipitats diferents.
 
*El magnesi i el zinc que em mesurat els abocarem a dos vasos de precipitats diferents.
Línia 40: Línia 40:
 
*Després abocarem l'àcid clorhídric a un tercer vas de precipitats, i l'hi varem afegir 100 ml d'aigua destil·lada.
 
*Després abocarem l'àcid clorhídric a un tercer vas de precipitats, i l'hi varem afegir 100 ml d'aigua destil·lada.
 
*Just després d'haver dut a terme aquest pas abocarem uns 50 ml aproximadament de la dissolució de HCl a cada un dels altres dos vas de precipitats.
 
*Just després d'haver dut a terme aquest pas abocarem uns 50 ml aproximadament de la dissolució de HCl a cada un dels altres dos vas de precipitats.
*Observarem el que va succeir, i va ser que el magnesi va reaccionar més rapidament que el zinc, però les dues reaccions va passar el mateix, els dos van alliberar un gas, anomenat O2 o més conegut com óxigen, en forma de bombolles petites.
+
*Observarem el que va succeir, i va ser que el magnesi va reaccionar més ràpidament que el zinc, però les dues reaccions va passar el mateix, els dos van alliberar un gas, anomenat O2 o més conegut com oxigen, en forma de bombolles petites.
  
  

Revisió de 19:49, 6 juny 2008

Contingut

Introducció

Això es la memòria d'una experiència de Química, realitzada per 5 alumnes de la classe de 4t d'ESO, Física i Química, en concret n'Oriol Ferrer, en Pau Oliver, en Pau Planas, en Maties Pons, en Joan Serra i n'Alba Vaquer. Aquesta experiència tractava de com reaccionarien el zinc (Zn) i el magnesi (Mg) amb una dissolució d'àcid clorhídric (HCl). En aquesta pàgina intentarem explicar com ho varem fer i que va passar, entre altres coses, com ara, material utilitzats, les equacions químiques, els reactius limitants,...

Materials

 • Els materials que emprarem per a l’experiència són els següents:
  Proveta

- Una proveta

- Una espàtula

- Un embut

- Dos vidres de rellotge

- Tres vasos de precipitats
Vas de precipitats

- Una balança

- Aigua destil•lada


 • I els reactius per a que es dugui a terme la reacció química:

- Magnesi (Mg)

- Zinc (Zn)

- Àcid clorhídric (HCl)

Realitzacions

Un cop tinguem tots els materials esmentats en l’apartat anterior realitzarem l’experiment de la manera següent:

 • El primer que farem es mesurar les quantitats dels reactius.
 • Començarem amb el magnesi i intentarem aproximar-mos a la quantitat de 1 gram aproximadament.
 • Damunt la balança col·loquem el vidre de rellotge, que ens servirà de base on col·locar la quantitat de magnesi, i cuidadosament abocarem el reactiu observant el valor que representa la balança.
 • Anotem la quantitat exacta que ens indica la balança (1.3 grams) i realitzam el mateix procés amb el zinc, anotant el resultat, 1 gram.
 • El magnesi i el zinc que em mesurat els abocarem a dos vasos de precipitats diferents.
 • A continuació mesurarem 5 ml de àcid clorhídric, HCl, amb ajuda de la proveta i un embut.
 • Després abocarem l'àcid clorhídric a un tercer vas de precipitats, i l'hi varem afegir 100 ml d'aigua destil·lada.
 • Just després d'haver dut a terme aquest pas abocarem uns 50 ml aproximadament de la dissolució de HCl a cada un dels altres dos vas de precipitats.
 • Observarem el que va succeir, i va ser que el magnesi va reaccionar més ràpidament que el zinc, però les dues reaccions va passar el mateix, els dos van alliberar un gas, anomenat O2 o més conegut com oxigen, en forma de bombolles petites.


Equacions químiques

Reactius limitats

Quantitat de productes obtinguts

Reacció química i energia

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines