IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

Laika

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

The Right Stuff - Biografies
Ernst Mach · Laika · Ham el ximpanzé · Iuri Gagarin · Chuck Yeager · John Glenn
Gordon Cooper· Gus Grissom · Alan Shepard · Walter Schirra · Donald Slayton · Scott Carpenter

La gossa Laika

Quasi un mes després de que els russos posessin en òrbita l' Sputnik 1 el 3 de novembre de 1957, enviaren el segon satèl·lit artificial; l'Sputnik 2, amb un ésser viu al seu interior: la gossa Laika, d'uns 6 kg de pes.

L'elecció

<p align='justify'> L'animal era un gos abandonat que va ser capturat i preparat; l'escolliren ja que els responsables de la missió consideraven que els gossos vagabunds eren capaços de sobreviure en condicions més difícils que aquells que vivien a l'entorn familiar.

El viatge d'aquesta gossa va estar ple de complicacions: la cabina de l'Sputnik li deixava poc espai, l'oxigen li era entregat per un sistema generador d'aigua i l'aliment i l'aigua li era entregada en forma de gelatina.

Durant el vol

Quan va començar el viatge, el pols de l'animal es va triplicar i es començà a posar nerviosa. Així i tot, la Unió Soviètica va dir que l'animal es trobava bé i restava tranquil·la, i que pocs dies després tornaria a la terra. La realitat era molt diferent.

Electrocardiograma de la cussa

Per començar, no hi havia manera de que l'animal arribés viu a la terra i els enginyers russos planejaven mantenir-la uns 10 dies amb vida fins que les reserves d'oxigen s'acabessin; finalment decidiren anunciar que l'animal no tornaria viu, i que havia mort una setmana després d'estar orbitant. Realment, l'Sputnik 2 tornà a l'atmosfera terrestre l'abril de 1598 amb a seva càrrega biològica morta.

Després del vol

El 2002 però, es conegué tota la realitat gràcies al científic Dimitri Malashenkov: Laika havia mort unes hores després degut a les altes temperatures i el pànic. La cussa només va sobreviure 4 òrbites degut a problemes tècnics de l'Sputnik 2; el satèl·lit no s'havia separat de la darrera etapa del coet i l'animal va haver de suportar una gran humitat i temperatures d'uns 40ºC que acabaren amb la seva vida entre 5 i 7 hores després de l'inici del vol.

Esquema de com estava Laika
Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines