IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

La pressió

De Matawiki
Revisió de 16:41, 3 maig 2007; Jpascual (Discussió | contribucions)
(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca


Hidrostàtica
Alumnes: Lluís Moragues, Joana M Pascual, Pere Pau Garau, Miquel Serra i Marc Rul·lan
1. Introducció 2. La pressió 3. La pressió atmosfèrica 4. La pressió en els fluids 5. La densitat dels fluids 6. Tensió superficial

7. Vasos comunicants 8. Glossari de termes 9. Fonts d'informació

La pressió

quan els esquiadors duen botes s'enfonsen dins la neu perquè la superfície de contacte és menor i la pressió més gran, en canvi quan duen esquís la superfície augmenta i la pressió disminueix, per tant, no s'enfonsen

La Pressió (de símbol p) és la força exercida perpendicularment sobre cada unitat de superfície.

En el SI les unitats de pressió es mesuren en newtons per metre quadrat, denominats pascals (Pa). Un pascal és la pressió que exerceix una força d'un newton repartida uniformement sobre una superfície d'un metre quadrat.

1 Pa = 1N/1m2

Com més gran sigui la força que actua sobre una superfície donada, major serà la pressió, i com mes petita sigui la superfície per a una força donada, major serà la pressió resultant (vegeu imatge). Això queda demostrat amb la fórmula següent:

                      P=F/S

P = pressió F = força S = superfície

Tot i que el pascal és la unitat de pressió en el SI , en la pràctica encara es fan servir altres unitats, tot i que cada vegada menys. Per exemple, la pressió atmosfèrica normal a nivell del mar s'utilitza com a unitat de pressió amb el nom de atmosfera. Una atmosfera és igual a 1013hPa (101300Pa).

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines