IMPORTANT: Si us voleu donar d'alta, escriviu-nos a wiki@matadejonc.cat

La Gravetat i la Caiguda lliure - La llei de la Gravitació universal

De Matawiki
Dreceres ràpides: navegació, cerca

LA GRAVETAT I LA CAIGUDA LLIURE

Poma.jpg

La Gravetat · A la Terra · Caiguda lliure · Història · Curiositats
La llei · La constant · Fonts d'informació · Crèdits


Gravitació universal

La llei de la gravitació, formulada per primer cop pel matemàtic i físic britànic Isaac Newton el 1684, afirma que l'atracció gravitacional entre dos cossos és directament proporcional al producte de les masses d'ambdós cossos i inversament proporcional al quadrat de la distància entre ells.

La importància d'aquesta llei he estat considerable, ja que ha permès unificar les teories de la caiguda dels cossos i del moviment dels planetes i dels astres, i ha proporcionat així fonaments quantitatius clars a la ciència astronòmica.

La gravitació és el principal fenomen que comanda l'evolució de la matèria a l'univers. El fenomen de contracció gravitacional comanda la formació dels estels i de les galàxies i llur evolució.

Matemàticament, aquesta llei es pot escriure:

F = G · m1 · m2 / r2

G = constant de la gravitació universal = 6,67 10-11 N·m2/kg2

La llei de la gravitació universal explica les característiques de la força que el Sol fa sobre els planetes per mantenir-los atrapats en les seves trajectòries i constituir, així, el Sistema Solar.

A causa del fet que la constant de gravitació és molt petita, les forces entre dues persones o dos llibres, és a dir, entre dos objectes de massa petita, són petites.

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Escola
Imprimeix/exporta
Eines